BP wil ook opslagterminal in Amsterdam verkopen

Oliemaatschappij BP heeft plannen om haar opslagterminal in het Amsterdamse havengebied in de etalage te zetten. Een andere opslagfaciliteit van BP in Nederland, de Rotterdamse terminal in het Botlek-gebied, is eerder al in de verkoop gezet. Of er al zicht is op een koper voor één van beide bedrijfsonderdelen is op dit moment niet duidelijk.

Bij de Amsterdamse terminal werken zestig mensen. Volgens het Britse bedrijf is het voor de medewerkers beter als er een eigenaar komt die wil investeren in de opslagfaciliteit. De terminal in de hoofdstad heeft een opslagcapaciteit van 950.000 kubieke meter en wordt gebruikt voor de nationale en internationale brandstofhandel.

Noordzee

De mogelijke verkoop van de twee bedrijfsonderdelen lijkt niet op zichzelf te staan. BP heeft eerder bekendgemaakt dat het enkele honderden werknemers ontslaat die betrokken zijn bij de activiteiten van de Britten op de Noordzee. Ook heeft het bedrijf sinds de ramp met boorplatform Deepwater Horizon in 2010 al voor ongeveer 43 miljard dollar aan activa verkocht.

Het is niet de enige energiereus die aan het bezuinigen is. Zo maakte Shell en Kuwait Petroleum in een eerder stadium bekend dat het bedrijfsonderdelen afstoot.

Total

Ook de Franse maatschappij Total kondigde recentelijk aan dat het wil snijden in de uitgaven. De 26 miljard dollar aan jaarlijkse uitgaven die het bedrijf doet, moet met zo’n tien procent worden gereduceerd. Daarbij wordt de upstream-tak het zwaarst belast, met zo’n dertig procent aan bezuinigingen. Ook de kosten van de raffinage-activiteiten worden beperkt. Of ook op de tankstations wordt bezuinigd, is niet duidelijk.

Lees ook: BP wil opslagterminal bij Pernis verkopen

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.