Shell opent in rap tempo nieuwe lng-stations in Nederland

Energieconcern Shell heeft onlangs zijn derde lng-vulpunt voor vrachtauto’s geopend in Pijnacker. Op korte termijn moeten er nog vier vestigingen bij komen. Verdere uitbreiding wordt zeker niet uitgesloten. De multinational verwacht dat binnen een aantal jaar twintig procent van het zware wegtransport in Nederland op de alternatieve brandstof rijdt.

De wereldwijde verkoop van lng verdubbelde sinds 1990 elke tien jaar. Sinds 2012 stagneren de verkopen. Toch wordt omzetgroei verwacht de komende jaren. Shell denkt dat binnen afzienbare tijd grofweg één op de vijf trucks in Nederland op gas rijdt. Ook is lng geschikt voor diverse vormen van scheepvaart. Het gebruik van lng in personenauto’s blijft de komende jaren waarschijnlijk zeer gering.

Lng

Lng staat voor liquefied natural gas, ofwel vloeibaar aardgas. Het gas wordt afgekoeld tot -162 graden Celsius, waardoor het vloeibaar wordt en het volume fors krimpt. Als het eenmaal wordt getankt, is het ’opgewarmd’ naar -125 graden. Het wordt afgerekend per kilogram, omdat het volume kan fluctueren terwijl het gewicht hetzelfde blijft. Voordelen van lng zijn een lagere uitstoot van schadelijke stoffen en minder geluidshinder in vergelijking met diesel.

Een nadeel van lng is dat het een fossiele brandstof als basis heeft, waardoor het geen zero-emissie-oplossing is. Daarnaast is het gevoelig voor de hoogte van olieprijzen op de wereldmarkt. Momenteel staan de olieprijzen laag, waardoor de prijs van diesel daalt en aantrekkelijker blijft als energiebron. Ook de ontwikkelingen op de internationale gasmarkt spelen uiteraard een rol.

Toekomst

Desalniettemin lijkt er voor lng in Nederland een mooie toekomst te zijn. In de brandstofvisie die het kabinet vorig jaar presenteerde, wordt de aardgasvariant gezien als een belangrijke verduurzamer van het goederenvervoer over weg en water, al is de verwachting dat ook diesel nog jaren een belangrijke rol zal spelen. Tevens werd in Europa recentelijk besloten besloten dat er een internationaal netwerk van lng-vulpunten moet komen langs de belangrijkste snelwegen in de EU.

Ook Shell ziet dus de alternatieve brandstof als een groeimarkt. Onder meer vanwege strengere milieu-eisen, bouwen steeds meer vrachtautofabrikanten voertuigen die op lng kunnen rijden. De oliemaatschappij verwacht dat tot 2030 de wereldwijde vraag naar het vloeibare aardgas met enkele procenten per jaar toeneemt.

BG Group

Eerder dit jaar werd bekend dat het energieconcern 64 miljard euro neerlegt voor het kopen van het Britse BG Group, onder meer vanwege diens positie op de lng-markt. Tevens bouwt de oliemaatschappij dus aan een klein netwerk van lng-locaties in Nederland.

In maart van dit jaar werd het eerste station geopend, in Rotterdam-Waalhaven. Die vestiging heeft een opslagcapaciteit van zeventigduizend liter en twee dispensers. Het kan dagelijks zo’n 170 vrachtwagens van vloeibaar aardgas voorzien. Kort na de eerste opening volgde een tweede vulpunt in Waalwijk en vorige maand dus een derde in Pijnacker. Voorts zijn er plannen om in onder meer Amsterdam en Eindhoven stations te vestigen.

Onbemande stations

De al gerealiseerde vulpunten staan bij Express-stations van de marktleider. Lng mag dus worden getankt bij onbemande stations, in tegenstelling tot lpg. Wel moeten chauffeurs een training volgen, waarbij veiligheid centraal staat. Of toekomstige vestigingen ook bij onbemande locaties komen, wil de marktleider nog niet meedelen. Wel is duidelijk dat ze moeten komen op plekken waar veel vrachtverkeer langskomt.

”We willen een initieel netwerk van zeven locaties in Nederland”, vertelt Thijs van Velzen van Shell. ”Of we daarna nog meer stations openen, is afhankelijk van de vraag.” Over de verkopen bij de al bestaande stations wil de multinational geen mededelingen doen.

De klandizie komt onder meer van Ahold en transportbedrijf Suez Environnement, die beide met een aantal voertuigen bij de diverse stations tanken. Voor Ahold, dat honderd van haar achthonderd vrachtauto’s op lng laat rijden, is de geluidsreductie een belangrijke reden om voor het vloeibare aardgas te kiezen. Hierdoor kunnen ze hun supermarkten op andere tijden bevoorraden, omdat omwonenden minder geluidshinder ondervinden.

Prijs

Wat er met de verschillende klanten is afgesproken over de prijs van een kilo lng, maakt Shell niet bekend. ”Over afspraken met individuele klanten doen wij geen uitspraken. Wel kunnen we zeggen dat lng goedkoper is dan diesel.”

De standaard pompprijs van een kilo ligt op ongeveer 1,20 euro, inclusief btw, voorraadheffing, accijns en de teruggave-regeling hierop. Een tankbeurt duurt ongeveer net zo lang als bij diesel en een voertuig kan per keer tussen de 180 en 360 kilogram tanken.

Installatie

Bij de realisatie van de stations werkt Shell samen met installatiebedrijf Hamer. Het bedrijf heeft voor de vestigingen onder meer de lng-tanks, de vloeibaar-stikstoftanks en de dispensers geïnstalleerd. Tevens heeft Hamer al het leidingwerk en de complete elektrische installatie ’geëngineerd’ én gerealiseerd.

Dit geldt ook voor alle benodigde randapparatuur, zoals gasdetectie, branddetectie, noodstop-circuit, lichtmasten en de benodigde verzwaring van de voeding. Ook verzorgt het bedrijf uit Apeldoorn het onderhoud van de locaties.

Vooral de onlangs geopende vestiging in Pijnacker, bij het distributiecentrum van Ahold, is voor Shell en Hamer interessant. Het oude Shell Truck Diesel-station aldaar is namelijk volledig gesaneerd en er is een compleet nieuwe vestiging met lng-voorziening voor in de plaats gekomen.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Shell opent in rap tempo nieuwe lng-stations in Nederland | TankPro.nl

Shell opent in rap tempo nieuwe lng-stations in Nederland

Energieconcern Shell heeft onlangs zijn derde lng-vulpunt voor vrachtauto’s geopend in Pijnacker. Op korte termijn moeten er nog vier vestigingen bij komen. Verdere uitbreiding wordt zeker niet uitgesloten. De multinational verwacht dat binnen een aantal jaar twintig procent van het zware wegtransport in Nederland op de alternatieve brandstof rijdt.

De wereldwijde verkoop van lng verdubbelde sinds 1990 elke tien jaar. Sinds 2012 stagneren de verkopen. Toch wordt omzetgroei verwacht de komende jaren. Shell denkt dat binnen afzienbare tijd grofweg één op de vijf trucks in Nederland op gas rijdt. Ook is lng geschikt voor diverse vormen van scheepvaart. Het gebruik van lng in personenauto’s blijft de komende jaren waarschijnlijk zeer gering.

Lng

Lng staat voor liquefied natural gas, ofwel vloeibaar aardgas. Het gas wordt afgekoeld tot -162 graden Celsius, waardoor het vloeibaar wordt en het volume fors krimpt. Als het eenmaal wordt getankt, is het ’opgewarmd’ naar -125 graden. Het wordt afgerekend per kilogram, omdat het volume kan fluctueren terwijl het gewicht hetzelfde blijft. Voordelen van lng zijn een lagere uitstoot van schadelijke stoffen en minder geluidshinder in vergelijking met diesel.

Een nadeel van lng is dat het een fossiele brandstof als basis heeft, waardoor het geen zero-emissie-oplossing is. Daarnaast is het gevoelig voor de hoogte van olieprijzen op de wereldmarkt. Momenteel staan de olieprijzen laag, waardoor de prijs van diesel daalt en aantrekkelijker blijft als energiebron. Ook de ontwikkelingen op de internationale gasmarkt spelen uiteraard een rol.

Toekomst

Desalniettemin lijkt er voor lng in Nederland een mooie toekomst te zijn. In de brandstofvisie die het kabinet vorig jaar presenteerde, wordt de aardgasvariant gezien als een belangrijke verduurzamer van het goederenvervoer over weg en water, al is de verwachting dat ook diesel nog jaren een belangrijke rol zal spelen. Tevens werd in Europa recentelijk besloten besloten dat er een internationaal netwerk van lng-vulpunten moet komen langs de belangrijkste snelwegen in de EU.

Ook Shell ziet dus de alternatieve brandstof als een groeimarkt. Onder meer vanwege strengere milieu-eisen, bouwen steeds meer vrachtautofabrikanten voertuigen die op lng kunnen rijden. De oliemaatschappij verwacht dat tot 2030 de wereldwijde vraag naar het vloeibare aardgas met enkele procenten per jaar toeneemt.

BG Group

Eerder dit jaar werd bekend dat het energieconcern 64 miljard euro neerlegt voor het kopen van het Britse BG Group, onder meer vanwege diens positie op de lng-markt. Tevens bouwt de oliemaatschappij dus aan een klein netwerk van lng-locaties in Nederland.

In maart van dit jaar werd het eerste station geopend, in Rotterdam-Waalhaven. Die vestiging heeft een opslagcapaciteit van zeventigduizend liter en twee dispensers. Het kan dagelijks zo’n 170 vrachtwagens van vloeibaar aardgas voorzien. Kort na de eerste opening volgde een tweede vulpunt in Waalwijk en vorige maand dus een derde in Pijnacker. Voorts zijn er plannen om in onder meer Amsterdam en Eindhoven stations te vestigen.

Onbemande stations

De al gerealiseerde vulpunten staan bij Express-stations van de marktleider. Lng mag dus worden getankt bij onbemande stations, in tegenstelling tot lpg. Wel moeten chauffeurs een training volgen, waarbij veiligheid centraal staat. Of toekomstige vestigingen ook bij onbemande locaties komen, wil de marktleider nog niet meedelen. Wel is duidelijk dat ze moeten komen op plekken waar veel vrachtverkeer langskomt.

”We willen een initieel netwerk van zeven locaties in Nederland”, vertelt Thijs van Velzen van Shell. ”Of we daarna nog meer stations openen, is afhankelijk van de vraag.” Over de verkopen bij de al bestaande stations wil de multinational geen mededelingen doen.

De klandizie komt onder meer van Ahold en transportbedrijf Suez Environnement, die beide met een aantal voertuigen bij de diverse stations tanken. Voor Ahold, dat honderd van haar achthonderd vrachtauto’s op lng laat rijden, is de geluidsreductie een belangrijke reden om voor het vloeibare aardgas te kiezen. Hierdoor kunnen ze hun supermarkten op andere tijden bevoorraden, omdat omwonenden minder geluidshinder ondervinden.

Prijs

Wat er met de verschillende klanten is afgesproken over de prijs van een kilo lng, maakt Shell niet bekend. ”Over afspraken met individuele klanten doen wij geen uitspraken. Wel kunnen we zeggen dat lng goedkoper is dan diesel.”

De standaard pompprijs van een kilo ligt op ongeveer 1,20 euro, inclusief btw, voorraadheffing, accijns en de teruggave-regeling hierop. Een tankbeurt duurt ongeveer net zo lang als bij diesel en een voertuig kan per keer tussen de 180 en 360 kilogram tanken.

Installatie

Bij de realisatie van de stations werkt Shell samen met installatiebedrijf Hamer. Het bedrijf heeft voor de vestigingen onder meer de lng-tanks, de vloeibaar-stikstoftanks en de dispensers geïnstalleerd. Tevens heeft Hamer al het leidingwerk en de complete elektrische installatie ’geëngineerd’ én gerealiseerd.

Dit geldt ook voor alle benodigde randapparatuur, zoals gasdetectie, branddetectie, noodstop-circuit, lichtmasten en de benodigde verzwaring van de voeding. Ook verzorgt het bedrijf uit Apeldoorn het onderhoud van de locaties.

Vooral de onlangs geopende vestiging in Pijnacker, bij het distributiecentrum van Ahold, is voor Shell en Hamer interessant. Het oude Shell Truck Diesel-station aldaar is namelijk volledig gesaneerd en er is een compleet nieuwe vestiging met lng-voorziening voor in de plaats gekomen.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.