Wiebes onder vuur door nieuwe regels autobelastingen

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes krijgt veel kritiek op zijn plannen voor herziening van de autobelastingen. Coalitiepartijen PvdA en VVD, Wiebes’ eigen partij, zijn beide niet overtuigd. De twee partijen geven aan andere opties zeker te overwegen. Ook de SP en de PVV zien weinig in de maatregelen. D66 en CDA zien het nieuwe beleid, die voor veel leaserijders een lastenverzwaring betekent, wel zitten.

Wiebes maakte onlangs zijn nieuwe maatregelen bekend op het gebied van autobelastingen. De bijtellingstarieven gaan in 2016 voor vrijwel alle categorieën omhoog. Het laagste tarief van vier procent verdwijnt volledig.

Hybride

Ook geldt er in 2016 een motorrijtuigenbelasting (mrb) voor elektrische en hybride voertuigen. Dergelijke auto’s zijn tot het einde van volgend jaar vrij van mrb. De plannen gelden voor één jaar. In 2017 gaan de autobelastingen verder op de schop. Hoe het beleid er dan uit gaat zien, is nog niet bekend.

VVD-Kamerlid Helma Neppérus geeft aan zich ’overvallen’ te voelen. Ook de PvdA zegt andere alternatieven te overwegen. Of Wiebes zijn zin krijgt, is dus maar de vraag. Eerder zei ook brancheorganisatie Bovag niet blij te zijn met de aanpassingen van Wiebes. Zij vinden dat door de nieuwe bijtellingsregels de verschillen tussen elektrische en overige voertuigen nog groter worden. Dit zou zorgen voor marktverstoring.

Subsidie

Bovendien betwijfelen velen of subsidies voor hybride voertuigen werkelijk voor een schonere mobiliteit zorgen. Dit omdat veel weggebruikers met een semi-elektrische auto weinig ’elektrische’ kilometers zouden maken.

Ondanks de kritiek van Tweede Kamerleden en brancheorganisaties houdt Wiebes vast aan zijn plannen. Hij zegt dat er weinig alternatieven zijn en dat zijn nieuwe beleid een invulling is van het Energieakkoord dat eerder door het kabinet is gesloten.

Lees ook: Tarieven voor bijtelling gaan fors omhoog in 2016

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Wiebes onder vuur door nieuwe regels autobelastingen | TankPro.nl

Wiebes onder vuur door nieuwe regels autobelastingen

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes krijgt veel kritiek op zijn plannen voor herziening van de autobelastingen. Coalitiepartijen PvdA en VVD, Wiebes’ eigen partij, zijn beide niet overtuigd. De twee partijen geven aan andere opties zeker te overwegen. Ook de SP en de PVV zien weinig in de maatregelen. D66 en CDA zien het nieuwe beleid, die voor veel leaserijders een lastenverzwaring betekent, wel zitten.

Wiebes maakte onlangs zijn nieuwe maatregelen bekend op het gebied van autobelastingen. De bijtellingstarieven gaan in 2016 voor vrijwel alle categorieën omhoog. Het laagste tarief van vier procent verdwijnt volledig.

Hybride

Ook geldt er in 2016 een motorrijtuigenbelasting (mrb) voor elektrische en hybride voertuigen. Dergelijke auto’s zijn tot het einde van volgend jaar vrij van mrb. De plannen gelden voor één jaar. In 2017 gaan de autobelastingen verder op de schop. Hoe het beleid er dan uit gaat zien, is nog niet bekend.

VVD-Kamerlid Helma Neppérus geeft aan zich ’overvallen’ te voelen. Ook de PvdA zegt andere alternatieven te overwegen. Of Wiebes zijn zin krijgt, is dus maar de vraag. Eerder zei ook brancheorganisatie Bovag niet blij te zijn met de aanpassingen van Wiebes. Zij vinden dat door de nieuwe bijtellingsregels de verschillen tussen elektrische en overige voertuigen nog groter worden. Dit zou zorgen voor marktverstoring.

Subsidie

Bovendien betwijfelen velen of subsidies voor hybride voertuigen werkelijk voor een schonere mobiliteit zorgen. Dit omdat veel weggebruikers met een semi-elektrische auto weinig ’elektrische’ kilometers zouden maken.

Ondanks de kritiek van Tweede Kamerleden en brancheorganisaties houdt Wiebes vast aan zijn plannen. Hij zegt dat er weinig alternatieven zijn en dat zijn nieuwe beleid een invulling is van het Energieakkoord dat eerder door het kabinet is gesloten.

Lees ook: Tarieven voor bijtelling gaan fors omhoog in 2016

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.