ExxonMobil start met uitbreiding van raffinaderij Rotterdam

epa02257024 A sign outside an Exxon Mobil Corporation office building in Dallas, Texas, 21 July 2010. According to media reports on 21 July 2010, Exxon Mobil is leading Chevron Corp., ConocoPhilipps and Royal Dutch Shell Plc in building a rapid-response system for the capture and containment of oil in the case of any future underwater […]

Het Amerikaanse ExxonMobil is woensdag gestart met de uitbreiding van zijn raffinaderij in Rotterdam. Bij het bedrijfsonderdeel in het Havengebied komt een nieuwe hydrokraker, die onder andere benzine, diesel en kerosine gaat produceren. Met de bouw van de kraker is een investering gemoeid van zo’n 1 miljard Amerikaanse dollar.

Op de plek waar de nieuwe fabriek moet komen, is woensdag de eerste schop de grond in gegaan, onder toeziend oog van minister van Economische Zaken Henk Kamp. De nieuwe kraker moet gereed zijn in 2018 en ervoor zorgen dat de raffinaderij beter kan concurreren met raffinaderijen in andere delen van de wereld (bekijk de afbeelding onderaan dit artikel om te zien hoe de nieuwe fabriek in de raffinaderij gaat passen).

Concurrentie

De concurrentie is namelijk groot in die sector en er is sprake van overcapaciteit. Raffinaderijen in andere delen van de wereld, bijvoorbeeld het Midden-Oosten of Rusland, zetten de winstgevendheid in Noordwest-Europa stevig onder druk. De Amerikanen verwachten echter door de nieuwe kraker die strijd aan te kunnen.

Ook het feit dat alternatieve brandstoffen in opkomst zijn, ziet ExxonMobil niet als een belemmering om te investeren in het Rotterdamse onderdeel. Het bedrijf verwacht dat er nog jarenlang een markt is voor traditionele brandstoffen voor bijvoorbeeld het zware wegtransport en het vliegverkeer.

“In 2040 is dit nog steeds een winstgevende raffinaderij”, meldt (betaalde link) Joost van Roost hoopvol. Hij is president-directeur bij de Benelux-afdeling van de Amerikaanse Energiereus. Twee jaar geleden kondigde het bedrijf al aan om ook 1 miljard euro te investeren in de raffinaderij in Antwerpen.

Shell

ExxonMobil is niet de enige die investeert. Ook Shell maakte eind vorig jaar bekend voor honderden miljoenen euro’s een nieuwe productie-eenheid te bouwen bij zijn raffinaderij in Pernis. Daarmee wil de multinational meer hoogwaardige producten gaan fabriceren, om op die manier de winstgevendheid op te krikken. Kuwait Petroleum besloot in een eerder stadium om een andere koers te varen: geen nieuwe investeringen, maar verkoop van de raffinaderij in Europoort. De Zwitserse oliehandelaar Gunvor hapte toe.

raffinaderij ExxonMobil Rotterdam

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

ExxonMobil start met uitbreiding van raffinaderij Rotterdam | TankPro.nl

ExxonMobil start met uitbreiding van raffinaderij Rotterdam

epa02257024 A sign outside an Exxon Mobil Corporation office building in Dallas, Texas, 21 July 2010. According to media reports on 21 July 2010, Exxon Mobil is leading Chevron Corp., ConocoPhilipps and Royal Dutch Shell Plc in building a rapid-response system for the capture and containment of oil in the case of any future underwater…

Het Amerikaanse ExxonMobil is woensdag gestart met de uitbreiding van zijn raffinaderij in Rotterdam. Bij het bedrijfsonderdeel in het Havengebied komt een nieuwe hydrokraker, die onder andere benzine, diesel en kerosine gaat produceren. Met de bouw van de kraker is een investering gemoeid van zo’n 1 miljard Amerikaanse dollar.

Op de plek waar de nieuwe fabriek moet komen, is woensdag de eerste schop de grond in gegaan, onder toeziend oog van minister van Economische Zaken Henk Kamp. De nieuwe kraker moet gereed zijn in 2018 en ervoor zorgen dat de raffinaderij beter kan concurreren met raffinaderijen in andere delen van de wereld (bekijk de afbeelding onderaan dit artikel om te zien hoe de nieuwe fabriek in de raffinaderij gaat passen).

Concurrentie

De concurrentie is namelijk groot in die sector en er is sprake van overcapaciteit. Raffinaderijen in andere delen van de wereld, bijvoorbeeld het Midden-Oosten of Rusland, zetten de winstgevendheid in Noordwest-Europa stevig onder druk. De Amerikanen verwachten echter door de nieuwe kraker die strijd aan te kunnen.

Ook het feit dat alternatieve brandstoffen in opkomst zijn, ziet ExxonMobil niet als een belemmering om te investeren in het Rotterdamse onderdeel. Het bedrijf verwacht dat er nog jarenlang een markt is voor traditionele brandstoffen voor bijvoorbeeld het zware wegtransport en het vliegverkeer.

“In 2040 is dit nog steeds een winstgevende raffinaderij”, meldt (betaalde link) Joost van Roost hoopvol. Hij is president-directeur bij de Benelux-afdeling van de Amerikaanse Energiereus. Twee jaar geleden kondigde het bedrijf al aan om ook 1 miljard euro te investeren in de raffinaderij in Antwerpen.

Shell

ExxonMobil is niet de enige die investeert. Ook Shell maakte eind vorig jaar bekend voor honderden miljoenen euro’s een nieuwe productie-eenheid te bouwen bij zijn raffinaderij in Pernis. Daarmee wil de multinational meer hoogwaardige producten gaan fabriceren, om op die manier de winstgevendheid op te krikken. Kuwait Petroleum besloot in een eerder stadium om een andere koers te varen: geen nieuwe investeringen, maar verkoop van de raffinaderij in Europoort. De Zwitserse oliehandelaar Gunvor hapte toe.

raffinaderij ExxonMobil Rotterdam

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.