Benzinedief die gestopt werd met filefuik krijgt geen strafvermindering

De benzinedief die vier jaar geleden bij een filefuik een dodelijk ongeval veroorzaakte toen hij op de vlucht was, heeft geen strafvermindering gekregen. De Hoge Raad bekrachtigde een eerdere uitspraak van het Gerechtshof, waarin de automobilist werd veroordeeld tot acht jaar cel wegens onder andere roekeloos rijden.

In oktober 2011 tankte Maikel R. zonder te betalen bij een Shell-station aan de A2. Hij sloeg op de vlucht en werd tientallen kilometers achtervolgd door de politie, waarbij R. met veel te hoge snelheid zigzaggend over de snelweg reed om te ontkomen aan zijn achtervolgers. De politie creëerde een file om de vluchtende doorrijder tot stilstand te dwingen.

De Tilburgse benzinedief botste daardoor op een stilstaande auto. Bij het incident kwam de bestuurder van de stilstaande auto om het leven. R. zelf raakte gewond. Bij aanhouding bleek dat de Tilburger geen rijbewijs had en onder invloed van cannabis was.

Straf

De rechtbank veroordeelde hem tot een celstraf van zes jaar. Het Gerechtshof verhoogde later die straf naar acht jaar. Daartegen ging de benzinedief in het verweer bij de Hoge Raad. Deze hield de duur van celstraf echter in stand.

Na het incident kwam veel kritiek op de politie vanwege het creëren van een file, wat mede leidde tot het dodelijke ongeval. Het Openbaar Ministerie oordeelde dat het gebruik van het filefuik-middel een onjuiste beslissing was. Vervolging van de verantwoordelijke politiemedewerkers bleef achterwege. In de recente uitspraak van de Hoge Raad is de discussie over de filefuik niet aan bod gekomen.

Lees ook: Filefuik tegen benzinedief was ‘onjuiste beslissing’

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Benzinedief die gestopt werd met filefuik krijgt geen strafvermindering | TankPro.nl

Benzinedief die gestopt werd met filefuik krijgt geen strafvermindering

De benzinedief die vier jaar geleden bij een filefuik een dodelijk ongeval veroorzaakte toen hij op de vlucht was, heeft geen strafvermindering gekregen. De Hoge Raad bekrachtigde een eerdere uitspraak van het Gerechtshof, waarin de automobilist werd veroordeeld tot acht jaar cel wegens onder andere roekeloos rijden.

In oktober 2011 tankte Maikel R. zonder te betalen bij een Shell-station aan de A2. Hij sloeg op de vlucht en werd tientallen kilometers achtervolgd door de politie, waarbij R. met veel te hoge snelheid zigzaggend over de snelweg reed om te ontkomen aan zijn achtervolgers. De politie creëerde een file om de vluchtende doorrijder tot stilstand te dwingen.

De Tilburgse benzinedief botste daardoor op een stilstaande auto. Bij het incident kwam de bestuurder van de stilstaande auto om het leven. R. zelf raakte gewond. Bij aanhouding bleek dat de Tilburger geen rijbewijs had en onder invloed van cannabis was.

Straf

De rechtbank veroordeelde hem tot een celstraf van zes jaar. Het Gerechtshof verhoogde later die straf naar acht jaar. Daartegen ging de benzinedief in het verweer bij de Hoge Raad. Deze hield de duur van celstraf echter in stand.

Na het incident kwam veel kritiek op de politie vanwege het creëren van een file, wat mede leidde tot het dodelijke ongeval. Het Openbaar Ministerie oordeelde dat het gebruik van het filefuik-middel een onjuiste beslissing was. Vervolging van de verantwoordelijke politiemedewerkers bleef achterwege. In de recente uitspraak van de Hoge Raad is de discussie over de filefuik niet aan bod gekomen.

Lees ook: Filefuik tegen benzinedief was ‘onjuiste beslissing’

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.