Shell opent in Amsterdam derde lng-station

LNG launch photo shoot, The Netherlands, 2015

Shell heeft dinsdag zijn derde tankstation voor vloeibaar aardgas (lng) geopend. Met dit vulpunt richt het energieconcern zich vooral op vrachtauto’s. Het station bevindt zich in het Amsterdamse Westelijk Havengebied, waar veel goederen worden overgeladen van schepen op vrachtwagens. Het Brits-Nederlandse bedrijf denkt dat lng een belangrijke verduurzamer wordt van het wegtransport. Eerder dit jaar opende Shell al locaties in Rotterdam (foto) en Waalwijk. De komende tijd moeten er nog zeker vier stations bij komen in Nederland.

Lng staat voor liquefied natural gas, ook wel vloeibaar aardgas genoemd. Het gas wordt afgekoeld tot -162 graden Celsius, waardoor het vloeibaar wordt. Daardoor is het volume een factor zeshonderd kleiner, zodat er meer in een tank past. Het nieuwe station in Amsterdam heeft een capaciteit van 70 000 liter en er kunnen per dag zo’n tweehonderd voertuigen tanken.

Volgens Shell maken wegtransporteurs steeds vaker de keuze voor het vloeibare aardgas. Het voordeel van deze brandstof is de lagere uitstoot van schadelijke stoffen ten opzichte van het meer gebruikelijke diesel. Zo wordt de emissie van fijnstof, zwavel- en stikstofoxides gereduceerd. Bovendien is een voertuig op lng stiller dan een dieselauto.

Toekomst

Shell verwacht dat de alternatieve brandstof een grote rol gaat spelen in de toekomstige brandstoffenmix voor het transport. Eerder dit jaar zei president-directeur Dick Benschop van Shell Nederland dat volgens hem over een aantal jaar twintig procent van het zware wegverkeer op lng rijdt. Daarom wil de multinational binnen afzienbare tijd een netwerk van in totaal zeven locaties hebben gerealiseerd in ons land.

De olie- en gasreus is niet de enige die in Nederland activiteiten ontplooit op het gebied van vloeibaar aardgas. Zo zijn bijvoorbeeld ook Salland Olie en GP Groot bezig met lng en maakte DCB Energy eerder dit jaar bekend samen met GDF Suez een netwerk van tien stations te willen realiseren.

Overheid

Ook in de visie van de Nederlandse overheid speelt de aardgasvariant een belangrijke rol, onder meer in het wegtransport. In de markt voor personenauto’s lijkt geen grote toekomst weggelegd voor lng. Wel is het bruikbaar in de scheepvaartsector en het goederentransport over de weg en het spoor.

Lees ook: Shell opent in rap tempo nieuwe lng-stations in Nederland

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Shell opent in Amsterdam derde lng-station | TankPro.nl

Shell opent in Amsterdam derde lng-station

LNG launch photo shoot, The Netherlands, 2015

Shell heeft dinsdag zijn derde tankstation voor vloeibaar aardgas (lng) geopend. Met dit vulpunt richt het energieconcern zich vooral op vrachtauto’s. Het station bevindt zich in het Amsterdamse Westelijk Havengebied, waar veel goederen worden overgeladen van schepen op vrachtwagens. Het Brits-Nederlandse bedrijf denkt dat lng een belangrijke verduurzamer wordt van het wegtransport. Eerder dit jaar opende Shell al locaties in Rotterdam (foto) en Waalwijk. De komende tijd moeten er nog zeker vier stations bij komen in Nederland.

Lng staat voor liquefied natural gas, ook wel vloeibaar aardgas genoemd. Het gas wordt afgekoeld tot -162 graden Celsius, waardoor het vloeibaar wordt. Daardoor is het volume een factor zeshonderd kleiner, zodat er meer in een tank past. Het nieuwe station in Amsterdam heeft een capaciteit van 70 000 liter en er kunnen per dag zo’n tweehonderd voertuigen tanken.

Volgens Shell maken wegtransporteurs steeds vaker de keuze voor het vloeibare aardgas. Het voordeel van deze brandstof is de lagere uitstoot van schadelijke stoffen ten opzichte van het meer gebruikelijke diesel. Zo wordt de emissie van fijnstof, zwavel- en stikstofoxides gereduceerd. Bovendien is een voertuig op lng stiller dan een dieselauto.

Toekomst

Shell verwacht dat de alternatieve brandstof een grote rol gaat spelen in de toekomstige brandstoffenmix voor het transport. Eerder dit jaar zei president-directeur Dick Benschop van Shell Nederland dat volgens hem over een aantal jaar twintig procent van het zware wegverkeer op lng rijdt. Daarom wil de multinational binnen afzienbare tijd een netwerk van in totaal zeven locaties hebben gerealiseerd in ons land.

De olie- en gasreus is niet de enige die in Nederland activiteiten ontplooit op het gebied van vloeibaar aardgas. Zo zijn bijvoorbeeld ook Salland Olie en GP Groot bezig met lng en maakte DCB Energy eerder dit jaar bekend samen met GDF Suez een netwerk van tien stations te willen realiseren.

Overheid

Ook in de visie van de Nederlandse overheid speelt de aardgasvariant een belangrijke rol, onder meer in het wegtransport. In de markt voor personenauto’s lijkt geen grote toekomst weggelegd voor lng. Wel is het bruikbaar in de scheepvaartsector en het goederentransport over de weg en het spoor.

Lees ook: Shell opent in rap tempo nieuwe lng-stations in Nederland

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.