’Dieselaccijns België in 2018 op Nederlands niveau’

De dieselaccijns in België is waarschijnlijk medio 2018 op hetzelfde niveau als in Nederland. Afgelopen november is een eerste accijnsverhoging van kracht geworden en de komende jaren komen er nog enkele verhogingen bovenop. Echter, doordat er voor professionele gebruikers een teruggave-regeling is, duurt het waarschijnlijk nog zo’n 2,5 jaar voordat de heffingen in beide landen gelijk zijn. Dat becijfert branchevereniging Nove. Voor privégebruikers liggen de dieselaccijnzen in de tweede helft van dit jaar al op hetzelfde niveau.

In België worden de accijnzen verhoogd volgens het ‘positieve cliquet’-systeem. Dit houdt in dat bij elke daling van de door de overheid vastgestelde maximumprijs, een accijnsverhoging wordt ingevoerd die zo groot is als de helft van de verlaging van die maximumprijs, exclusief btw. Als bijvoorbeeld de maximumprijs met twee cent per liter omlaag gaat, gaat de accijns met één cent per liter omhoog.

Hierbij zijn jaarlijkse maxima vastgesteld:

  • Tot eind 2016 is de maximale verhoging 3,33 cent per liter
  • In 2017 is de maximale verhoging 3,46 cent per liter
  • In 2018 is de maximale verhoging 5,00 cent per liter
  • In totaal komt er dus de komende drie jaar maximaal 11,79 cent per liter bij.

Transporteurs

Professionele gebruikers, zoals transporteurs, kunnen echter gebruikmaken van een teruggave-regeling van ongeveer acht cent per liter. Omdat deze groep een aanzienlijk deel van de dieselverkopen voor zijn rekening neemt, heeft deze regeling een grote invloed op het prijsverschil tussen beide landen.

Voorwaarde voor een identiek niveau van de dieselaccijnzen in beide landen is dat er de komende jaren in Nederland geen nieuwe accijnsverhoging wordt ingevoerd. Het is maar zeer de vraag of die ook daadwerkelijk uitblijft. In de wet staat namelijk dat de accijnzen elk jaar moeten worden gecorrigeerd voor inflatie. Zo zijn bijvoorbeeld afgelopen jaarwisseling de heffingen weer iets omhoog gegaan.

Benzine

Benzine zal in beide landen voorlopig helemaal niet op hetzelfde niveau uitkomen. De accijns daarop gaat de komende jaren namelijk omlaag bij de zuiderburen. Ook voor lpg blijven de verschillen groot. In België wordt geen accijns geheven op lpg, terwijl in Nederland zo’n achttien cent per liter moet worden betaald.

De laatste jaren is in Nederland de belasting op brandstoffen uit de pas gaan lopen met omringende landen. Een serie accijns- en btw-verhogingen zorgden voor fikse prijsverschillen. Veel Nederlanders tanken daarom in het buitenland.

Door de verhoging van de dieselaccijns in België neemt dat aantal de komende jaren hopelijk iets af. Zeker ook omdat bij de zuiderburen de accijnzen op tabak, frisdrank en alcohol begin dit jaar zijn verhoogd. Hierdoor wordt shoppen over de grens steeds minder aantrekkelijk voor Nederlanders. Ook in Duitsland gaan stemmen op om de heffingen op diesel en tabak te verhogen. Zover is het echter nog niet.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

’Dieselaccijns België in 2018 op Nederlands niveau’ | TankPro.nl

’Dieselaccijns België in 2018 op Nederlands niveau’

De dieselaccijns in België is waarschijnlijk medio 2018 op hetzelfde niveau als in Nederland. Afgelopen november is een eerste accijnsverhoging van kracht geworden en de komende jaren komen er nog enkele verhogingen bovenop. Echter, doordat er voor professionele gebruikers een teruggave-regeling is, duurt het waarschijnlijk nog zo’n 2,5 jaar voordat de heffingen in beide landen gelijk zijn. Dat becijfert branchevereniging Nove. Voor privégebruikers liggen de dieselaccijnzen in de tweede helft van dit jaar al op hetzelfde niveau.

In België worden de accijnzen verhoogd volgens het ‘positieve cliquet’-systeem. Dit houdt in dat bij elke daling van de door de overheid vastgestelde maximumprijs, een accijnsverhoging wordt ingevoerd die zo groot is als de helft van de verlaging van die maximumprijs, exclusief btw. Als bijvoorbeeld de maximumprijs met twee cent per liter omlaag gaat, gaat de accijns met één cent per liter omhoog.

Hierbij zijn jaarlijkse maxima vastgesteld:

  • Tot eind 2016 is de maximale verhoging 3,33 cent per liter
  • In 2017 is de maximale verhoging 3,46 cent per liter
  • In 2018 is de maximale verhoging 5,00 cent per liter
  • In totaal komt er dus de komende drie jaar maximaal 11,79 cent per liter bij.

Transporteurs

Professionele gebruikers, zoals transporteurs, kunnen echter gebruikmaken van een teruggave-regeling van ongeveer acht cent per liter. Omdat deze groep een aanzienlijk deel van de dieselverkopen voor zijn rekening neemt, heeft deze regeling een grote invloed op het prijsverschil tussen beide landen.

Voorwaarde voor een identiek niveau van de dieselaccijnzen in beide landen is dat er de komende jaren in Nederland geen nieuwe accijnsverhoging wordt ingevoerd. Het is maar zeer de vraag of die ook daadwerkelijk uitblijft. In de wet staat namelijk dat de accijnzen elk jaar moeten worden gecorrigeerd voor inflatie. Zo zijn bijvoorbeeld afgelopen jaarwisseling de heffingen weer iets omhoog gegaan.

Benzine

Benzine zal in beide landen voorlopig helemaal niet op hetzelfde niveau uitkomen. De accijns daarop gaat de komende jaren namelijk omlaag bij de zuiderburen. Ook voor lpg blijven de verschillen groot. In België wordt geen accijns geheven op lpg, terwijl in Nederland zo’n achttien cent per liter moet worden betaald.

De laatste jaren is in Nederland de belasting op brandstoffen uit de pas gaan lopen met omringende landen. Een serie accijns- en btw-verhogingen zorgden voor fikse prijsverschillen. Veel Nederlanders tanken daarom in het buitenland.

Door de verhoging van de dieselaccijns in België neemt dat aantal de komende jaren hopelijk iets af. Zeker ook omdat bij de zuiderburen de accijnzen op tabak, frisdrank en alcohol begin dit jaar zijn verhoogd. Hierdoor wordt shoppen over de grens steeds minder aantrekkelijk voor Nederlanders. Ook in Duitsland gaan stemmen op om de heffingen op diesel en tabak te verhogen. Zover is het echter nog niet.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.