Verkoop benzine en diesel stijgt na jaren van daling

De verkoop van benzine en diesel zit in de lift. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. Eerder dit jaar werd drie maanden op rij meer benzine verkocht dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Dat is niet meer voorgekomen sinds 2011. Ook de dieselverkoop pluste. In maart en april van dit jaar steeg de afzet voor de eerste keer sinds 2012 twee maanden achter elkaar. Marktkenners schrijven de opleving toe aan de stijging van economische bedrijvigheid. Voor lpg blijven de cijfers dramatisch.

De afgelopen jaren daalde de verkoop van benzine en diesel stelselmatig. Er werden afnames van meer dan vijf procent genoteerd. Zuinigere auto’s en het grenseffect waren hiervan de belangrijkste oorzaken.

Benzineverkopen

Volgens de laatste cijfers van het CBS over januari tot en met april 2015, blijkt dat in de eerste maand nog sprake was van een daling, maar dat vanaf februari de benzineverkopen stegen. Diesel sloot zich een maand later aan bij die trend. Het gaat hierbij om kleine stijgingen van tussen de 0,8 en de 4,2 procent (zie voor de maandcijfers de staatjes onderaan dit artikel).

Nove-directeur Erik de Vries vermoedt dat de verkoopstijging wordt veroorzaakt door economische groei in Nederland. ”Het aantal werklozen neemt af en er is daardoor meer woon-werkverkeer. Ook de transportsector rijdt meer ritten.”

Dramatisch

”De verkoop mag ook wel weer eens stijgen na het dramatische jaar 2014. De jaren daarvóór daalde de literafzet trouwens ook al en in januari dit jaar ook nog. Daar schrokken we wel van, want we dachten dat de ergste daling nu wel achter de rug zou zijn. Daarom is het goed om te constateren dat er nu weer een kleine stijging plaatsvindt.”

Overigens vond in december 2013 en januari 2014 ook twee maanden achter elkaar een verkoopstijging van diesel plaats. Deze tijdelijke opleving wordt echter toegeschreven aan twee maatregelen die begin 2014 ingingen, namelijk het verbod op rode diesel en een extra accijnsverhoging. Daardoor werd eind 2013 nog even snel diesel ingeslagen.

Omdat het CBS de verkoopcijfers bijhoudt op basis van accijnsafdracht, had het hamsteren van diesel eind 2013 ook in de eerste maand van 2014 nog een gunstig effect op de gerapporteerde verkopen. Deze tijdelijke toename daargelaten, steeg de dieselverkoop drie jaar geleden voor het laatst twee maanden achter elkaar.

Bovag

Tom Huyskens van brancheorganisatie Bovag ziet de toegenomen economische bedrijvigheid ook als belangrijke oorzaak. ”Daarnaast trekken mensen er vaker op uit in hun vrije tijd. Dat speelt ook mee.”

”Toch moet je deze cijfers wel in het juiste perspectief zien. Als je kijkt naar de verkoop van diesel. Die was in het eerste kwartaal van dit jaar op het laagste punt sinds 2002, ondanks een kleine stijging in maart.” In het eerste kwartaal van dit jaar werd er 1.678 miljoen liter diesel verkocht, tegenover 2.053 miljoen liter op het hoogtepunt in 2008.

Lpg

De lpg-verkopen blijven kelderen. Ook in de eerste vier maanden van dit jaar vonden weer dalingen plaats van twaalf à zeventien procent in vergelijking met dezelfde periode het jaar ervoor. Accijnzen en andere ongunstige belastingmaatregelen maken het rijden op autogas steeds minder aantrekkelijk.

”Als je deze cijfers vergelijkt met het jaar 2000, dan is gewoon twee derde van de lpg-omzet weg”, reageert Huyskens op de cijfers. ”Daar verbleekt de kleine stijging van benzine en diesel bij.”

Tom van Gurp

CBS Cijfers

Lees ook: Meer bezoekers voor tankstations langs snelwegen

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.