Raffinage beperkt winstdaling van grote oliemaatschappijen

De opbrengsten uit raffinage-activiteiten hebben voor diverse energieconcerns de daling van de winst in het afgelopen kwartaal beperkt. Onder andere Shell, BP, ExxonMobil en Total hadden weliswaar in de eerste drie maanden van dit jaar een lagere winst dan in dezelfde periode vorig jaar, maar profiteerden van hogere rendementen bij hun raffinaderijen.

Oorzaak hiervan is dat de prijzen van benzine en diesel minder ver daalden dan de olieprijzen, meldt Het Financieele Dagblad. Het is vrij ongebruikelijk de laatste tijd dat raffinaderijen een winstmaker zijn voor grote energieconcerns. Door hevige concurrentie zijn de raffinage-onderdelen in veel gevallen minder rendabel geworden en staan sommige zelfs in de verkoop.

Onder andere Kuwait Petroleum zou plannen hebben haar raffinaderij bij Europoort van de hand te doen. Ook Shell bezuinigde vorig jaar op haar raffinaderij in Pernis. Overigens is het raffinagevoordeel waarschijnlijk tijdelijk. De prijzen van basisproduct en eindproduct kruipen alweer naar elkaar toe.

Kwartaalcijfers

Deze week maakten veel grote energiebedrijven hun cijfers over het eerste kwartaal bekend. Shell boekte een winst van 3,25 miljard euro. Het Amerikaanse ExxonMobil zette daar een resultaat van 4,94 miljard euro tegenover. BP behaalde een kwartaalwinst van 2,4 miljard euro, terwijl Total in de eerste drie maanden van dit jaar uitkwam op een winst van 2,7 miljard euro.

Lees ook: Q8 zet raffinaderij bij Europoort in de verkoop

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Raffinage beperkt winstdaling van grote oliemaatschappijen | TankPro.nl

Raffinage beperkt winstdaling van grote oliemaatschappijen

De opbrengsten uit raffinage-activiteiten hebben voor diverse energieconcerns de daling van de winst in het afgelopen kwartaal beperkt. Onder andere Shell, BP, ExxonMobil en Total hadden weliswaar in de eerste drie maanden van dit jaar een lagere winst dan in dezelfde periode vorig jaar, maar profiteerden van hogere rendementen bij hun raffinaderijen.

Oorzaak hiervan is dat de prijzen van benzine en diesel minder ver daalden dan de olieprijzen, meldt Het Financieele Dagblad. Het is vrij ongebruikelijk de laatste tijd dat raffinaderijen een winstmaker zijn voor grote energieconcerns. Door hevige concurrentie zijn de raffinage-onderdelen in veel gevallen minder rendabel geworden en staan sommige zelfs in de verkoop.

Onder andere Kuwait Petroleum zou plannen hebben haar raffinaderij bij Europoort van de hand te doen. Ook Shell bezuinigde vorig jaar op haar raffinaderij in Pernis. Overigens is het raffinagevoordeel waarschijnlijk tijdelijk. De prijzen van basisproduct en eindproduct kruipen alweer naar elkaar toe.

Kwartaalcijfers

Deze week maakten veel grote energiebedrijven hun cijfers over het eerste kwartaal bekend. Shell boekte een winst van 3,25 miljard euro. Het Amerikaanse ExxonMobil zette daar een resultaat van 4,94 miljard euro tegenover. BP behaalde een kwartaalwinst van 2,4 miljard euro, terwijl Total in de eerste drie maanden van dit jaar uitkwam op een winst van 2,7 miljard euro.

Lees ook: Q8 zet raffinaderij bij Europoort in de verkoop

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.