Fastned wil plaatsing van laadpalen bij snelwegstations blokkeren

De vete tussen rijkswegstations en Fastned krijgt een nieuw hoofdstuk. Eerst stapten pomphouders naar de rechter vanwege het verlenen van vergunningen aan Fastned. Nu blijkt dat ook Fastned bezwaar heeft gemaakt tegen het verlenen van vergunningen aan snelwegstations die een laadpaal willen exploiteren. De uitbater van laadstations is verbaasd dat ze geen alleenrecht hebben voor de locaties waar ze concessiehouder zijn.

Fastned heeft voor 201 verzorgingsplaatsen langs Nederlandse snelwegen een concessie gekregen om laadstations te bouwen. Het bedrijf vindt dat het daarmee de enige is die elektriciteit mag aanbieden op die 201 locaties.

Rijkswaterstaat

Een handvol ondernemers met een tankstation langs de rijksweg wil ook laadpalen bij hun vestiging plaatsen en heeft daarvoor een vergunning gekregen van Rijkswaterstaat. In sommige gevallen gaat het echter om verzorgingsplaatsen waar ook Fastned een concessie voor heeft.

De exploitant van laadstations is het niet eens met het besluit van Rijkswaterstaat en heeft tegen diverse vergunningen een bezwaarschrift ingediend. Een eerste hoorzitting is al geweest en de uitspraak vindt waarschijnlijk eind januari plaats.

VPR

Fastned en snelweg-stations liggen al langer met elkaar in de clinch. De pomphouders, die hun krachten hebben gebundeld in de Vereniging Particuliere Rijkswegvergunningen van tankstations (VPR), stapten vorig jaar naar de rechter.

Ze vonden het niet terecht dat Fastned laadstations mocht plaatsen langs de snelweg. Volgens de VPR-leden hebben zijzelf het alleenrecht. Bovendien verbaasden ze zich over het feit dat ze zelf miljoenen moeten betalen tijdens de concessie-veilingen en aan huur, terwijl de kosten voor Fastned vele malen lager zijn.

Tankstations

De rechter oordeelde tweemaal dat Rijkswaterstaat de vergunningen wél mocht verlenen aan Fastned. Het alleenrecht van tankstations zou uitsluitend gelden voor fossiele brandstoffen, niet voor elektriciteit. Dat geen enkele pomphouder interesse had getoond toen de concessies werden vergeven, liet de rechter meewegen.

Inmiddels zijn er enkele rijksweg-ondernemers die wel degelijk brood zien in een laadpaal. Zo plaatste Karin Kok bij haar station aan de A4 een laadpaal. Voor die locatie heeft Fastned echter geen concessie. Elders botst de exploitant van laadstations wel met pomphouders.

Eén van die ondernemers is Ingrid de Wagenaar, exploitant van onder meer het Esso-station en de bijbehorende Scheiwijk-shop bij Hoogblokland aan de A27. De door haar gewenste laadpaal staat er nog niet, maar de vergunning is al wel binnen.

Uitbreiding

”Ik denk dat er een verschil is tussen een bestaand bedrijf dat een kleine uitbreiding doet, zoals wij, en het verlenen van een vergunning aan een compleet nieuw bedrijf. We gaan immers geen compleet nieuw station bouwen. De paal komt bij onze huidige vestiging te staan”, aldus De Wagenaar.

Een andere ondernemer die een bezwaarschrift op de mat kreeg, is Peter Verhallen. Hij heeft een BP-locatie aan de A59 bij het Brabantse Geffen en is tevens bestuurslid bij de VPR. “Ik was zeer verbaasd toen ik het bezwaar zag en vind het onbehoorlijk. Dat andere ondernemers daar ook een laadmogelijkheden aanbieden, wil Fastned niet. Ze willen blijkbaar een monopoliepositie langs snelwegen.”

Exclusiviteit

Maar hebben de snelweg-ondernemers niet zelf ook exclusiviteit gevraagd tijdens hun rechtszaak tegen de concessieverlening aan Fastned? Volgens Verhallen is er sprake van verschillende situaties. “Wij hebben als snelweg-stations absoluut geen monopolie. Er is geen dominante tankstationformule langs de rijksweg. Terwijl Fastned concessies heeft voor meer dan tachtig procent van de locaties.”

Verhallen heeft nog met Fastned overlegd of ze misschien hun laadpalen bij zijn tankstation wilden zetten, in plaats van op de parkeerplaats. Hij vindt dat die daar niet voor bedoeld is. “Er zijn afspraken met Rijkswaterstaat over bijvoorbeeld het aantal parkeerplaatsen en enkele andere zaken. Daar past geen laadstation bij. Fastned stond echter niet open voor de samenwerking.”

Elektriciteit

Zijn eigen laadpaal heeft Verhallen nog niet geplaatst. “Er waren wat technische problemen, maar ik wil hem binnen een maand plaatsen. Ik geloof dat elektriciteit de toekomst heeft. Daarom wil ik het op mijn station hebben staan, al vermoed ik dat het in de eerste paar jaar nog niet zoveel oplevert. Dat gold ook voor bijvoorbeeld Ad Blue of de premium-brandstoffen. Maar daar is inmiddels ook een markt voor ontstaan.”

Fastned, dat momenteel negentien stations gerealiseerd heeft, zegt dat het inderdaad bezwaar heeft gemaakt tegen diverse vergunningen. ”We zijn concessiehouder voor 201 locaties en vinden het vreemd dat andere partijen op dezelfde plek ook een laadpaal mogen exploiteren”, zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Brandstoffen

”Op veel verzorgingsplaatsen is er meestal maar één aanbieder van diverse producten of diensten, bijvoorbeeld één snelwegrestaurant en één aanbieder van fossiele brandstoffen. Wij vinden het daarom logisch dat er per locatie ook maar één exploitant van laadpalen mag zitten. En op de plekken waar wij een concessie hebben, zijn wij die ene aanbieder.”

“Ook is het zo dat wij zoveel concessies hebben gekregen, doordat pomphouders destijds geen interesse hadden. Daarnaast is er absoluut geen sprake van een monopoliepositie, omdat mensen ook thuis en op kantoor kunnen laden. Er is daardoor juist veel meer concurrentie dan bij fossiele brandstoffen.”

Pomphouders

De VPR benadrukt dat pomphouders geen laadpaal willen uit frustratie over het ongelijk bij de rechter omtrent de vergunningverlening aan Fastned. ”De vergunningen voor pomphouders waren al aangevraagd, en in sommige gevallen ook ontvangen, vóór de laatste uitspraak van de rechtbank”, aldus Gabriëlle Garcia-Pielage namens de belangenvereniging. “De ondernemers denken gewoon dat dit rendement oplevert.” De VPR heeft inmiddels besloten om niet verder te procederen tegen de vergunningen die aan Fastned zijn verleend.

Tom van Gurp

Lees ook: Snelwegstations verliezen hoger beroep tegen komst van ‘gratis’ laadpalen

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Fastned wil plaatsing van laadpalen bij snelwegstations blokkeren | TankPro.nl

Fastned wil plaatsing van laadpalen bij snelwegstations blokkeren

De vete tussen rijkswegstations en Fastned krijgt een nieuw hoofdstuk. Eerst stapten pomphouders naar de rechter vanwege het verlenen van vergunningen aan Fastned. Nu blijkt dat ook Fastned bezwaar heeft gemaakt tegen het verlenen van vergunningen aan snelwegstations die een laadpaal willen exploiteren. De uitbater van laadstations is verbaasd dat ze geen alleenrecht hebben voor de locaties waar ze concessiehouder zijn.

Fastned heeft voor 201 verzorgingsplaatsen langs Nederlandse snelwegen een concessie gekregen om laadstations te bouwen. Het bedrijf vindt dat het daarmee de enige is die elektriciteit mag aanbieden op die 201 locaties.

Rijkswaterstaat

Een handvol ondernemers met een tankstation langs de rijksweg wil ook laadpalen bij hun vestiging plaatsen en heeft daarvoor een vergunning gekregen van Rijkswaterstaat. In sommige gevallen gaat het echter om verzorgingsplaatsen waar ook Fastned een concessie voor heeft.

De exploitant van laadstations is het niet eens met het besluit van Rijkswaterstaat en heeft tegen diverse vergunningen een bezwaarschrift ingediend. Een eerste hoorzitting is al geweest en de uitspraak vindt waarschijnlijk eind januari plaats.

VPR

Fastned en snelweg-stations liggen al langer met elkaar in de clinch. De pomphouders, die hun krachten hebben gebundeld in de Vereniging Particuliere Rijkswegvergunningen van tankstations (VPR), stapten vorig jaar naar de rechter.

Ze vonden het niet terecht dat Fastned laadstations mocht plaatsen langs de snelweg. Volgens de VPR-leden hebben zijzelf het alleenrecht. Bovendien verbaasden ze zich over het feit dat ze zelf miljoenen moeten betalen tijdens de concessie-veilingen en aan huur, terwijl de kosten voor Fastned vele malen lager zijn.

Tankstations

De rechter oordeelde tweemaal dat Rijkswaterstaat de vergunningen wél mocht verlenen aan Fastned. Het alleenrecht van tankstations zou uitsluitend gelden voor fossiele brandstoffen, niet voor elektriciteit. Dat geen enkele pomphouder interesse had getoond toen de concessies werden vergeven, liet de rechter meewegen.

Inmiddels zijn er enkele rijksweg-ondernemers die wel degelijk brood zien in een laadpaal. Zo plaatste Karin Kok bij haar station aan de A4 een laadpaal. Voor die locatie heeft Fastned echter geen concessie. Elders botst de exploitant van laadstations wel met pomphouders.

Eén van die ondernemers is Ingrid de Wagenaar, exploitant van onder meer het Esso-station en de bijbehorende Scheiwijk-shop bij Hoogblokland aan de A27. De door haar gewenste laadpaal staat er nog niet, maar de vergunning is al wel binnen.

Uitbreiding

”Ik denk dat er een verschil is tussen een bestaand bedrijf dat een kleine uitbreiding doet, zoals wij, en het verlenen van een vergunning aan een compleet nieuw bedrijf. We gaan immers geen compleet nieuw station bouwen. De paal komt bij onze huidige vestiging te staan”, aldus De Wagenaar.

Een andere ondernemer die een bezwaarschrift op de mat kreeg, is Peter Verhallen. Hij heeft een BP-locatie aan de A59 bij het Brabantse Geffen en is tevens bestuurslid bij de VPR. “Ik was zeer verbaasd toen ik het bezwaar zag en vind het onbehoorlijk. Dat andere ondernemers daar ook een laadmogelijkheden aanbieden, wil Fastned niet. Ze willen blijkbaar een monopoliepositie langs snelwegen.”

Exclusiviteit

Maar hebben de snelweg-ondernemers niet zelf ook exclusiviteit gevraagd tijdens hun rechtszaak tegen de concessieverlening aan Fastned? Volgens Verhallen is er sprake van verschillende situaties. “Wij hebben als snelweg-stations absoluut geen monopolie. Er is geen dominante tankstationformule langs de rijksweg. Terwijl Fastned concessies heeft voor meer dan tachtig procent van de locaties.”

Verhallen heeft nog met Fastned overlegd of ze misschien hun laadpalen bij zijn tankstation wilden zetten, in plaats van op de parkeerplaats. Hij vindt dat die daar niet voor bedoeld is. “Er zijn afspraken met Rijkswaterstaat over bijvoorbeeld het aantal parkeerplaatsen en enkele andere zaken. Daar past geen laadstation bij. Fastned stond echter niet open voor de samenwerking.”

Elektriciteit

Zijn eigen laadpaal heeft Verhallen nog niet geplaatst. “Er waren wat technische problemen, maar ik wil hem binnen een maand plaatsen. Ik geloof dat elektriciteit de toekomst heeft. Daarom wil ik het op mijn station hebben staan, al vermoed ik dat het in de eerste paar jaar nog niet zoveel oplevert. Dat gold ook voor bijvoorbeeld Ad Blue of de premium-brandstoffen. Maar daar is inmiddels ook een markt voor ontstaan.”

Fastned, dat momenteel negentien stations gerealiseerd heeft, zegt dat het inderdaad bezwaar heeft gemaakt tegen diverse vergunningen. ”We zijn concessiehouder voor 201 locaties en vinden het vreemd dat andere partijen op dezelfde plek ook een laadpaal mogen exploiteren”, zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Brandstoffen

”Op veel verzorgingsplaatsen is er meestal maar één aanbieder van diverse producten of diensten, bijvoorbeeld één snelwegrestaurant en één aanbieder van fossiele brandstoffen. Wij vinden het daarom logisch dat er per locatie ook maar één exploitant van laadpalen mag zitten. En op de plekken waar wij een concessie hebben, zijn wij die ene aanbieder.”

“Ook is het zo dat wij zoveel concessies hebben gekregen, doordat pomphouders destijds geen interesse hadden. Daarnaast is er absoluut geen sprake van een monopoliepositie, omdat mensen ook thuis en op kantoor kunnen laden. Er is daardoor juist veel meer concurrentie dan bij fossiele brandstoffen.”

Pomphouders

De VPR benadrukt dat pomphouders geen laadpaal willen uit frustratie over het ongelijk bij de rechter omtrent de vergunningverlening aan Fastned. ”De vergunningen voor pomphouders waren al aangevraagd, en in sommige gevallen ook ontvangen, vóór de laatste uitspraak van de rechtbank”, aldus Gabriëlle Garcia-Pielage namens de belangenvereniging. “De ondernemers denken gewoon dat dit rendement oplevert.” De VPR heeft inmiddels besloten om niet verder te procederen tegen de vergunningen die aan Fastned zijn verleend.

Tom van Gurp

Lees ook: Snelwegstations verliezen hoger beroep tegen komst van ‘gratis’ laadpalen

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.