Diesel, tankpasfraude, tankstation, tankpas, benzinepomp

Autofabrikanten moeten uitstoot diesels sneller verminderen

De auto-industrie moet de schadelijke uitstoot van hun diesels sneller terugbrengen. Dat wil de milieucommissie van het Europees Parlement. Deze stemde maandag tegen het gedogen van een ruime norm-overschrijding voor dieselauto’s. Dit betekent waarschijnlijk dat dergelijke voertuigen de komende jaren in een nóg hoger tempo zuiniger worden qua brandstofverbruik.

De Europese Commissie wilde autofabrikanten toestaan de norm van tachtig milligram stikstofuitstoot per kilometer met 110 procent te overschrijden. Dit voorstel kon niet op goedkeuring rekenen van de milieucommissie van het parlement in Brussel. Deze vindt een maximum toegestane overschrijding van twintig procent genoeg.

Strengere eisen

Het Europees Parlement zelf moet nog stemmen over het voorstel en doet dat volgende maand. De kans is aanzienlijk dat ook zij tegen de overschrijding van 110 procent stemmen. Als dat gebeurt, moet een nieuw voorstel worden opgesteld met strengere eisen.

De EU-lidstaten hadden in een eerder stadium wél hun goedkeuring gegeven aan het voorstel. Onder meer autoproducerende landen als Italië en Duitsland waren voorstander van een ruimere overschrijding. Zij wilden hun industrie meer tijd geven zich aan te passen aan de normen. Nederland was tegen.

Volkswagen

Diesel zit al enige tijd in het verdomhoekje. Vooral sinds bekend werd dat Volkswagen elf miljoen dieselvoertuigen had voorzien van sjoemelsoftware. De fabrikant wilde hiermee de uitstootresultaten beïnvloeden tijdens laboratoriumtests. Die resultaten werden door de software fors lager dan het werkelijke verbruik.

Als de normen daadwerkelijk worden aangescherpt, betekent dit waarschijnlijk dat fabrikanten hun dieselvoertuigen nog sneller verschonen of meer auto’s op alternatieve brandstoffen gaan maken. Ook de invoering van de Real Driving Emission-test in september 2017 kan hieraan bijdragen. Deze nieuwe testmethode moet ervoor zorgen dat de uitstootresultaten tijdens tests dichter bij het werkelijke verbruik liggen.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Autofabrikanten moeten uitstoot diesels sneller verminderen | TankPro.nl
Diesel, tankpasfraude, tankstation, tankpas, benzinepomp

Autofabrikanten moeten uitstoot diesels sneller verminderen

De auto-industrie moet de schadelijke uitstoot van hun diesels sneller terugbrengen. Dat wil de milieucommissie van het Europees Parlement. Deze stemde maandag tegen het gedogen van een ruime norm-overschrijding voor dieselauto’s. Dit betekent waarschijnlijk dat dergelijke voertuigen de komende jaren in een nóg hoger tempo zuiniger worden qua brandstofverbruik.

De Europese Commissie wilde autofabrikanten toestaan de norm van tachtig milligram stikstofuitstoot per kilometer met 110 procent te overschrijden. Dit voorstel kon niet op goedkeuring rekenen van de milieucommissie van het parlement in Brussel. Deze vindt een maximum toegestane overschrijding van twintig procent genoeg.

Strengere eisen

Het Europees Parlement zelf moet nog stemmen over het voorstel en doet dat volgende maand. De kans is aanzienlijk dat ook zij tegen de overschrijding van 110 procent stemmen. Als dat gebeurt, moet een nieuw voorstel worden opgesteld met strengere eisen.

De EU-lidstaten hadden in een eerder stadium wél hun goedkeuring gegeven aan het voorstel. Onder meer autoproducerende landen als Italië en Duitsland waren voorstander van een ruimere overschrijding. Zij wilden hun industrie meer tijd geven zich aan te passen aan de normen. Nederland was tegen.

Volkswagen

Diesel zit al enige tijd in het verdomhoekje. Vooral sinds bekend werd dat Volkswagen elf miljoen dieselvoertuigen had voorzien van sjoemelsoftware. De fabrikant wilde hiermee de uitstootresultaten beïnvloeden tijdens laboratoriumtests. Die resultaten werden door de software fors lager dan het werkelijke verbruik.

Als de normen daadwerkelijk worden aangescherpt, betekent dit waarschijnlijk dat fabrikanten hun dieselvoertuigen nog sneller verschonen of meer auto’s op alternatieve brandstoffen gaan maken. Ook de invoering van de Real Driving Emission-test in september 2017 kan hieraan bijdragen. Deze nieuwe testmethode moet ervoor zorgen dat de uitstootresultaten tijdens tests dichter bij het werkelijke verbruik liggen.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.