Aantal voertuigen op lpg neemt fors af in Nederland

Het aantal auto’s dat op lpg rijdt, is in Nederland aanzienlijk geslonken dit jaar. Begin januari waren er nog 191.000 voertuigen met een lpg-installatie, eind oktober waren dit er nog maar 173.000. Dat meldt brancheorganisatie Bovag. De cijfers laten een daling zien van bijna tien procent in tien maanden tijd.

Belangrijkste oorzaak voor de afname is het veranderen van de regels voor oldtimers. Veel van deze voertuigen hadden een lpg-tank, maar bestuurders besloten deze eruit te laten halen, omdat ze dan minder wegenbelasting hoefden te betalen.

Autogas

Dat is echter niet de enige reden. Het aantal auto’s op gas is al jaren aan het dalen. Zo reden er in januari 2013 nog zo’n 204.000 voertuigen op het goedkope autogas. Twee jaar daarvoor was dat nog 218.000. Dat aantal was zelfs al minder dan de helft van de half miljoen auto’s die eind jaren tachtig op lpg reden, toen het gas op zijn hoogtepunt was.

Niet verrassend loopt ook de verkoop van het vloeibare gas terug. In augustus van dit jaar werd nog maar 25 miljoen liter verkocht, zo’n 35 procent minder dan het jaar ervoor.

Accijnzen

Naast de problemen met de oldtimers doen ook de hoge accijnzen in Nederland een duit in het zakje. Het prijsverschil met de buurlanden is fors opgelopen door de diverse belastingverhogingen van de laatste jaren. Veel autorijders uit de grensstreek gooien daarom de tank vol bij stations over de grens. Tot afgrijzen van veel pomphouders, die flinke omzetverliezen noteren. Ook op benzine en diesel.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Aantal voertuigen op lpg neemt fors af in Nederland | TankPro.nl

Aantal voertuigen op lpg neemt fors af in Nederland

Het aantal auto’s dat op lpg rijdt, is in Nederland aanzienlijk geslonken dit jaar. Begin januari waren er nog 191.000 voertuigen met een lpg-installatie, eind oktober waren dit er nog maar 173.000. Dat meldt brancheorganisatie Bovag. De cijfers laten een daling zien van bijna tien procent in tien maanden tijd.

Belangrijkste oorzaak voor de afname is het veranderen van de regels voor oldtimers. Veel van deze voertuigen hadden een lpg-tank, maar bestuurders besloten deze eruit te laten halen, omdat ze dan minder wegenbelasting hoefden te betalen.

Autogas

Dat is echter niet de enige reden. Het aantal auto’s op gas is al jaren aan het dalen. Zo reden er in januari 2013 nog zo’n 204.000 voertuigen op het goedkope autogas. Twee jaar daarvoor was dat nog 218.000. Dat aantal was zelfs al minder dan de helft van de half miljoen auto’s die eind jaren tachtig op lpg reden, toen het gas op zijn hoogtepunt was.

Niet verrassend loopt ook de verkoop van het vloeibare gas terug. In augustus van dit jaar werd nog maar 25 miljoen liter verkocht, zo’n 35 procent minder dan het jaar ervoor.

Accijnzen

Naast de problemen met de oldtimers doen ook de hoge accijnzen in Nederland een duit in het zakje. Het prijsverschil met de buurlanden is fors opgelopen door de diverse belastingverhogingen van de laatste jaren. Veel autorijders uit de grensstreek gooien daarom de tank vol bij stations over de grens. Tot afgrijzen van veel pomphouders, die flinke omzetverliezen noteren. Ook op benzine en diesel.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.