Gebruik van alternatieve brandstoffen in wegverkeer blijft gelijk

Het gebruik van elektriciteit en aardgas in het wegverkeer is het afgelopen jaar gelijk gebleven. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van statistiekbureau CBS, die onlangs zijn gepubliceerd. Elektriciteit kwam uit op 32 miljoen kWh, terwijl het gebruik van aardgasvarianten zoals cng en lng bleef steken op 27 miljoen kubieke meter. Beide aantallen zijn hetzelfde als een jaar eerder.

Ten opzichte van vijf jaar geleden nam het verbruik wel toe. Zo werd in 2009 nog negen miljoen kubieke meter aardgas gebruikt. Dat is inmiddels drie keer zoveel geworden. Ook werd vijf jaar geleden ongeveer acht miljoen kWh elektriciteit gebruikt in het wegverkeer. Inmiddels is dat aantal verviervoudigd.

Diesel

De verkoop van benzine, diesel en lpg nam vorig jaar fors af. Dat die daling wordt veroorzaakt door de opkomst van alternatieve brandstoffen lijkt onwaarschijnlijk. Het verbruik bleef immers op hetzelfde niveau. Zuinigere auto’s en het grensprobleem dragen hier veel meer aan bij.

Het CBS houdt voor aardgas en elektriciteit niet het werkelijke verbruik bij, maar maakt een schatting. Deze is gebaseerd op het aantal voertuigen op de betreffende alternatieve brandstof en het gemiddelde energieverbruik per voertuigtype. Hierin worden niet alleen busjes, personenauto’s en vrachtauto’s meegerekend, maar bijvoorbeeld ook elektrische fietsen en trolleybussen.

Waterstof

Cijfers over het verbruik van andere energiedragers, zoals waterstof, zijn niet voorhanden. Al zal voor waterstof het verbruik zeer beperkt zijn. In Nederland rijden nog nauwelijks voertuigen op de betreffende energiedrager, mede omdat voor het grote publiek nog geen waterstofauto’s te koop zijn.

Tom van Gurp

Lees ook: Benzineverkoop in 2014 op laagste niveau sinds 1993

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Gebruik van alternatieve brandstoffen in wegverkeer blijft gelijk | TankPro.nl

Gebruik van alternatieve brandstoffen in wegverkeer blijft gelijk

Het gebruik van elektriciteit en aardgas in het wegverkeer is het afgelopen jaar gelijk gebleven. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van statistiekbureau CBS, die onlangs zijn gepubliceerd. Elektriciteit kwam uit op 32 miljoen kWh, terwijl het gebruik van aardgasvarianten zoals cng en lng bleef steken op 27 miljoen kubieke meter. Beide aantallen zijn hetzelfde als een jaar eerder.

Ten opzichte van vijf jaar geleden nam het verbruik wel toe. Zo werd in 2009 nog negen miljoen kubieke meter aardgas gebruikt. Dat is inmiddels drie keer zoveel geworden. Ook werd vijf jaar geleden ongeveer acht miljoen kWh elektriciteit gebruikt in het wegverkeer. Inmiddels is dat aantal verviervoudigd.

Diesel

De verkoop van benzine, diesel en lpg nam vorig jaar fors af. Dat die daling wordt veroorzaakt door de opkomst van alternatieve brandstoffen lijkt onwaarschijnlijk. Het verbruik bleef immers op hetzelfde niveau. Zuinigere auto’s en het grensprobleem dragen hier veel meer aan bij.

Het CBS houdt voor aardgas en elektriciteit niet het werkelijke verbruik bij, maar maakt een schatting. Deze is gebaseerd op het aantal voertuigen op de betreffende alternatieve brandstof en het gemiddelde energieverbruik per voertuigtype. Hierin worden niet alleen busjes, personenauto’s en vrachtauto’s meegerekend, maar bijvoorbeeld ook elektrische fietsen en trolleybussen.

Waterstof

Cijfers over het verbruik van andere energiedragers, zoals waterstof, zijn niet voorhanden. Al zal voor waterstof het verbruik zeer beperkt zijn. In Nederland rijden nog nauwelijks voertuigen op de betreffende energiedrager, mede omdat voor het grote publiek nog geen waterstofauto’s te koop zijn.

Tom van Gurp

Lees ook: Benzineverkoop in 2014 op laagste niveau sinds 1993

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.