Air Liquide: ’2019 goed moment om te investeren in waterstof’

Zelfstandige pomphouders kunnen in de toekomst zeker geld verdienen met waterstof. Een vulpunt aanleggen, is nu nog iets te vroeg. ”Over vijf jaar is waarschijnlijk een goed moment om ermee te starten”, zegt Jaap Oldenziel, manager industrial affairs bij de Franse gasreus Air Liquide. Dat bedrijf opende begin vorige maand in Rhoon het enige openbare waterstof-station dat ons land momenteel telt.

Voor ondernemers kan het aantrekkelijk zijn om ermee te starten, denkt Oldenziel. ”Rond 2019 of 2020 is een goed moment om actie te ondernemen.” Hij denkt dan met name aan regio’s met veel verkeer, zoals de Randstad en Brabant. ”Bovendien zijn er tegen die tijd ook meer waterstofauto’s beschikbaar, omdat autoconstructeurs momenteel bezig zijn met de ontwikkeling van die voertuigen.” Een enkele fabrikant is inmiddels klaar met de productie, onder andere Toyota en Hyundai.

Afzet

”Wat voor tankstation-ondernemers het beste is, is als je enkele vaste klanten hebt. Bijvoorbeeld een transporteur of een afvalverwerker. Dan ben je gegarandeerd van een vaste afzet. Daarnaast kun je nog wat klanten trekken uit de omgeving.” Volgens Oldenziel is dat een prima business case voor een pomphouder.

Momenteel wordt in Duitsland een landelijk dekkend netwerk van waterstof-stations aangelegd. In 2023 moeten er vierhonderd vulpunten zijn, waarvan er inmiddels zijn enkele tientallen gebouwd. ”Wij zijn als Air Liquide ook betrokken bij dit initiatief. Net als onder meer Shell, Total en diverse autofabrikanten. Ook de Duitse overheid investeert in het netwerk.”

Netwerk

Dat er in Nederland ook een netwerk komt, lijkt niet denkbeeldig. Vlak vóór de zomer heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu de visie op de duurzame brandstofmix van de toekomst gepresenteerd. Daarin staat dat op lange termijn elektrische aandrijving van het personenvervoer het beste alternatief is. Daar valt waterstof ook onder.

”Wij geloven dan ook heilig in de toekomst van waterstof als toepassing in het wegverkeer”, aldus Oldenziel. ”Onder andere omdat het makkelijk is op te slaan en omdat je per geïnvesteerde euro meer energie kunt transporteren dan bij elektriciteit.” Daarom hebben we ook het station in Rhoon gebouwd. We hebben vertrouwen in de toekomst en willen de toepassing laten zien aan Nederland.

Jaap Oldenziel is één van de sprekers tijdens het Nationaal Tankstation Congres, dat plaatsvindt op 11 november in Maarssen. Tijdens het congres wordt onder meer aandacht besteed aan de brandstofmix van de toekomst. Bekijk het volledige programma via: https://www.tankpro.nl/tankstation-vakbeurs-2014/congres/

Tom van Gurp

Lees ook: Eerste openbare waterstof-station in Nederland van start

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Air Liquide: ’2019 goed moment om te investeren in waterstof’”

Ad van der Meer|09.10.14|13:46

Ik adviseer de geïnteresseerde pomphouders ook even een blik achter het waterstofstation in Rhoon te werpen, dan kunnen zij zien hoeveel plaats vrijgemaakt moet worden voor de installatie. Deze installatie kan 50 personenauto’s per dag bedienen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.