Twee tankstations in grensstreek sluiten hun deuren

Twee vestigingen in de Gelderse dorpen Beuningen en Weurt sluiten de deuren. Een bemande Easy Fill-locatie in Beuningen wordt een onbemande Firezone. Het enige station in Weurt, een Shell, gaat ook stoppen. Een andere uitbater neemt de exploitatie over. Wat er met die locatie gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Het station aan de Schoolstraat in Beuningen wordt op dit moment nog geëxploiteerd door Easy Fill, maar dat bedrijf heeft besloten om de vestiging eind deze maand te sluiten. 

De accijnsproblematiek is de belangrijkste reden voor het vertrek van Easy Fill. Het bedrijf geeft aan dat door het prijsverschil met de Duitse concurrentie veel weggebruikers over de grens tanken. Het station noteert omzetverliezen van zo’n veertig procent. Om het voortbestaan van de andere vijf Easy Fill-locaties niet in gevaar te brengen, wordt de vestiging in Beuningen gesloten.

De spaartegoeden van klanten worden bij een uitbetalingsverzoek overgemaakt. De tegoeden boven de 25 euro krijgen daarbij voorrang. Salland Olie neemt de exploitatie over, maar dan onder het onbemande merk Firezone. Bij het station werken zes personeelsleden en zij verliezen hun baan.

Shell

Het andere station, aan de Van Heemstraweg in Weurt, heeft op dit moment nog Shell op de luifel staan. De multinational geeft echter aan dat de huidige exploitatie stopt op 27 februari. Of de grensproblemen ook hier de oorzaak zijn, deelt Shell niet mee. Maar het station in Weurt ligt nog dichter bij de Duitse grens dan de locatie in Beuningen. Wat er met het station en het personeel gaat gebeuren, is op dit moment nog niet helder. Wel is bekend dat een andere partij de exploitatie voortzet, maar of dat in onbemande vorm zal zijn, wordt in een later stadium bekendgemaakt

Het is zeker niet de eerste keer dat het accijnsbeleid van het kabinet tankstations de nek omdraait. In december vorig jaar stuurden twee pomphouders uit Maria-Hoop een brief naar de Tweede Kamer met een overzicht van het aantal stations dat moest sluiten en het aantal arbeidsplaatsen dat daarbij verloren ging. Ze kwam destijds uit op zo’n vijftien vestigingen die de deuren sloten en tientallen verdwenen arbeidsplaatsen. De werkelijke cijfers liggen waarschijnlijk nog hoger.

Accijnzen

Toch houdt de politiek voet bij stuk. Sterker nog, begin dit jaar werden de accijnzen nog verder verhoogd. Op benzine, diesel en lpg kwam er inflatiecorrectie bij, met daarbovenop nog eens 21 procent btw. Dat gold ook voor tabak, al kwam daar nog een extra verhoging van negen cent per pakje bij. Een verzoek om compensatie voor gedupeerde pomphouders werd onlangs door de kortgeding-rechter naar de prullenbak verwezen.

Lees ook: Pomphouders sturen brief naar Tweede Kamer met gevolgen accijnsverhoging

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Twee tankstations in grensstreek sluiten hun deuren | TankPro.nl

Twee tankstations in grensstreek sluiten hun deuren

Twee vestigingen in de Gelderse dorpen Beuningen en Weurt sluiten de deuren. Een bemande Easy Fill-locatie in Beuningen wordt een onbemande Firezone. Het enige station in Weurt, een Shell, gaat ook stoppen. Een andere uitbater neemt de exploitatie over. Wat er met die locatie gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Het station aan de Schoolstraat in Beuningen wordt op dit moment nog geëxploiteerd door Easy Fill, maar dat bedrijf heeft besloten om de vestiging eind deze maand te sluiten. 

De accijnsproblematiek is de belangrijkste reden voor het vertrek van Easy Fill. Het bedrijf geeft aan dat door het prijsverschil met de Duitse concurrentie veel weggebruikers over de grens tanken. Het station noteert omzetverliezen van zo’n veertig procent. Om het voortbestaan van de andere vijf Easy Fill-locaties niet in gevaar te brengen, wordt de vestiging in Beuningen gesloten.

De spaartegoeden van klanten worden bij een uitbetalingsverzoek overgemaakt. De tegoeden boven de 25 euro krijgen daarbij voorrang. Salland Olie neemt de exploitatie over, maar dan onder het onbemande merk Firezone. Bij het station werken zes personeelsleden en zij verliezen hun baan.

Shell

Het andere station, aan de Van Heemstraweg in Weurt, heeft op dit moment nog Shell op de luifel staan. De multinational geeft echter aan dat de huidige exploitatie stopt op 27 februari. Of de grensproblemen ook hier de oorzaak zijn, deelt Shell niet mee. Maar het station in Weurt ligt nog dichter bij de Duitse grens dan de locatie in Beuningen. Wat er met het station en het personeel gaat gebeuren, is op dit moment nog niet helder. Wel is bekend dat een andere partij de exploitatie voortzet, maar of dat in onbemande vorm zal zijn, wordt in een later stadium bekendgemaakt

Het is zeker niet de eerste keer dat het accijnsbeleid van het kabinet tankstations de nek omdraait. In december vorig jaar stuurden twee pomphouders uit Maria-Hoop een brief naar de Tweede Kamer met een overzicht van het aantal stations dat moest sluiten en het aantal arbeidsplaatsen dat daarbij verloren ging. Ze kwam destijds uit op zo’n vijftien vestigingen die de deuren sloten en tientallen verdwenen arbeidsplaatsen. De werkelijke cijfers liggen waarschijnlijk nog hoger.

Accijnzen

Toch houdt de politiek voet bij stuk. Sterker nog, begin dit jaar werden de accijnzen nog verder verhoogd. Op benzine, diesel en lpg kwam er inflatiecorrectie bij, met daarbovenop nog eens 21 procent btw. Dat gold ook voor tabak, al kwam daar nog een extra verhoging van negen cent per pakje bij. Een verzoek om compensatie voor gedupeerde pomphouders werd onlangs door de kortgeding-rechter naar de prullenbak verwezen.

Lees ook: Pomphouders sturen brief naar Tweede Kamer met gevolgen accijnsverhoging

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.