Literverkoop grensstations in drie jaar tijd bijna gehalveerd

De literverkopen van tankstations in de grensregio zijn tussen 2011 en 2014 bijna gehalveerd. Verkochten grenslocaties in 2011 gemiddeld nog bijna drie miljoen liter benzine, diesel en lpg, vorig jaar was dat aantal gezakt naar gemiddeld ongeveer 1,75 miljoen liter. De brutowinsten laten een soortgelijke daling zien. Dat blijkt uit cijfers van ruim veertig tankstations die de afgelopen maanden zijn verzameld door Stichting De Grens Bereikt. Die stichting voert op dit moment, namens gedupeerde ondernemers, een juridische procedure om compensatie af te dwingen van de overheid voor misgelopen omzet.

De afgelopen tijd is niet alleen gekeken naar cijfers van grensstations, maar ook naar resultaten van ongeveer twintig soortgelijke locaties die verder van de grens liggen. Daaruit blijkt dat In dezelfde drie jaar de literverkopen tussen de tien en vijftien procent daalden. De brutowinst nam ongeveer met twintig procent af. Dat zijn dus behoorlijk lagere verliezen dan bij de grensstations.

Accijnzen

De gedupeerde grenspomphouders zijn daarom van mening dat ze onevenredig hard worden getroffen door het belastingbeleid van de overheid. Door het verschil duidelijk te maken tussen verkoopdalingen bij grensstations en bij soortgelijke locaties elders in het land, willen De Grens Bereikt en de gedupeerde pomphouders de rechter en de politiek overtuigen dat compensatie op zijn plaats is.

Eerdere pogingen om schadevergoeding af te dwingen, liepen op niets uit. De politiek komt uit zichzelf niet over de brug en ook het kort geding van eerder dit jaar bleef zonder resultaat. De stichting wil daarom een gezamenlijk mediation-traject opstarten met de overheid.

Oplossing

Hierbij gaan beide partijen in overleg om tot een oplossing te komen. Ook hier ziet de politiek geen heil in. Daarom is de stichting naar de rechter gestapt om op die manier een dergelijk traject af te dwingen. Een rechtbank kan namelijk twee partijen verplichten met elkaar om de tafel te gaan zitten. De rechtszaak vond eerder deze maand plaats. Een uitspraak wordt op 15 oktober verwacht.

Ondertussen wordt er nog steeds veel financiële pijn geleden aan de grens. Door het hoge prijsverschil met Duitsland en België rijden nog altijd veel weggebruikers naar het buitenland om te tanken en andere inkopen te doen. Volgens advocaat Dirk van den Berg van advocatenkantoor Barents Krans gaan er maandelijks twee tot drie tankstations failliet door deze problematiek.

De stichting is nog op zoek naar tankstation-exploitanten die (op anonieme basis) hun cijfers willen delen om de gedupeerde pomphouders bij te staan in hun strijd voor compensatie. Het gaat hierbij zowel om stations aan de grens als om locaties elders in het land. Wie ook een bijdrage wil leveren, kan contact opnemen met degrensbereikt@mail.com.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Literverkoop grensstations in drie jaar tijd bijna gehalveerd | TankPro.nl

Literverkoop grensstations in drie jaar tijd bijna gehalveerd

De literverkopen van tankstations in de grensregio zijn tussen 2011 en 2014 bijna gehalveerd. Verkochten grenslocaties in 2011 gemiddeld nog bijna drie miljoen liter benzine, diesel en lpg, vorig jaar was dat aantal gezakt naar gemiddeld ongeveer 1,75 miljoen liter. De brutowinsten laten een soortgelijke daling zien. Dat blijkt uit cijfers van ruim veertig tankstations die de afgelopen maanden zijn verzameld door Stichting De Grens Bereikt. Die stichting voert op dit moment, namens gedupeerde ondernemers, een juridische procedure om compensatie af te dwingen van de overheid voor misgelopen omzet.

De afgelopen tijd is niet alleen gekeken naar cijfers van grensstations, maar ook naar resultaten van ongeveer twintig soortgelijke locaties die verder van de grens liggen. Daaruit blijkt dat In dezelfde drie jaar de literverkopen tussen de tien en vijftien procent daalden. De brutowinst nam ongeveer met twintig procent af. Dat zijn dus behoorlijk lagere verliezen dan bij de grensstations.

Accijnzen

De gedupeerde grenspomphouders zijn daarom van mening dat ze onevenredig hard worden getroffen door het belastingbeleid van de overheid. Door het verschil duidelijk te maken tussen verkoopdalingen bij grensstations en bij soortgelijke locaties elders in het land, willen De Grens Bereikt en de gedupeerde pomphouders de rechter en de politiek overtuigen dat compensatie op zijn plaats is.

Eerdere pogingen om schadevergoeding af te dwingen, liepen op niets uit. De politiek komt uit zichzelf niet over de brug en ook het kort geding van eerder dit jaar bleef zonder resultaat. De stichting wil daarom een gezamenlijk mediation-traject opstarten met de overheid.

Oplossing

Hierbij gaan beide partijen in overleg om tot een oplossing te komen. Ook hier ziet de politiek geen heil in. Daarom is de stichting naar de rechter gestapt om op die manier een dergelijk traject af te dwingen. Een rechtbank kan namelijk twee partijen verplichten met elkaar om de tafel te gaan zitten. De rechtszaak vond eerder deze maand plaats. Een uitspraak wordt op 15 oktober verwacht.

Ondertussen wordt er nog steeds veel financiële pijn geleden aan de grens. Door het hoge prijsverschil met Duitsland en België rijden nog altijd veel weggebruikers naar het buitenland om te tanken en andere inkopen te doen. Volgens advocaat Dirk van den Berg van advocatenkantoor Barents Krans gaan er maandelijks twee tot drie tankstations failliet door deze problematiek.

De stichting is nog op zoek naar tankstation-exploitanten die (op anonieme basis) hun cijfers willen delen om de gedupeerde pomphouders bij te staan in hun strijd voor compensatie. Het gaat hierbij zowel om stations aan de grens als om locaties elders in het land. Wie ook een bijdrage wil leveren, kan contact opnemen met degrensbereikt@mail.com.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.