Aantal doorrijders bij tankstations fiks gedaald

Het aantal mensen dat tankt zonder te betalen is in vijf jaar tijd flink gekelderd. Werd er in 2011 nog 10.375 keer aangifte gedaan, vorig jaar kwam dat aantal uit op 6.085. Een daling van ruim veertig procent in vier jaar tijd. Dat becijfert brancheorganisatie Bovag, die de gegevens verzamelde in opdracht van De Telegraaf. Volgens de belangenvereniging zorgden vooral de extra beveiligingsmaatregelen van tankstation-exploitanten voor de daling.

Mensen die tanken zonder te betalen, ook wel doorrijders genoemd, zijn een doorn in het oog van elke bemand tankstation. De schade en stress die dit veroorzaakt lopen hoog op. Dat er een dalende trend in de cijfers is te ontdekken, is dan ook goed nieuws.

Kentekenherkenning

Uitbaters van tankstations investeerden de afgelopen jaren veel geld in systemen om brandstofdiefstal terug te dringen. Onder andere technologie waarmee kentekens kunnen worden herkend, zoals AutoAlert van BigBrother, deden het aantal incidenten teruglopen.

Dergelijke systemen zijn gekoppeld met kentekendata van de RDW. Medewerkers kunnen hierdoor zien welk voertuig gekoppeld is aan een bepaald kenteken. Als dat niet overeenkomt met het voertuig dat op dat moment bij de pomp staat, kan het personeelslid besluiten om de pomp niet vrij te geven.

Politie

Tom Huyskens van Bovag geeft nog een andere reden waarom de cijfers afnemen. De politie schenkt de laatste jaren meer aandacht aan deze vorm van criminaliteit. Vooral omdat doorrijders vaak meer op hun kerfstok hebben dan alleen maar brandstofdiefstal. Ze gebruiken die brandstof om andere, nog ernstigere criminele activiteiten te begaan.

Wat ook bijdraagt, is dat pomphouders de laatste jaren steeds vaker beelden van brandstofdieven verspreiden via social media. Deze camerabeelden worden soms wel tienduizenden keren gedeeld. Dit schrikt af, omdat de pakkans veel groter wordt.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Aantal doorrijders bij tankstations fiks gedaald | TankPro.nl

Aantal doorrijders bij tankstations fiks gedaald

Het aantal mensen dat tankt zonder te betalen is in vijf jaar tijd flink gekelderd. Werd er in 2011 nog 10.375 keer aangifte gedaan, vorig jaar kwam dat aantal uit op 6.085. Een daling van ruim veertig procent in vier jaar tijd. Dat becijfert brancheorganisatie Bovag, die de gegevens verzamelde in opdracht van De Telegraaf. Volgens de belangenvereniging zorgden vooral de extra beveiligingsmaatregelen van tankstation-exploitanten voor de daling.

Mensen die tanken zonder te betalen, ook wel doorrijders genoemd, zijn een doorn in het oog van elke bemand tankstation. De schade en stress die dit veroorzaakt lopen hoog op. Dat er een dalende trend in de cijfers is te ontdekken, is dan ook goed nieuws.

Kentekenherkenning

Uitbaters van tankstations investeerden de afgelopen jaren veel geld in systemen om brandstofdiefstal terug te dringen. Onder andere technologie waarmee kentekens kunnen worden herkend, zoals AutoAlert van BigBrother, deden het aantal incidenten teruglopen.

Dergelijke systemen zijn gekoppeld met kentekendata van de RDW. Medewerkers kunnen hierdoor zien welk voertuig gekoppeld is aan een bepaald kenteken. Als dat niet overeenkomt met het voertuig dat op dat moment bij de pomp staat, kan het personeelslid besluiten om de pomp niet vrij te geven.

Politie

Tom Huyskens van Bovag geeft nog een andere reden waarom de cijfers afnemen. De politie schenkt de laatste jaren meer aandacht aan deze vorm van criminaliteit. Vooral omdat doorrijders vaak meer op hun kerfstok hebben dan alleen maar brandstofdiefstal. Ze gebruiken die brandstof om andere, nog ernstigere criminele activiteiten te begaan.

Wat ook bijdraagt, is dat pomphouders de laatste jaren steeds vaker beelden van brandstofdieven verspreiden via social media. Deze camerabeelden worden soms wel tienduizenden keren gedeeld. Dit schrikt af, omdat de pakkans veel groter wordt.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.