Fastned bouwt 94 laadstations in Duitsland met steun van EU

De Europese Unie geeft twee miljoen euro subsidie aan Fastned voor de aanleg van 94 snellaadstations voor elektrische auto’s langs belangrijke Noord-Europese snelwegen. Samen met 61 aanvullende locaties, die door andere bedrijven worden aangelegd, moet daarmee een internationale corridor van snellaadpalen ontstaan. Fastned heeft al eerder kenbaar gemaakt te kijken naar expansie in omringende landen en wil nu, met het geld van Europa, de uitrol versnellen in Duitsland.

Fastned heeft inmiddels een team met Duitse medewerkers aangetrokken. Belangrijke vervolgstap is nu het verkrijgen van de benodigde vergunningen voor de locaties bij de oosterburen.

Subsidie

De nu toegekende subsidie wordt gefinancierd door het EU-programma Trans-Europese vervoersnetwerken (TEN-T). De totale subsidie voor de aanleg van het netwerk betreft 4,2 miljoen euro waarvan twee miljoen euro is bestemd voor Fastned. Met de realisatie van de stations moeten twee corridors worden gemaakt voor elektrische voertuigen, om op die manier het gebruik van auto’s met stekker te bevorderen.

Volgens planning moeten de stations eind volgend jaar operationeel zijn. De 155 stations worden gerealiseerd langs snelwegen in Zweden (35 locaties), Denemarken (23 locaties), Duitsland (67 locaties) en Nederland (30 locaties). Hierdoor wordt het mogelijk om met elektrische auto’s vanuit Nederland naar Duitsland, Denemarken, Zweden, Noorwegen en Oostenrijk te rijden.

Rechtszaak

Fastned is drie jaar geleden opgericht door Bart Lubbers en Michiel Langezaal, met als doel het realiseren van een landelijk dekkend netwerk van snellaadstations voor elektrische auto’s. Inmiddels zijn achttien stations operationeel en wordt iedere week een nieuw station geopend in Nederland. Twee jaar terug verwierf het bedrijf concessies van Rijkswaterstaat voor het realiseren van snellaadstations op 201 van de in totaal 245 verzorgingsplaatsen langs de Nederlandse snelwegen.

Veel tankstation-exploitanten waren verbaasd over het feit dat Fastned de locaties gratis kreeg, terwijl de uitbaters daar miljoenen euro’s voor moeten betalen. Zij zijn een juridische procedure gestart, maar kregen bij de rechter geen gelijk. De exploitanten legden zich niet neer bij de uitspraak en procedeerden verder. Een nieuwe uitspraak in deze zaak wordt op korte termijn verwacht.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Fastned bouwt 94 laadstations in Duitsland met steun van EU | TankPro.nl

Fastned bouwt 94 laadstations in Duitsland met steun van EU

De Europese Unie geeft twee miljoen euro subsidie aan Fastned voor de aanleg van 94 snellaadstations voor elektrische auto’s langs belangrijke Noord-Europese snelwegen. Samen met 61 aanvullende locaties, die door andere bedrijven worden aangelegd, moet daarmee een internationale corridor van snellaadpalen ontstaan. Fastned heeft al eerder kenbaar gemaakt te kijken naar expansie in omringende landen en wil nu, met het geld van Europa, de uitrol versnellen in Duitsland.

Fastned heeft inmiddels een team met Duitse medewerkers aangetrokken. Belangrijke vervolgstap is nu het verkrijgen van de benodigde vergunningen voor de locaties bij de oosterburen.

Subsidie

De nu toegekende subsidie wordt gefinancierd door het EU-programma Trans-Europese vervoersnetwerken (TEN-T). De totale subsidie voor de aanleg van het netwerk betreft 4,2 miljoen euro waarvan twee miljoen euro is bestemd voor Fastned. Met de realisatie van de stations moeten twee corridors worden gemaakt voor elektrische voertuigen, om op die manier het gebruik van auto’s met stekker te bevorderen.

Volgens planning moeten de stations eind volgend jaar operationeel zijn. De 155 stations worden gerealiseerd langs snelwegen in Zweden (35 locaties), Denemarken (23 locaties), Duitsland (67 locaties) en Nederland (30 locaties). Hierdoor wordt het mogelijk om met elektrische auto’s vanuit Nederland naar Duitsland, Denemarken, Zweden, Noorwegen en Oostenrijk te rijden.

Rechtszaak

Fastned is drie jaar geleden opgericht door Bart Lubbers en Michiel Langezaal, met als doel het realiseren van een landelijk dekkend netwerk van snellaadstations voor elektrische auto’s. Inmiddels zijn achttien stations operationeel en wordt iedere week een nieuw station geopend in Nederland. Twee jaar terug verwierf het bedrijf concessies van Rijkswaterstaat voor het realiseren van snellaadstations op 201 van de in totaal 245 verzorgingsplaatsen langs de Nederlandse snelwegen.

Veel tankstation-exploitanten waren verbaasd over het feit dat Fastned de locaties gratis kreeg, terwijl de uitbaters daar miljoenen euro’s voor moeten betalen. Zij zijn een juridische procedure gestart, maar kregen bij de rechter geen gelijk. De exploitanten legden zich niet neer bij de uitspraak en procedeerden verder. Een nieuwe uitspraak in deze zaak wordt op korte termijn verwacht.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.