Afgeslankt Duits tolplan biedt grenspomphouders weinig soelaas

Het Duitse kabinet heeft woensdag haar goedkeuring gegeven aan de plannen van verkeersminister Alexander Dobrindt om tol in te voeren. Gebruikers van Duitse snelwegen moeten vanaf 2016 tol betalen. Wie bij de oosterburen op provinciale of gemeentelijke wegen rijdt, mag deze tolvrij gebruiken. Dat Nederlanders minder vaak gaan tanken in Duitsland door de nieuwe maatregel, lijkt daardoor onwaarschijnlijk.

De kosten om over de Duitse snelweg te rijden, hangen af van hoe vaak een automobilist de Autobahn wil gebruiken. Voor tien euro mag je tien dagen over de rijkswegen rijden, voor ongeveer twintig euro mag je er twee maanden over rijden. Jaartoegang kost maximaal 130 euro, afhankelijk van de grootte van de auto en de uitstoot van schadelijke stoffen. Vrachtauto’s betalen al tol bij de oosterburen en motoren zijn worden vrijgesteld. De nieuwe maatregel moet jaarlijks zo’n vijfhonderd miljoen euro opleveren. Dat geld wordt volgens Dobrindt gebruikt voor wegenonderhoud.

Grenspomphouders

Aanvankelijk zou ook voor het onderliggende wegennet tol moeten worden betaald. Dat was goed nieuws voor grenspomphouders. Immers, het tanken in Duitsland zou duurder worden, waardoor het prijsverschil tussen beide landen zou dalen. Na lang soebatten is alleen de tol voor snelwegen overgebleven. Nederlanders die in Duitsland tanken, kunnen stations in veel gevallen bereiken zonder over deze wegen te hoeven rijden.

Het tolplan is omstreden. Duitsers krijgen namelijk de tol weer terug, doordat ze het bedrag van andere autobelastingen mogen aftrekken. Buitenlandse weggebruikers mogen dit echter niet. Eurocommissaris Violeta Bulc van Verkeer heeft al aangegeven dat de nieuwe maatregel discriminerend is, omdat het Duitsers bevoordeeld ten opzichte van niet-Duitsers.

Rechtszaak

Diverse buurlanden, waaronder Nederland, hebben al aangegeven een rechtszaak te overwegen als de tol daadwerkelijk wordt ingevoerd. De Duitse Eerste Kamer moet de heffing nog goedkeuren. Dat dat fiat er komt, lijkt niet onwaarschijnlijk. In de senaat hebben de kabinetspartijen namelijk een meerderheid.

Lees ook: Accijnstarieven voor 2015 bekend, opnieuw een verhoging

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Afgeslankt Duits tolplan biedt grenspomphouders weinig soelaas | TankPro.nl

Afgeslankt Duits tolplan biedt grenspomphouders weinig soelaas

Het Duitse kabinet heeft woensdag haar goedkeuring gegeven aan de plannen van verkeersminister Alexander Dobrindt om tol in te voeren. Gebruikers van Duitse snelwegen moeten vanaf 2016 tol betalen. Wie bij de oosterburen op provinciale of gemeentelijke wegen rijdt, mag deze tolvrij gebruiken. Dat Nederlanders minder vaak gaan tanken in Duitsland door de nieuwe maatregel, lijkt daardoor onwaarschijnlijk.

De kosten om over de Duitse snelweg te rijden, hangen af van hoe vaak een automobilist de Autobahn wil gebruiken. Voor tien euro mag je tien dagen over de rijkswegen rijden, voor ongeveer twintig euro mag je er twee maanden over rijden. Jaartoegang kost maximaal 130 euro, afhankelijk van de grootte van de auto en de uitstoot van schadelijke stoffen. Vrachtauto’s betalen al tol bij de oosterburen en motoren zijn worden vrijgesteld. De nieuwe maatregel moet jaarlijks zo’n vijfhonderd miljoen euro opleveren. Dat geld wordt volgens Dobrindt gebruikt voor wegenonderhoud.

Grenspomphouders

Aanvankelijk zou ook voor het onderliggende wegennet tol moeten worden betaald. Dat was goed nieuws voor grenspomphouders. Immers, het tanken in Duitsland zou duurder worden, waardoor het prijsverschil tussen beide landen zou dalen. Na lang soebatten is alleen de tol voor snelwegen overgebleven. Nederlanders die in Duitsland tanken, kunnen stations in veel gevallen bereiken zonder over deze wegen te hoeven rijden.

Het tolplan is omstreden. Duitsers krijgen namelijk de tol weer terug, doordat ze het bedrag van andere autobelastingen mogen aftrekken. Buitenlandse weggebruikers mogen dit echter niet. Eurocommissaris Violeta Bulc van Verkeer heeft al aangegeven dat de nieuwe maatregel discriminerend is, omdat het Duitsers bevoordeeld ten opzichte van niet-Duitsers.

Rechtszaak

Diverse buurlanden, waaronder Nederland, hebben al aangegeven een rechtszaak te overwegen als de tol daadwerkelijk wordt ingevoerd. De Duitse Eerste Kamer moet de heffing nog goedkeuren. Dat dat fiat er komt, lijkt niet onwaarschijnlijk. In de senaat hebben de kabinetspartijen namelijk een meerderheid.

Lees ook: Accijnstarieven voor 2015 bekend, opnieuw een verhoging

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.