Gunvor kan Rotterdamse Q8-raffinaderij definitief overnemen

De Zwitserse oliehandelaar Gunvor heeft de laatste horde genomen voor de overname van de Q8-raffinaderij in Rotterdam. Eerder deze week werd een akkoord bereikt over een sociaal plan voor de betrokken werknemers. Door de overname verdwijnt namelijk een kwart van de ongeveer 350 arbeidsplaatsen en het personeel en vakbond FNV konden het niet eens worden met de werkgevers over de financiële afwikkeling van het geschil. Die overeenstemming is er nu wel.

In oktober vorig jaar werd al een akkoord bereikt tussen Kuwait Petroleum en Gunvor over verkoop van het bedrijfsonderdeel aan laatstgenoemde. De Koeweitse oliemaatschappij wilde al een tijdje van de raffinaderij af en vond uiteindelijk in het Zwitserse bedrijf een geïnteresseerde partij.

Smeerolie

Een deel van de raffinaderij wordt gebruikt voor de productie van smeerolie, een markt waarin Gunvor niet actief is. Daarnaast worden enkele andere taken verplaatst naar andere onderdelen van het Zwitserse bedrijf. Daardoor verliezen bijna honderd personeelsleden hun baan. Onder meer de ontslagvergoeding was onderwerp van discussie.

Die discussie liep zo hoog op dat met stakingsacties werd gedreigd. De levering van brandstof aan tankstations van onder meer Tango en Q8 zou worden geblokkeerd. Zo ver is het echter nooit gekomen. De acties lijken nu definitief van de baan doordat een grote meerderheid van de FNV-leden tijdens een ledenvergadering voorstander bleek van het sociale plan, meldt (betaalde link) het Financieele Dagblad.

De naam van het bedrijfsonderdeel verandert van Kuwait Petroleum Europoort naar Gunvor Petroleum Rotterdam. Per 1 februari gaan de aandelen over naar de Zwitsers.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Gunvor kan Rotterdamse Q8-raffinaderij definitief overnemen | TankPro.nl

Gunvor kan Rotterdamse Q8-raffinaderij definitief overnemen

De Zwitserse oliehandelaar Gunvor heeft de laatste horde genomen voor de overname van de Q8-raffinaderij in Rotterdam. Eerder deze week werd een akkoord bereikt over een sociaal plan voor de betrokken werknemers. Door de overname verdwijnt namelijk een kwart van de ongeveer 350 arbeidsplaatsen en het personeel en vakbond FNV konden het niet eens worden met de werkgevers over de financiële afwikkeling van het geschil. Die overeenstemming is er nu wel.

In oktober vorig jaar werd al een akkoord bereikt tussen Kuwait Petroleum en Gunvor over verkoop van het bedrijfsonderdeel aan laatstgenoemde. De Koeweitse oliemaatschappij wilde al een tijdje van de raffinaderij af en vond uiteindelijk in het Zwitserse bedrijf een geïnteresseerde partij.

Smeerolie

Een deel van de raffinaderij wordt gebruikt voor de productie van smeerolie, een markt waarin Gunvor niet actief is. Daarnaast worden enkele andere taken verplaatst naar andere onderdelen van het Zwitserse bedrijf. Daardoor verliezen bijna honderd personeelsleden hun baan. Onder meer de ontslagvergoeding was onderwerp van discussie.

Die discussie liep zo hoog op dat met stakingsacties werd gedreigd. De levering van brandstof aan tankstations van onder meer Tango en Q8 zou worden geblokkeerd. Zo ver is het echter nooit gekomen. De acties lijken nu definitief van de baan doordat een grote meerderheid van de FNV-leden tijdens een ledenvergadering voorstander bleek van het sociale plan, meldt (betaalde link) het Financieele Dagblad.

De naam van het bedrijfsonderdeel verandert van Kuwait Petroleum Europoort naar Gunvor Petroleum Rotterdam. Per 1 februari gaan de aandelen over naar de Zwitsers.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.