Autobelastingen voorlopig ongewijzigd door uitstel Autobrief

De diverse autobelastingen blijven in Nederland voorlopig hetzelfde. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes zou aanvankelijk de autobrief, waarin het nieuwe beleid staat, dit najaar presenteren. Hij heeft echter onlangs aangegeven meer tijd nodig te hebben om nieuwe maatregelen in te voeren op het gebied van onder meer motorrijtuigenbelasting (mrb) en aanschafbelasting (bpm). Voor pomphouders is het nieuwe beleid relevant, omdat de belastingen invloed hebben op de brandstofkeuze van autokopers.

Zo bleek eind vorig jaar dat vooral hybride voertuigen enorm populair waren. Dit kwam door  gunstige fiscale regelingen. Wie vóór het einde van 2013 een elektrische of semi-elektrische auto kocht, betaalt tot het einde van 2018 geen bijtelling. Daardoor werd bijvoorbeeld de hybride Mitsubishi Outlander zeer gewild onder zakelijke rijders.

Belasting

Wiebes heeft aangegeven dat uitstel noodzakelijk is. Hij wil de nieuwe maatregelen meenemen bij de herziening van het totale belastingstelsel in Nederland. De staatssecretaris komt vóór de zomer van volgend jaar met strengere maatregelen op het gebied van de fiscale behandeling van zuinige auto’s. Dit beleid zou in moeten gaan in 2016. Een jaar later zouden de nieuwe regels over onder meer mrb en bpm moeten ingaan.

Brancheorganisatie Bovag is niet gelukkig met het uitstel, omdat hierdoor meer onzekerheid ontstaat voor de autobranche. Ze vinden dat de huidige wetten marktverstorend werken en wil daarom zo snel mogelijk aanpassingen. De organisatie wil onder andere naar één bijtellingstarief toe. Nu is er nog een diversiteit aan tarieven. Eerder werd al bekend dat Wiebes het aantal tarieven inderdaad zou willen verminderen. Hoe dat nieuwe bijtellingsbeleid er precies uit komt te zien, wordt dus pas volgend jaar bekend.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Autobelastingen voorlopig ongewijzigd door uitstel Autobrief | TankPro.nl

Autobelastingen voorlopig ongewijzigd door uitstel Autobrief

De diverse autobelastingen blijven in Nederland voorlopig hetzelfde. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes zou aanvankelijk de autobrief, waarin het nieuwe beleid staat, dit najaar presenteren. Hij heeft echter onlangs aangegeven meer tijd nodig te hebben om nieuwe maatregelen in te voeren op het gebied van onder meer motorrijtuigenbelasting (mrb) en aanschafbelasting (bpm). Voor pomphouders is het nieuwe beleid relevant, omdat de belastingen invloed hebben op de brandstofkeuze van autokopers.

Zo bleek eind vorig jaar dat vooral hybride voertuigen enorm populair waren. Dit kwam door  gunstige fiscale regelingen. Wie vóór het einde van 2013 een elektrische of semi-elektrische auto kocht, betaalt tot het einde van 2018 geen bijtelling. Daardoor werd bijvoorbeeld de hybride Mitsubishi Outlander zeer gewild onder zakelijke rijders.

Belasting

Wiebes heeft aangegeven dat uitstel noodzakelijk is. Hij wil de nieuwe maatregelen meenemen bij de herziening van het totale belastingstelsel in Nederland. De staatssecretaris komt vóór de zomer van volgend jaar met strengere maatregelen op het gebied van de fiscale behandeling van zuinige auto’s. Dit beleid zou in moeten gaan in 2016. Een jaar later zouden de nieuwe regels over onder meer mrb en bpm moeten ingaan.

Brancheorganisatie Bovag is niet gelukkig met het uitstel, omdat hierdoor meer onzekerheid ontstaat voor de autobranche. Ze vinden dat de huidige wetten marktverstorend werken en wil daarom zo snel mogelijk aanpassingen. De organisatie wil onder andere naar één bijtellingstarief toe. Nu is er nog een diversiteit aan tarieven. Eerder werd al bekend dat Wiebes het aantal tarieven inderdaad zou willen verminderen. Hoe dat nieuwe bijtellingsbeleid er precies uit komt te zien, wordt dus pas volgend jaar bekend.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.