ING: 5-10 procent van trucks op alternatieve brandstof in 2025

ROTTERDAM – Op de snelweg A20 bij Rotterdam staat dinsdagochtend een file van 10 kilometer vanuit Gouda nadat een aantal auto’s en een vrachtauto op elkaar waren gebotst. Op de plaats van het ongeval ontstond flinke chaos. Twee van de drie rijstroken werden afgesloten voor het verkeer. ANP MARCO DE SWART

Over negen jaar rijdt ongeveer tien procent van de vrachtauto’s op alternatieve brandstoffen. Doordat de overheid steeds meer waarde hecht aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en diverse bedrijven, bijvoorbeeld Albert Heijn, al overstappen naar alternatieven wordt het gebruik van diesel steeds verder teruggedrongen en neemt het gebruik van duurzamere brandstoffen toe. Dat zegt econoom Rico Luman van ING.

Momenteel rijdt minder dan 1 procent van de trucks op een alternatieve variant, bijvoorbeeld vloeibaar aardgas (lng). Diesel is nog steeds veruit de belangrijkste brandstof voor het zware wegtransport. Die positie wordt de komende jaren langzaam teruggedrongen, verwacht Luman, die zich namens ING bezighoudt met de sector transport en logistiek.

Rijgedrag

Hij geeft aan dat beperking van de CO2-uistoot deels kan worden bereikt door het efficiënter maken van voertuigen. Daarmee is zo’n tien procent reductie te behalen. Ook door slimmere planning van de inzet van vrachtauto’s, aanpassing van het rijgedrag en technische oplossingen kan nog eens tien procent besparing worden gerealiseerd.

Dat is echter niet genoeg om de duurzame doelstellingen van de overheid te behalen. Een overstap naar alternatieven is noodzakelijk. Voor de komende jaren lijkt vloeibaar aardgas de meest serieuze optie. Al kan voor kortere ritten ook elektrisch worden gereden. Ook het bijmengen van biodiesel wordt genoemd in het rapport.

Milieuwinst

Weliswaar is de milieuwinst bij het gebruik van vloeibaar aardgas beperkt, maar het voordeel is dat een overstap naar duurzame gasvarianten gemakkelijker wordt. Door de opkomst van alternatieven rijdt tussen de vijf en tien procent van de vrachtauto’s in 2025 op dergelijke brandstoffen en vormen ze tussen de vijftien en twintig procent van de afzet, denkt ING. Vooral na 2020 zal het aandeel dieselvoertuigen afnemen in de nieuwverkopen.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

ING: 5-10 procent van trucks op alternatieve brandstof in 2025 | TankPro.nl

ING: 5-10 procent van trucks op alternatieve brandstof in 2025

ROTTERDAM – Op de snelweg A20 bij Rotterdam staat dinsdagochtend een file van 10 kilometer vanuit Gouda nadat een aantal auto’s en een vrachtauto op elkaar waren gebotst. Op de plaats van het ongeval ontstond flinke chaos. Twee van de drie rijstroken werden afgesloten voor het verkeer. ANP MARCO DE SWART

Over negen jaar rijdt ongeveer tien procent van de vrachtauto’s op alternatieve brandstoffen. Doordat de overheid steeds meer waarde hecht aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en diverse bedrijven, bijvoorbeeld Albert Heijn, al overstappen naar alternatieven wordt het gebruik van diesel steeds verder teruggedrongen en neemt het gebruik van duurzamere brandstoffen toe. Dat zegt econoom Rico Luman van ING.

Momenteel rijdt minder dan 1 procent van de trucks op een alternatieve variant, bijvoorbeeld vloeibaar aardgas (lng). Diesel is nog steeds veruit de belangrijkste brandstof voor het zware wegtransport. Die positie wordt de komende jaren langzaam teruggedrongen, verwacht Luman, die zich namens ING bezighoudt met de sector transport en logistiek.

Rijgedrag

Hij geeft aan dat beperking van de CO2-uistoot deels kan worden bereikt door het efficiënter maken van voertuigen. Daarmee is zo’n tien procent reductie te behalen. Ook door slimmere planning van de inzet van vrachtauto’s, aanpassing van het rijgedrag en technische oplossingen kan nog eens tien procent besparing worden gerealiseerd.

Dat is echter niet genoeg om de duurzame doelstellingen van de overheid te behalen. Een overstap naar alternatieven is noodzakelijk. Voor de komende jaren lijkt vloeibaar aardgas de meest serieuze optie. Al kan voor kortere ritten ook elektrisch worden gereden. Ook het bijmengen van biodiesel wordt genoemd in het rapport.

Milieuwinst

Weliswaar is de milieuwinst bij het gebruik van vloeibaar aardgas beperkt, maar het voordeel is dat een overstap naar duurzame gasvarianten gemakkelijker wordt. Door de opkomst van alternatieven rijdt tussen de vijf en tien procent van de vrachtauto’s in 2025 op dergelijke brandstoffen en vormen ze tussen de vijftien en twintig procent van de afzet, denkt ING. Vooral na 2020 zal het aandeel dieselvoertuigen afnemen in de nieuwverkopen.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.