Verkoop brandstoffen stijgt drie maanden op rij

De verkoop van benzine en diesel zit in de lift. In juni, juli en augustus van dit jaar steeg de afzet van beide brandstoffen. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. De stijging is opvallend, omdat de laatste jaren de verkoop van benzine en diesel juist daalde. De afzet van lpg zit nog wél steeds in een neerwaartse trend.

De grootste stijgingen deden zich voor in juni, blijkt uit cijfers van het CBS. In die maand werd 439 miljoen liter benzine verkocht. Dat was een toename van 4,7 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Bij diesel was de stijging zelfs nog groter. Daar werd met een afzet van 559 miljoen liter een plus van 5,4 procent genoteerd. Voor lpg bleef de afzet in juni steken op dertig miljoen liter, net zoveel als het jaar ervoor.

Juli

In juli waren de toenames een stuk kleiner. Toen werd voor benzine en diesel een plus geschreven van respectievelijk drie en vier miljoen liter, ofwel 0,06 en 0,07 procent. Lpg daalde in die maand van 31 miljoen liter vorig jaar naar 28 miljoen liter dit jaar. Een afname van 9,7 procent. De verkoop van petroleumgas sluit hiermee aan bij de dalende trend van de laatste jaren en maanden. Het wordt namelijk voor autobezitters steeds minder aantrekkelijk om nog op autogas te rijden.

Cijfers over literverkopen in augustus zijn nog niet gepubliceerd. Wel gaf het CBS eerder deze week aan dat de bestedingen van huishoudens toenemen in augustus, onder meer op het gebied van motorbrandstoffen. Deze bestedingen zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en samenstelling van koopdagen.

Grenseffect

Sinds 2011 nam de literverkoop van benzine en diesel elk jaar af. Zuinigere auto’s, minder economische bedrijvigheid en het grenseffect zijn daar belangrijke oorzaken van. Dit jaar lijkt echter voorlopig een einde te komen aan de alsmaar dalende cijfers. Althans, voor benzine. Tot en met juli van dit jaar werd er zo’n dertig miljoen liter méér verkocht, dan in de eerste zeven maanden vorig jaar.

Voor diesel is de totale verkoop in 2015 fors lager dan in de eerste zeven maanden van vorig jaar, met zo’n 68 miljoen liter minder. Dit wordt vooral veroorzaakt door een fikse daling in januari. Sindsdien blijft de dieselafzet redelijk gelijke tred houden met vorig jaar.

Eerder dit jaar was ook al enkele maanden achter elkaar een stijging te zien in de verkoop van benzine. Die was in februari, maart en april drie maanden achter elkaar hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor diesel was destijds twee maanden op rij een toename te zien. Dat was toen voor het eerst sinds 2011.

Oorzaken

Oorzaken van de stijging wordt vooral gezocht in de toegenomen economische bedrijvigheid, waardoor er meer woonwerk-verkeer is en er transportgerelateerde kilometers worden gemaakt. Ook lijkt het verkoopverlies door het grenseffect zich enigszins te stabiliseren. De verliezen ten opzichte van bijvoorbeeld 2012 zijn nog steeds groot, maar de verliezen groeien niet meer zo hard als vorige jaren.

Door de verkoopdaling van de afgelopen jaren heeft de tankstationsector het niet makkelijk. Wil je weten welke mogelijkheden er toch nog zijn om het rendement van uw bedrijf te verhogen? Kom dan naar de Tankstation Vakbeurs. Kijk voor meer informatie op www.tankstationvakbeurs.nl/. Of schrijf nu in via www.tankstationvakbeurs.nl/registratie/.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.