Erik de Vries, NOVE, voorzitter, oliehandel, tankstationbranche

Nove-directeur: Niet vasthouden aan het bekende, maar meeveranderen

Directeur Erik de Vries van branchevereniging voor brandstofhandelaren Nove roept zijn leden op om veranderingen in de tankstationmarkt te omarmen. Hij doelt hierbij vooral op de alternatieve brandstoffen die in opkomst zijn, zoals waterstof en vloeibaar aardgas (lng). ”Proberen vast te houden aan het bekende, dus aan het verleden, hebben we al eerder geprobeerd”, zegt De Vries. ”In de jaren zestig met kolen, terwijl de aardgasleidingen in hoog tempo in Nederland werden aangelegd.” Dat was destijds een kansloze strijd met veel verloren energie.

Vloeibare en gasvormige brandstoffen vervullen in de toekomstvisie van de overheid nog steeds een belangrijke rol. ”Maar de omgeving staat niet stil. In alle industrielanden wordt volop geïnvesteerd in de ontwikkeling van batterijen, of beter gezegd opslagtechnologie. In Japan is dit momenteel zelfs één van de grootste R&D-gebieden.”

Dit terwijl de afzet van traditionele brandstoffen al enkele jaren krimpt. Die krimp en de opkomst van alternatieven zijn twee zaken die Nove-leden niet kunnen beïnvloeden. ”Daarom is het van belang om die veranderingen te omarmen”, legt de directeur uit.

Tanken

Bijvoorbeeld door eventueel samen met andere bedrijven tankmogelijkheden te creëren voor waterstofauto’s. ”Volgend jaar brengt Toyota de eerste massa-geproduceerde waterstofauto op de markt. Dan helpt het als de berijder ook ergens kan tanken.”

”Afwachten? Dat kan altijd. Maar mogelijk denkt een concullega: ik neem het voortouw. Verstandiger dus om het dan samen met een concullega te doen. En hoe meer stations een bepaald product aanbieden, hoe interessanter het netwerk voor gebruikers.”

Aardgas

Ook vloeibaar aardgas kan een interessant, tijdelijk alternatief zijn voor traditionele brandstoffen. Dat staat ook in de visie op de duurzame brandstofmix van de toekomst die de overheid, samen met marktpartijen, heeft opgesteld. Momenteel onderzoekt de Universiteit van Groningen hoe het gebruik van lng kan worden gestimuleerd.

De Vries raadt ondernemers aan om een student aan te nemen die onderzoek kan doen als stage- of afstudeerproject. ”In ieder geval ben je dan proactief bezig en ben je bereid om de ongewisse toekomst zelf in te vullen voor je bedrijf.”

Lees ook: Kabinet: diesel nog lang dominant in zwaar wegtransport

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nove-directeur: Niet vasthouden aan het bekende, maar meeveranderen | TankPro.nl
Erik de Vries, NOVE, voorzitter, oliehandel, tankstationbranche

Nove-directeur: Niet vasthouden aan het bekende, maar meeveranderen

Directeur Erik de Vries van branchevereniging voor brandstofhandelaren Nove roept zijn leden op om veranderingen in de tankstationmarkt te omarmen. Hij doelt hierbij vooral op de alternatieve brandstoffen die in opkomst zijn, zoals waterstof en vloeibaar aardgas (lng). ”Proberen vast te houden aan het bekende, dus aan het verleden, hebben we al eerder geprobeerd”, zegt De Vries. ”In de jaren zestig met kolen, terwijl de aardgasleidingen in hoog tempo in Nederland werden aangelegd.” Dat was destijds een kansloze strijd met veel verloren energie.

Vloeibare en gasvormige brandstoffen vervullen in de toekomstvisie van de overheid nog steeds een belangrijke rol. ”Maar de omgeving staat niet stil. In alle industrielanden wordt volop geïnvesteerd in de ontwikkeling van batterijen, of beter gezegd opslagtechnologie. In Japan is dit momenteel zelfs één van de grootste R&D-gebieden.”

Dit terwijl de afzet van traditionele brandstoffen al enkele jaren krimpt. Die krimp en de opkomst van alternatieven zijn twee zaken die Nove-leden niet kunnen beïnvloeden. ”Daarom is het van belang om die veranderingen te omarmen”, legt de directeur uit.

Tanken

Bijvoorbeeld door eventueel samen met andere bedrijven tankmogelijkheden te creëren voor waterstofauto’s. ”Volgend jaar brengt Toyota de eerste massa-geproduceerde waterstofauto op de markt. Dan helpt het als de berijder ook ergens kan tanken.”

”Afwachten? Dat kan altijd. Maar mogelijk denkt een concullega: ik neem het voortouw. Verstandiger dus om het dan samen met een concullega te doen. En hoe meer stations een bepaald product aanbieden, hoe interessanter het netwerk voor gebruikers.”

Aardgas

Ook vloeibaar aardgas kan een interessant, tijdelijk alternatief zijn voor traditionele brandstoffen. Dat staat ook in de visie op de duurzame brandstofmix van de toekomst die de overheid, samen met marktpartijen, heeft opgesteld. Momenteel onderzoekt de Universiteit van Groningen hoe het gebruik van lng kan worden gestimuleerd.

De Vries raadt ondernemers aan om een student aan te nemen die onderzoek kan doen als stage- of afstudeerproject. ”In ieder geval ben je dan proactief bezig en ben je bereid om de ongewisse toekomst zelf in te vullen voor je bedrijf.”

Lees ook: Kabinet: diesel nog lang dominant in zwaar wegtransport

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.