België verhoogt accijns op diesel al per 1 november

Het Belgische kabinet heeft besloten de dieselaccijns al per 1 november te verhogen. Het gaat hierbij om een aanpassing van vier cent per liter. Parallel hieraan gaat de accijnsheffing op benzine met enkele centen naar beneden. Ondertussen hebben de Nederlandse grenspomphouders slecht nieuws gekregen van de rechter. Een verzoek tot ’mediation’ met de Staat is naar de prullenbak verwezen door de rechtbank.

De verhoging van de dieselaccijnzen in België maakt onderdeel uit van een groter pakket aan belastingmaatregelen, de zogeheten taxshift. Zo gaat ook de belasting op tabak, op frisdrank, op mineraalwater en op alcohol omhoog.

Aanpassing

Aanvankelijk zouden de eerste maatregelen, waaronder de aanpassing van de brandstofheffingen, pas begin volgend jaar van kracht worden. Het Belgische kabinet heeft inmiddels besloten om die begindatum te vervroegen en over een week al een verhoging door te voeren voor diesel, schrijven diverse Belgische media.

Daar moeten de komende jaren nog enkele aanpassingen bij komen, waardoor het tarief voor diesel in 2018 veertien cent hoger is dan nu. Benzine volgt echter de omgekeerde weg. Daar gaat in totaal de komende jaren bijna acht cent af. Op sigaretten komt er in totaal dertig cent bij per pakje. Voor shag stijgt de belasting stapsgewijs met bijna drie euro per buitje van vijftig gram.

Grenspomphouders

Hopelijk kunnen de maatregelen de pijn voor grenspomphouders wat verzachten. De afgelopen jaren daalden de verkopen bij tankstations vlakbij België en Duitsland fors, vaak met tientallen procenten. Omdat de ondernemers zich onevenredig benadeeld voelen door het kabinetsbeleid voert de Stichting Accijnsclaim Pomphouders, namens de gedupeerden, een juridische procedure tegen de Staat.

Inzet hierbij was tot voor kort om een zogeheten mediation-traject in te gaan met de overheid. Dit hield in dat de stichting en de Staat samen een overleg in zouden gaan om tot een oplossing voor het probleem te komen. De stichting wilde via de rechter de overheid dwingen met ze aan tafel te gaan zitten. De rechtbank zag dit echter niet zitten. De betrokken partijen, waaronder brancheverenigingen Bovag en Beta, zetten hun strijd nu verder om alsnog een compensatie te krijgen voor de geleden schade.

Mede door het accijnsbeleid van het kabinet hebben veel tankstation-ondernemers het moeilijk in Nederland. Toch zijn er nog steeds mogelijkheden om het rendement van uw bedrijf verder te optimaliseren. Wilt u hier meer over weten, bezoek dan de Tankstation Vakbeurs op dinsdag 17 november 2015 in Houten. Kijk voor meer informatie op: www.tankstationvakbeurs.nl/. Of schrijf nu in via: www.tankstationvakbeurs.nl/registratie.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

België verhoogt accijns op diesel al per 1 november | TankPro.nl

België verhoogt accijns op diesel al per 1 november

Het Belgische kabinet heeft besloten de dieselaccijns al per 1 november te verhogen. Het gaat hierbij om een aanpassing van vier cent per liter. Parallel hieraan gaat de accijnsheffing op benzine met enkele centen naar beneden. Ondertussen hebben de Nederlandse grenspomphouders slecht nieuws gekregen van de rechter. Een verzoek tot ’mediation’ met de Staat is naar de prullenbak verwezen door de rechtbank.

De verhoging van de dieselaccijnzen in België maakt onderdeel uit van een groter pakket aan belastingmaatregelen, de zogeheten taxshift. Zo gaat ook de belasting op tabak, op frisdrank, op mineraalwater en op alcohol omhoog.

Aanpassing

Aanvankelijk zouden de eerste maatregelen, waaronder de aanpassing van de brandstofheffingen, pas begin volgend jaar van kracht worden. Het Belgische kabinet heeft inmiddels besloten om die begindatum te vervroegen en over een week al een verhoging door te voeren voor diesel, schrijven diverse Belgische media.

Daar moeten de komende jaren nog enkele aanpassingen bij komen, waardoor het tarief voor diesel in 2018 veertien cent hoger is dan nu. Benzine volgt echter de omgekeerde weg. Daar gaat in totaal de komende jaren bijna acht cent af. Op sigaretten komt er in totaal dertig cent bij per pakje. Voor shag stijgt de belasting stapsgewijs met bijna drie euro per buitje van vijftig gram.

Grenspomphouders

Hopelijk kunnen de maatregelen de pijn voor grenspomphouders wat verzachten. De afgelopen jaren daalden de verkopen bij tankstations vlakbij België en Duitsland fors, vaak met tientallen procenten. Omdat de ondernemers zich onevenredig benadeeld voelen door het kabinetsbeleid voert de Stichting Accijnsclaim Pomphouders, namens de gedupeerden, een juridische procedure tegen de Staat.

Inzet hierbij was tot voor kort om een zogeheten mediation-traject in te gaan met de overheid. Dit hield in dat de stichting en de Staat samen een overleg in zouden gaan om tot een oplossing voor het probleem te komen. De stichting wilde via de rechter de overheid dwingen met ze aan tafel te gaan zitten. De rechtbank zag dit echter niet zitten. De betrokken partijen, waaronder brancheverenigingen Bovag en Beta, zetten hun strijd nu verder om alsnog een compensatie te krijgen voor de geleden schade.

Mede door het accijnsbeleid van het kabinet hebben veel tankstation-ondernemers het moeilijk in Nederland. Toch zijn er nog steeds mogelijkheden om het rendement van uw bedrijf verder te optimaliseren. Wilt u hier meer over weten, bezoek dan de Tankstation Vakbeurs op dinsdag 17 november 2015 in Houten. Kijk voor meer informatie op: www.tankstationvakbeurs.nl/. Of schrijf nu in via: www.tankstationvakbeurs.nl/registratie.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.