Gemiddelde adviesprijs van diesel op laagste niveau in 5 jaar

De gemiddelde landelijke adviesprijzen van diesel en benzine liggen momenteel op het laagste niveau in vijf jaar. Dinsdag was dit gemiddelde 1,198 euro per liter diesel. Woensdag was dit zelfs nog iets lager. Dat becijferde consumentencollectief United Consumers. In oktober 2012 was deze prijs een stuk hoger, met 1,554 euro per liter. Ook de gemiddelde landelijke adviesprijs voor benzine is op het laagste punt in vijf jaar aanbeland. Deze lag woensdag op 1,545 euro per liter. Fors minder dan het gemiddelde prijsniveau van de afgelopen jaren.

De lage prijzen zijn onder meer het gevolg van overaanbod op de oliemarkt. De organisatie van olie exporterende landen Opec heeft hier grote invloed op. Voorheen zouden de aangesloten landen hun productie terugschroeven als de wereldmarktprijzen dalen. Maar om hun eigen marktpositie te verdedigen, doen ze dat nu niet. De verwachting is dat de lage prijzen voorlopig aanhouden.

Lagere prijzen

Het overschot op de oliemarkt resulteert dus in lagere prijzen. “In oktober 2012 betaalde de consument zo’n zeventig euro voor een volle tank diesel. Momenteel kan de tank worden gevuld voor vijftien euro minder”, aldus Paul van Selms van United Consumers.

Het consumentencollectief berekent de gemiddelde landelijke adviesprijs door het gemiddelde te nemen van de adviesprijzen van de vijf grootste oliemaatschappijen in Nederland, namelijk BP, Esso, Shell, Texaco en Total.

Lees ook: Verschil tussen adviesprijs en wereldmarktprijs brandstof steeds groter

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Gemiddelde adviesprijs van diesel op laagste niveau in 5 jaar | TankPro.nl

Gemiddelde adviesprijs van diesel op laagste niveau in 5 jaar

De gemiddelde landelijke adviesprijzen van diesel en benzine liggen momenteel op het laagste niveau in vijf jaar. Dinsdag was dit gemiddelde 1,198 euro per liter diesel. Woensdag was dit zelfs nog iets lager. Dat becijferde consumentencollectief United Consumers. In oktober 2012 was deze prijs een stuk hoger, met 1,554 euro per liter. Ook de gemiddelde landelijke adviesprijs voor benzine is op het laagste punt in vijf jaar aanbeland. Deze lag woensdag op 1,545 euro per liter. Fors minder dan het gemiddelde prijsniveau van de afgelopen jaren.

De lage prijzen zijn onder meer het gevolg van overaanbod op de oliemarkt. De organisatie van olie exporterende landen Opec heeft hier grote invloed op. Voorheen zouden de aangesloten landen hun productie terugschroeven als de wereldmarktprijzen dalen. Maar om hun eigen marktpositie te verdedigen, doen ze dat nu niet. De verwachting is dat de lage prijzen voorlopig aanhouden.

Lagere prijzen

Het overschot op de oliemarkt resulteert dus in lagere prijzen. “In oktober 2012 betaalde de consument zo’n zeventig euro voor een volle tank diesel. Momenteel kan de tank worden gevuld voor vijftien euro minder”, aldus Paul van Selms van United Consumers.

Het consumentencollectief berekent de gemiddelde landelijke adviesprijs door het gemiddelde te nemen van de adviesprijzen van de vijf grootste oliemaatschappijen in Nederland, namelijk BP, Esso, Shell, Texaco en Total.

Lees ook: Verschil tussen adviesprijs en wereldmarktprijs brandstof steeds groter

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.