Express-formules van ’oil majors’ zijn niet de goedkoopste

De Express-formules van grote multinationals als Shell, Esso en BP zijn meestal niet de goedkoopste. Merken als Tango, Lukoil en Firezone hanteren literprijzen die vaak lager zijn dan bij de onbemande formules van de ’oil majors’. Dit geldt zowel voor benzine als voor diesel, blijkt uit cijfers van tankpasaanbieder Travelcard over de laatste twaalf maanden.

BP, Esso, Shell en Total hebben alle vier een onbemande formule, die zich puur wil onderscheiden op basis van lage prijzen. Echter, alleen de onbemande BP’s doen enigszins mee met het absolute prijsvechten van bijvoorbeeld Firezone en Lukoil. De Britse maatschappij zit meestal minder dan 1 cent boven de literprijzen van de goedkoopste stations.

Shell en Esso

Shell en Esso lijken met hun onbemande vestigingen te kiezen voor iets minder liters in ruil voor een wat hogere marge. Gemiddeld zijn de tarieven ongeveer twee cent verwijderd van de laagste prijzen. De omzet van de Total Express-locaties vindt Travelcard te klein om het merk apart op te nemen in de overzichten.

Daartegenover staat juist dat benzine en diesel bij bemande BP’s gemiddeld wat duurder zijn dan bij bemande Total-, Esso- en Shell-stations. Verschillen van twee cent per liter tussen bijvoorbeeld BP en Shell zijn geen uitzondering. Texaco is in veel gevallen de duurste. Maar het aan Texaco gelieerde onbemande merk Firezone is dan vaak weer de goedkoopste.

Prijsgarantie

Marktleider Shell is vorig jaar gestart met de Prijsgarantie. Daarmee wil het zichzelf een imago aanmeten van een merk met lagere brandstofprijzen. Zowel bij snelwegstations als bij locaties aan het onderliggende wegennet, maakt de oliemaatschappij de klant erop attent dat er stevige kortingen worden gegeven. Toch kiest Shell met hun onbemande merk niet voor een positie als allergoedkoopste.

Een woordvoerder licht toe. ”We voeren concurrerende en scherpe prijzen voor onze brandstoffen. Maar er spelen meer factoren mee in de keuze van klanten, zoals de keuze voor kwalitatief hoogwaardige brandstoffen. En bij de bemande stations bieden we aanvullende diensten aan. Die combinatie van factoren kan er toe leiden dat de positie op een ‘lijstje’ over tijd varieert.” Shell geeft aan tevreden te zijn met de resultaten van de Prijsgarantie-campagne.

Travelcard

De prijsgegevens zijn dus afkomstig van Travelcard, dat bijna 300.000 pashouders heeft. Op basis van de tankgegevens van deze klanten publiceert het bedrijf maandelijks een overzicht van de gemiddelde prijs per tankstationformule. Een minimale afzet van dertigduizend liter is hierbij vereist. Daardoor komen sommige merken, bijvoorbeeld Sakko en Berkman niet in de lijsten voor.

”Onze tankpassen worden geaccepteerd om meer dan 95 procent van alle stations”, legt directeur Jan-Reint Vink uit. “Bij degene die ons niet accepteren, moet je denken aan eenpitters of kleine merken met een paar stations. Wij meten de literprijzen op het moment dat een pas gebruikt wordt. Daarnaast is het zo dat elk station net zo zwaar mee telt. Ook als het ene station honderd keer wordt gebruikt en de andere één keer. In zo’n geval bepalen we van dat eerste station een gemiddelde.”

Kanttekeningen

Bij de cijfers zijn wel enkele kanttekeningen te plaatsen. Zo worden niet bij alle merken de bemande en onbemande formules van elkaar gescheiden, bijvoorbeeld bij AVIA, Tamoil en Total. Ook wordt niet elke omkleuring meegedeeld aan Travelcard.

”Ik heb het dan uitsluitend over ombouwingen binnen hetzelfde bedrijf. Bijvoorbeeld als een Brand Oil-station wordt omgekleurd naar hun onbemande merk Amigo. Wanneer een locatie van Esso omgaat naar bijvoorbeeld Shell, wordt dat altijd wél snel doorgegeven. Het geld van de tankbeurten moet dan immers naar een andere partij worden overgemaakt. Daarom is het van belang dat alle omkleuringen snel worden doorgegeven, ook als een station niet van eigenaar verandert.”

Dat niet meteen elke omkleuring wordt gemeld, schaadt de betrouwbaarheid van de gegevens niet volgens Vink. “Statistiekbureau CBS maakt zelfs gebruik van onze data bij het bepalen van de gemiddelde brandstofprijzen in Nederland.”

Tinq

Uit de overzichten blijkt verder dat Tinq aan een opmars bezig lijkt te zijn. Stond de formule in het najaar van 2014 nog in de middenmoot qua prijs, inmiddels is het enkele plekken opgeschoven. De afstand tot de gemiddelde landelijke adviesprijs is in de laatste twaalf maanden bij Tinq met enkele centen per liter toegenomen, zowel bij benzine als diesel. Daardoor ging het onder meer de onbemande Esso’s en Shell’s voorbij.

Wat verder opvalt, zijn de vele positiewisselingen van de onbemande merken in de laatste twaalf maanden. Weliswaar is Firezone vrijwel altijd de goedkoopste bij benzine, maar in de posities daarachter vinden veel wisselen plaats. Bij diesel is het de laatste maanden stuivertje wisselen tussen Tango, Firezone en Lukoil wie de laagste prijzen hanteert. In het bemande segment lijken de posities min of meer vast te liggen. Gulf, BP bemand en Texaco hebben gemiddeld de hoogste prijzen.

Al jaren neemt het aantal onbemande stations toe in Nederland. De concurrentie in de branche is immers moordend. Toch zijn er nog altijd bedrijven die geloven in de kracht van bemande stations. Wilt u hier meer over weten? Bezoek dan het Nationaal Tankstation Congres op dinsdag 17 november 2015 in Expo Houten. Kijk voor meer informatie op: www.tankstationvakbeurs.nl/tankstation-congres/. Of schrijf nu in via: www.tankstationvakbeurs.nl/registratie/.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Express-formules van ’oil majors’ zijn niet de goedkoopste | TankPro.nl

Express-formules van ’oil majors’ zijn niet de goedkoopste

De Express-formules van grote multinationals als Shell, Esso en BP zijn meestal niet de goedkoopste. Merken als Tango, Lukoil en Firezone hanteren literprijzen die vaak lager zijn dan bij de onbemande formules van de ’oil majors’. Dit geldt zowel voor benzine als voor diesel, blijkt uit cijfers van tankpasaanbieder Travelcard over de laatste twaalf maanden.

BP, Esso, Shell en Total hebben alle vier een onbemande formule, die zich puur wil onderscheiden op basis van lage prijzen. Echter, alleen de onbemande BP’s doen enigszins mee met het absolute prijsvechten van bijvoorbeeld Firezone en Lukoil. De Britse maatschappij zit meestal minder dan 1 cent boven de literprijzen van de goedkoopste stations.

Shell en Esso

Shell en Esso lijken met hun onbemande vestigingen te kiezen voor iets minder liters in ruil voor een wat hogere marge. Gemiddeld zijn de tarieven ongeveer twee cent verwijderd van de laagste prijzen. De omzet van de Total Express-locaties vindt Travelcard te klein om het merk apart op te nemen in de overzichten.

Daartegenover staat juist dat benzine en diesel bij bemande BP’s gemiddeld wat duurder zijn dan bij bemande Total-, Esso- en Shell-stations. Verschillen van twee cent per liter tussen bijvoorbeeld BP en Shell zijn geen uitzondering. Texaco is in veel gevallen de duurste. Maar het aan Texaco gelieerde onbemande merk Firezone is dan vaak weer de goedkoopste.

Prijsgarantie

Marktleider Shell is vorig jaar gestart met de Prijsgarantie. Daarmee wil het zichzelf een imago aanmeten van een merk met lagere brandstofprijzen. Zowel bij snelwegstations als bij locaties aan het onderliggende wegennet, maakt de oliemaatschappij de klant erop attent dat er stevige kortingen worden gegeven. Toch kiest Shell met hun onbemande merk niet voor een positie als allergoedkoopste.

Een woordvoerder licht toe. ”We voeren concurrerende en scherpe prijzen voor onze brandstoffen. Maar er spelen meer factoren mee in de keuze van klanten, zoals de keuze voor kwalitatief hoogwaardige brandstoffen. En bij de bemande stations bieden we aanvullende diensten aan. Die combinatie van factoren kan er toe leiden dat de positie op een ‘lijstje’ over tijd varieert.” Shell geeft aan tevreden te zijn met de resultaten van de Prijsgarantie-campagne.

Travelcard

De prijsgegevens zijn dus afkomstig van Travelcard, dat bijna 300.000 pashouders heeft. Op basis van de tankgegevens van deze klanten publiceert het bedrijf maandelijks een overzicht van de gemiddelde prijs per tankstationformule. Een minimale afzet van dertigduizend liter is hierbij vereist. Daardoor komen sommige merken, bijvoorbeeld Sakko en Berkman niet in de lijsten voor.

”Onze tankpassen worden geaccepteerd om meer dan 95 procent van alle stations”, legt directeur Jan-Reint Vink uit. “Bij degene die ons niet accepteren, moet je denken aan eenpitters of kleine merken met een paar stations. Wij meten de literprijzen op het moment dat een pas gebruikt wordt. Daarnaast is het zo dat elk station net zo zwaar mee telt. Ook als het ene station honderd keer wordt gebruikt en de andere één keer. In zo’n geval bepalen we van dat eerste station een gemiddelde.”

Kanttekeningen

Bij de cijfers zijn wel enkele kanttekeningen te plaatsen. Zo worden niet bij alle merken de bemande en onbemande formules van elkaar gescheiden, bijvoorbeeld bij AVIA, Tamoil en Total. Ook wordt niet elke omkleuring meegedeeld aan Travelcard.

”Ik heb het dan uitsluitend over ombouwingen binnen hetzelfde bedrijf. Bijvoorbeeld als een Brand Oil-station wordt omgekleurd naar hun onbemande merk Amigo. Wanneer een locatie van Esso omgaat naar bijvoorbeeld Shell, wordt dat altijd wél snel doorgegeven. Het geld van de tankbeurten moet dan immers naar een andere partij worden overgemaakt. Daarom is het van belang dat alle omkleuringen snel worden doorgegeven, ook als een station niet van eigenaar verandert.”

Dat niet meteen elke omkleuring wordt gemeld, schaadt de betrouwbaarheid van de gegevens niet volgens Vink. “Statistiekbureau CBS maakt zelfs gebruik van onze data bij het bepalen van de gemiddelde brandstofprijzen in Nederland.”

Tinq

Uit de overzichten blijkt verder dat Tinq aan een opmars bezig lijkt te zijn. Stond de formule in het najaar van 2014 nog in de middenmoot qua prijs, inmiddels is het enkele plekken opgeschoven. De afstand tot de gemiddelde landelijke adviesprijs is in de laatste twaalf maanden bij Tinq met enkele centen per liter toegenomen, zowel bij benzine als diesel. Daardoor ging het onder meer de onbemande Esso’s en Shell’s voorbij.

Wat verder opvalt, zijn de vele positiewisselingen van de onbemande merken in de laatste twaalf maanden. Weliswaar is Firezone vrijwel altijd de goedkoopste bij benzine, maar in de posities daarachter vinden veel wisselen plaats. Bij diesel is het de laatste maanden stuivertje wisselen tussen Tango, Firezone en Lukoil wie de laagste prijzen hanteert. In het bemande segment lijken de posities min of meer vast te liggen. Gulf, BP bemand en Texaco hebben gemiddeld de hoogste prijzen.

Al jaren neemt het aantal onbemande stations toe in Nederland. De concurrentie in de branche is immers moordend. Toch zijn er nog altijd bedrijven die geloven in de kracht van bemande stations. Wilt u hier meer over weten? Bezoek dan het Nationaal Tankstation Congres op dinsdag 17 november 2015 in Expo Houten. Kijk voor meer informatie op: www.tankstationvakbeurs.nl/tankstation-congres/. Of schrijf nu in via: www.tankstationvakbeurs.nl/registratie/.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.