Grenspomphouders willen overleg met kabinet hervatten

Pomphouders uit de grensstreek willen weer in overleg gaan met het kabinet. Ze hopen dat er een oplossing komt voor hun nijpende situatie, die is ontstaan door de torenhoge brandstofaccijnzen. Voor het geval dit overleg niets oplevert, wordt ook een pad bewandeld dat moet leiden tot een nieuwe rechtszaak. Daarin willen de gedupeerde ondernemers compensatie afdwingen.

In hun strijd voor schadevergoeding trekken brancheverenigingen Beta, Bovag en onafhankelijke pomphouders samen op. Die laatste groep heeft de krachten gebundeld in de stichting De Grens Bereikt!. De leden van die stichting willen nu in overleg met het kabinet.

Uitspraak

Het besluit komt na een uitspraak van de kortgeding-rechter eerder deze maand. Die oordeelde dat de accijnsverhoging van 1 januari 2014 weliswaar nadelige gevolgen heeft voor grenspomphouders, maar dat andere factoren ook zorgen voor tegenvallende omzetcijfers. Daardoor is er op dit moment geen noodzaak tot compensatie.

Het is niet de eerste keer dat de tankstationbranche in overleg gaat met politiek Den Haag. Eerdere gespreksrondes liepen op een teleurstelling uit. Compensatie is onbespreekbaar en de accijnzen bleven hoog. Sterker nog, ze werden begin dit jaar nog hoger. Het prijsverschil met Duitsland en België loopt daardoor steeds verder op. Automobilisten en truckers tanken dan ook steeds vaker in het buitenland. Pomphouders aan de grens noteren omzetverliezen van tientallen procenten.

Rechtszaak

Ondanks de plannen voor overleg, blijven de organisaties hun juridische procedure voortzetten. Ze sturen hierbij aan op een zogeheten bodemprocedure. De verwachting is dat dit binnen anderhalf jaar tot een uitspraak leidt. Om de problemen van grenspomphouders nog duidelijker te maken, worden de komende tijd extra cijfers verzameld van grensstations. Deze moeten aantonen hoe groot de schade is, waar deze vandaan komt en wanneer de problemen precies zijn ontstaan.

Lees ook: Geen compensatie voor gedupeerde grenspomphouders

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Grenspomphouders willen overleg met kabinet hervatten | TankPro.nl

Grenspomphouders willen overleg met kabinet hervatten

Pomphouders uit de grensstreek willen weer in overleg gaan met het kabinet. Ze hopen dat er een oplossing komt voor hun nijpende situatie, die is ontstaan door de torenhoge brandstofaccijnzen. Voor het geval dit overleg niets oplevert, wordt ook een pad bewandeld dat moet leiden tot een nieuwe rechtszaak. Daarin willen de gedupeerde ondernemers compensatie afdwingen.

In hun strijd voor schadevergoeding trekken brancheverenigingen Beta, Bovag en onafhankelijke pomphouders samen op. Die laatste groep heeft de krachten gebundeld in de stichting De Grens Bereikt!. De leden van die stichting willen nu in overleg met het kabinet.

Uitspraak

Het besluit komt na een uitspraak van de kortgeding-rechter eerder deze maand. Die oordeelde dat de accijnsverhoging van 1 januari 2014 weliswaar nadelige gevolgen heeft voor grenspomphouders, maar dat andere factoren ook zorgen voor tegenvallende omzetcijfers. Daardoor is er op dit moment geen noodzaak tot compensatie.

Het is niet de eerste keer dat de tankstationbranche in overleg gaat met politiek Den Haag. Eerdere gespreksrondes liepen op een teleurstelling uit. Compensatie is onbespreekbaar en de accijnzen bleven hoog. Sterker nog, ze werden begin dit jaar nog hoger. Het prijsverschil met Duitsland en België loopt daardoor steeds verder op. Automobilisten en truckers tanken dan ook steeds vaker in het buitenland. Pomphouders aan de grens noteren omzetverliezen van tientallen procenten.

Rechtszaak

Ondanks de plannen voor overleg, blijven de organisaties hun juridische procedure voortzetten. Ze sturen hierbij aan op een zogeheten bodemprocedure. De verwachting is dat dit binnen anderhalf jaar tot een uitspraak leidt. Om de problemen van grenspomphouders nog duidelijker te maken, worden de komende tijd extra cijfers verzameld van grensstations. Deze moeten aantonen hoe groot de schade is, waar deze vandaan komt en wanneer de problemen precies zijn ontstaan.

Lees ook: Geen compensatie voor gedupeerde grenspomphouders

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.