Duitsland praat over verhoging van dieselaccijns

Het Duitse ministerie van Milieu wil een verhoging van de accijns op diesel. Deze zou gelijk moeten worden getrokken met de belasting op benzine, die 18,4 procent hoger ligt. Verkeersminister Alexander Dobrindt ziet echter niets in de verhoging. Hij vindt de maatregel niet nodig en geeft aan dat de lagere uitstoot van CO2 bij diesel in vergelijking met benzine een accijnsverschil tussen beide brandstoffen rechtvaardigt.

Met de maatregel zou de Duitse overheid zeven miljard euro extra in het laatje moeten krijgen. Bovendien moet een extra belasting op diesel een overstap naar elektrisch vervoer bespoedigen. Op dit moment rijdt ongeveer vijftig procent van de voertuigen bij de oosterburen op diesel.

Invoering

Dat de maatregel daadwerkelijk wordt ingevoerd, is nog lang niet zeker. De verkeersminister ziet er niets in en ook Adac (de Duitse ANWB) wil niet dat de belasting wordt verhoogd. Maar de minister van Milieu en diverse milieuclubs zien het wel zitten.

Voor stations aan de Nederlandse kant van de grens zou een verhoging zeer welkom zijn. Het zou diesel in Duitsland namelijk duurder maken dan in Nederland, waardoor niet alleen meer Nederlanders weer in eigen land tanken, maar ook Duitsers naar ons land komen om de dieselauto vol te gooien.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Duitsland praat over verhoging van dieselaccijns | TankPro.nl

Duitsland praat over verhoging van dieselaccijns

Het Duitse ministerie van Milieu wil een verhoging van de accijns op diesel. Deze zou gelijk moeten worden getrokken met de belasting op benzine, die 18,4 procent hoger ligt. Verkeersminister Alexander Dobrindt ziet echter niets in de verhoging. Hij vindt de maatregel niet nodig en geeft aan dat de lagere uitstoot van CO2 bij diesel in vergelijking met benzine een accijnsverschil tussen beide brandstoffen rechtvaardigt.

Met de maatregel zou de Duitse overheid zeven miljard euro extra in het laatje moeten krijgen. Bovendien moet een extra belasting op diesel een overstap naar elektrisch vervoer bespoedigen. Op dit moment rijdt ongeveer vijftig procent van de voertuigen bij de oosterburen op diesel.

Invoering

Dat de maatregel daadwerkelijk wordt ingevoerd, is nog lang niet zeker. De verkeersminister ziet er niets in en ook Adac (de Duitse ANWB) wil niet dat de belasting wordt verhoogd. Maar de minister van Milieu en diverse milieuclubs zien het wel zitten.

Voor stations aan de Nederlandse kant van de grens zou een verhoging zeer welkom zijn. Het zou diesel in Duitsland namelijk duurder maken dan in Nederland, waardoor niet alleen meer Nederlanders weer in eigen land tanken, maar ook Duitsers naar ons land komen om de dieselauto vol te gooien.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.