Verkoop auto’s op traditionele brandstof op laagste niveau ooit

De verkoop van auto’s op benzine, diesel en lpg was het voorbije jaar procentueel lager dan ooit. Dat blijkt uit cijfers van Bovag en automatiseerder voor de mobiliteitsbranche RDC. Van de nieuwe personenauto’s rijdt ruim 86 procent op traditionele brandstoffen. Dat was in 2014 nog 91,5 procent. Vooral het semi-elektrische segment steeg vorig jaar in populariteit, ten koste van de benzine-auto.

Weliswaar zijn er geen cijfers over het Nederlandse wagenpark per brandstofsoort vóór 2000. Maar gezien de tamelijk recente opkomst van alternatieve brandstoffen lijkt het onwaarschijnlijk dat benzine, diesel en lpg vóór die tijd een kleiner aandeel in de nieuwverkopen hadden dan in het afgelopen jaar.

Hybrides

In totaal werden er in 2015 bijna 450.000 nieuwe auto’s verkocht. Daarvan rijdt 57,5 procent op benzine en ongeveer 29 procent op diesel. De hybride voertuigen zijn de hardste stijgers. De verkoop daarvan steeg van iets minder dan 7 procent twee jaar geleden naar ruim 12,5 procent vorig jaar. In absolute aantallen verdubbelde de verkoop zelfs (kijk voor exacte cijfers naar de tabellen onderaan dit artikel).

Hybrides kunnen op zowel elektriciteit als op benzine rijden en zijn zeer populair in de zakelijke markt vanwege gunstige fiscale regelingen. Deze regelingen veranderden met ingang van dit jaar. Daardoor kochten velen vorig jaar nog een semi-elektrisch voertuig, bijvoorbeeld omdat ze dan nog enkele jaren kunnen profiteren van een lage bijtelling.

Volledig elektrisch

De verkoop van volledige elektrische auto’s bleef met iets meer dan drieduizend stuks in 2015 min of meer hetzelfde als in 2014. Toen werden er tweehonderd minder verkocht. Of tankstations de opmars van het elektrische segment meteen terug gaan zien in de literverkopen lijkt onwaarschijnlijk.

Ten eerste omdat vrachtauto’s belangrijke afnemers van diesel zijn en in dat segment hebben alternatieve brandstoffen nauwelijks marktaandeel. Ten tweede is meer dan negentig procent van de elektrische personenauto’s een hybride, waarmee in praktijk veel kilometers op benzine worden afgelegd.

Wat pomphouders wel voelen, is de dramatische terugloop van lpg-voertuigen. In het voorbije jaar kwam de verkoop uit op slechts 358 (!) stuks, een historisch laag aantal. Voertuigen waarin na aankoop een lpg-installatie wordt ingebouwd, zitten niet in deze cijfers. Maar ook daar is de klad in gekomen, getuige het faillissement van enkele inbouwers.

Voorspelling 2016

Voor 2016 is de verwachting dat de verkoop van stekkervoertuigen weer wat afneemt. Mede door de minder gunstige belastingregels voor hybrides – de bijtelling gaat van zeven naar vijftien procent – daalt de verkoop volgens adviesbureau voor de automotivebranche Aumacon naar ongeveer twintigduizend voertuigen.

Ook het feit dat velen nog vóór afgelopen jaarwisseling een semi-elektrische auto kochten, zorgt waarschijnlijk voor een dalende afzet in met name de eerste maanden van 2016. Daarentegen verwacht het bedrijf een stijging van het honderd procent elektrische segment. Samen met waterstof is het de enige categorie die in 2016 in het lage bijtellingstarief van vier procent valt, waardoor deze auto’s aantrekkelijk zijn voor zakelijke rijders. Tevens herovert benzine volgens deze voorspellingen weer terrein in het komende jaar.

Lange termijn

Voor de langere termijn lijkt de transitie naar elektrische mobiliteit grotere vormen aan te nemen. Uit een wereldwijd onderzoek van adviesbureau KPMG onder achthonderd topmanagers uit de automobielindustrie blijkt dat een meerderheid van de autoproducenten de komende jaren focust op de verdere ontwikkeling van stekkervoertuigen.

Zo’n zestig procent van de grotere fabrikanten geeft in dit onderzoek aan de hybride technologie verder te willen ontwikkelen. 55 procent focust tevens op het verder perfectioneren van volledige elektrische voertuigen. Verbetering van de ouderwetse verbrandingsmotor staat aanzienlijk lager op de prioriteitenlijst.

Waterstof

Volgens de onderzoekers is de grootste autofabrikant ter wereld Toyota één van de meest vooruitstrevende producenten. Zo heeft het recentelijk in diverse landen de Mirai op de markt gebracht, een auto die op waterstof rijdt. Ook in Nederland moet de Mirai binnen afzienbare tijd te koop zijn voor het grote publiek.

Het aantal voertuigen in Nederland dat op waterstof rijdt, is nog beperkt. Momenteel zijn er minder dan twintig exemplaren. Diverse marktpartijen en de overheid willen dit voorjaar een akkoord tekenen om dit aantal naar ruim tweeduizend op te krikken in 2020. Tevens moeten er over vier jaar twintig openbare waterstofstations zijn. Momenteel zijn er dat twee, in Rhoon en Helmond.

Duitsland

Ook de Duitse overheid wil de transitie naar alternatieve brandstoffen stimuleren. Daarom steekt het twee miljard euro in het bevorderen van elektrisch rijden. Op dit moment zijn er ongeveer dertigduizend auto’s met stekker bij de oosterburen. Dat moeten er 1 miljoen zijn tegen 2020. Om die doelstelling te halen, wordt geld geïnvesteerd in laadpalen en in subsidies voor Duitsers die elektrisch gaan rijden.

Tom van Gurp

De nieuwverkopen per brandstofsoort (in absolute aantallen):

nieuwverkopen absolute aantallen

De nieuwverkopen per brandstofsoort (in percentages van het totaal):

nieuwverkopen procenten

Lees ook: Forse uitbreiding van aantal waterstoftankstations in Nederland

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Verkoop auto’s op traditionele brandstof op laagste niveau ooit | TankPro.nl

Verkoop auto’s op traditionele brandstof op laagste niveau ooit

De verkoop van auto’s op benzine, diesel en lpg was het voorbije jaar procentueel lager dan ooit. Dat blijkt uit cijfers van Bovag en automatiseerder voor de mobiliteitsbranche RDC. Van de nieuwe personenauto’s rijdt ruim 86 procent op traditionele brandstoffen. Dat was in 2014 nog 91,5 procent. Vooral het semi-elektrische segment steeg vorig jaar in populariteit, ten koste van de benzine-auto.

Weliswaar zijn er geen cijfers over het Nederlandse wagenpark per brandstofsoort vóór 2000. Maar gezien de tamelijk recente opkomst van alternatieve brandstoffen lijkt het onwaarschijnlijk dat benzine, diesel en lpg vóór die tijd een kleiner aandeel in de nieuwverkopen hadden dan in het afgelopen jaar.

Hybrides

In totaal werden er in 2015 bijna 450.000 nieuwe auto’s verkocht. Daarvan rijdt 57,5 procent op benzine en ongeveer 29 procent op diesel. De hybride voertuigen zijn de hardste stijgers. De verkoop daarvan steeg van iets minder dan 7 procent twee jaar geleden naar ruim 12,5 procent vorig jaar. In absolute aantallen verdubbelde de verkoop zelfs (kijk voor exacte cijfers naar de tabellen onderaan dit artikel).

Hybrides kunnen op zowel elektriciteit als op benzine rijden en zijn zeer populair in de zakelijke markt vanwege gunstige fiscale regelingen. Deze regelingen veranderden met ingang van dit jaar. Daardoor kochten velen vorig jaar nog een semi-elektrisch voertuig, bijvoorbeeld omdat ze dan nog enkele jaren kunnen profiteren van een lage bijtelling.

Volledig elektrisch

De verkoop van volledige elektrische auto’s bleef met iets meer dan drieduizend stuks in 2015 min of meer hetzelfde als in 2014. Toen werden er tweehonderd minder verkocht. Of tankstations de opmars van het elektrische segment meteen terug gaan zien in de literverkopen lijkt onwaarschijnlijk.

Ten eerste omdat vrachtauto’s belangrijke afnemers van diesel zijn en in dat segment hebben alternatieve brandstoffen nauwelijks marktaandeel. Ten tweede is meer dan negentig procent van de elektrische personenauto’s een hybride, waarmee in praktijk veel kilometers op benzine worden afgelegd.

Wat pomphouders wel voelen, is de dramatische terugloop van lpg-voertuigen. In het voorbije jaar kwam de verkoop uit op slechts 358 (!) stuks, een historisch laag aantal. Voertuigen waarin na aankoop een lpg-installatie wordt ingebouwd, zitten niet in deze cijfers. Maar ook daar is de klad in gekomen, getuige het faillissement van enkele inbouwers.

Voorspelling 2016

Voor 2016 is de verwachting dat de verkoop van stekkervoertuigen weer wat afneemt. Mede door de minder gunstige belastingregels voor hybrides – de bijtelling gaat van zeven naar vijftien procent – daalt de verkoop volgens adviesbureau voor de automotivebranche Aumacon naar ongeveer twintigduizend voertuigen.

Ook het feit dat velen nog vóór afgelopen jaarwisseling een semi-elektrische auto kochten, zorgt waarschijnlijk voor een dalende afzet in met name de eerste maanden van 2016. Daarentegen verwacht het bedrijf een stijging van het honderd procent elektrische segment. Samen met waterstof is het de enige categorie die in 2016 in het lage bijtellingstarief van vier procent valt, waardoor deze auto’s aantrekkelijk zijn voor zakelijke rijders. Tevens herovert benzine volgens deze voorspellingen weer terrein in het komende jaar.

Lange termijn

Voor de langere termijn lijkt de transitie naar elektrische mobiliteit grotere vormen aan te nemen. Uit een wereldwijd onderzoek van adviesbureau KPMG onder achthonderd topmanagers uit de automobielindustrie blijkt dat een meerderheid van de autoproducenten de komende jaren focust op de verdere ontwikkeling van stekkervoertuigen.

Zo’n zestig procent van de grotere fabrikanten geeft in dit onderzoek aan de hybride technologie verder te willen ontwikkelen. 55 procent focust tevens op het verder perfectioneren van volledige elektrische voertuigen. Verbetering van de ouderwetse verbrandingsmotor staat aanzienlijk lager op de prioriteitenlijst.

Waterstof

Volgens de onderzoekers is de grootste autofabrikant ter wereld Toyota één van de meest vooruitstrevende producenten. Zo heeft het recentelijk in diverse landen de Mirai op de markt gebracht, een auto die op waterstof rijdt. Ook in Nederland moet de Mirai binnen afzienbare tijd te koop zijn voor het grote publiek.

Het aantal voertuigen in Nederland dat op waterstof rijdt, is nog beperkt. Momenteel zijn er minder dan twintig exemplaren. Diverse marktpartijen en de overheid willen dit voorjaar een akkoord tekenen om dit aantal naar ruim tweeduizend op te krikken in 2020. Tevens moeten er over vier jaar twintig openbare waterstofstations zijn. Momenteel zijn er dat twee, in Rhoon en Helmond.

Duitsland

Ook de Duitse overheid wil de transitie naar alternatieve brandstoffen stimuleren. Daarom steekt het twee miljard euro in het bevorderen van elektrisch rijden. Op dit moment zijn er ongeveer dertigduizend auto’s met stekker bij de oosterburen. Dat moeten er 1 miljoen zijn tegen 2020. Om die doelstelling te halen, wordt geld geïnvesteerd in laadpalen en in subsidies voor Duitsers die elektrisch gaan rijden.

Tom van Gurp

De nieuwverkopen per brandstofsoort (in absolute aantallen):

nieuwverkopen absolute aantallen

De nieuwverkopen per brandstofsoort (in percentages van het totaal):

nieuwverkopen procenten

Lees ook: Forse uitbreiding van aantal waterstoftankstations in Nederland

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.