Grens van 8 miljoen personenauto’s voor het eerst doorbroken

Voor het eerst rijden er meer dan acht miljoen personenauto’s rond in Nederland. Dat meldt brancheorganisatie Bovag. Op 1 januari dit jaar bestond het wagenpark namelijk uit 8.013.913 stuks. Dat is twee keer zoveel als in 1980 en een stijging van dertig procent ten opzichte van het begin van deze eeuw. Bijna de helft van de Nederlanders heeft een auto, tegen minder dan een derde in 1980.

Het cijfer betreft het daadwerkelijk rijdende wagenpark, exclusief bedrijfsvoorraden. Volgens de Bovag gaan de voertuigen steeds langer mee, getuige het feit dat de auto’s momenteel na gemiddeld achttien jaar worden gesloopt, terwijl dat in 2000 nog veertien jaar was. Destijds was ongeveer een derde van het totale wagenpark ouder dan acht jaar, tegenwoordig is dat de helft.

Ondanks alle ontwikkelingen op het gebied van autodelen en de alsmaar stijgende kosten van autogebruik, neemt het aantal personenauto’s in Nederland toch toe. “De bewering dat jongeren hun interesse in auto’s verliezen, blijkt niet uit het cijfermateriaal, aangezien het aandeel autobezitters tot 25 jaar het afgelopen decennium stabiel is gebleven op 4,7 procent”, aldus de belangenvereniging. “In absolute aantallen is het autobezit onder jongeren zelfs toegenomen.” In lijn met de vergrijzing in Nederland is ruim twintig procent van de auto-eigenaren tegenwoordig 65 jaar of ouder, terwijl dat zo’n tien jaar geleden nog vijftien procent was.

Benzine en diesel

In vergelijking met begin deze eeuw is het aandeel benzineauto’s afgenomen van 82 naar 79 procent, terwijl het dieselaandeel steeg van dertien naar zeventien procent. Dit heeft volgens Bovag vooral te maken met een focus van overheden en fabrikanten op lage CO2-uitstoot, waarin vooral dieseltechniek uitblinkt.

In Nederland genoten auto’s met lage CO2-uitstoot de afgelopen jaren veel fiscaal voordeel. Eén op de twintig personenauto’s reed op lpg in het jaar 2000. Dat segment was vorig jaar nog maar één op de vijftig, even groot als het aandeel hybride en elektrische auto’s.

Overheidsbeleid

De afname van het aantal lpg-voertuigen heeft volgens de brancheorganisatie vooral te maken met nationaal en internationaal overheidsbeleid dat meer en meer gericht is op elektrische aandrijving, waardoor nog maar weinig fabrikanten autogasinstallaties af-fabriek installeren.

“Terwijl dat nog steeds op veel vlakken de schoonste traditionele brandstof is en er een compleet netwerk van stations voor handen is. Ook de grote accijnsverhoging op lpg van twee jaar geleden en het nieuwe beleid rondom oldtimers is van invloed geweest op de afname.”

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.