chevron

Chevron verkoopt belang in Noordzee-olie aan bedrijf uit Oman

De Amerikaanse olie- en gasreus Chevron gaat zijn belangen in diverse olie- en gasvelden in de Noordzee verkopen. Nieuwe eigenaar wordt de Omaanse miljardair Mohamed Al-Barwani. Daarmee trekt mede-eigenaar van Argos Marcel van Poecke aan het kortste eind. De oliemagnaat wilde samen met oud-ABN Amro-topman Rijkman Groenink de belangen overkopen, maar vist nu achter het net.

De Amerikaanse oliemaatschappij heeft momenteel belangen in elf velden op de Noordzee, variërend van 23,5 tot 80 procent. Het gros van die eigendommen gaat naar het Omaanse Petrogas van miljardair Al-Barwani. Chevron is vooral bekend van het merk Texaco. De Texaco-stations in ons land zijn overigens niet in handen van de Amerikanen, maar van diverse andere exploitanten.

Investeren

Dat Chevron de velden in de etalage had staan, was geen verrassing. De maatschappij maakte eerder al duidelijk dat ze van de belangen af wilde. Van Poecke en Groenink gaven in het voorjaar aan dat ze wel interesse hadden om erin te investeren.

De uiteindelijke koper Petrogas was nog niet actief op de Noordzee en heeft vooral activiteiten in het Midden-Oosten en India. Volgens ingewijden is Chevron niet de enige met plannen om de investeringen in Noordzee-energie op te geven. Ook diverse andere partijen zouden overwegen om hun belangen van de hand te doen.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Chevron verkoopt belang in Noordzee-olie aan bedrijf uit Oman | TankPro.nl
chevron

Chevron verkoopt belang in Noordzee-olie aan bedrijf uit Oman

De Amerikaanse olie- en gasreus Chevron gaat zijn belangen in diverse olie- en gasvelden in de Noordzee verkopen. Nieuwe eigenaar wordt de Omaanse miljardair Mohamed Al-Barwani. Daarmee trekt mede-eigenaar van Argos Marcel van Poecke aan het kortste eind. De oliemagnaat wilde samen met oud-ABN Amro-topman Rijkman Groenink de belangen overkopen, maar vist nu achter het net.

De Amerikaanse oliemaatschappij heeft momenteel belangen in elf velden op de Noordzee, variërend van 23,5 tot 80 procent. Het gros van die eigendommen gaat naar het Omaanse Petrogas van miljardair Al-Barwani. Chevron is vooral bekend van het merk Texaco. De Texaco-stations in ons land zijn overigens niet in handen van de Amerikanen, maar van diverse andere exploitanten.

Investeren

Dat Chevron de velden in de etalage had staan, was geen verrassing. De maatschappij maakte eerder al duidelijk dat ze van de belangen af wilde. Van Poecke en Groenink gaven in het voorjaar aan dat ze wel interesse hadden om erin te investeren.

De uiteindelijke koper Petrogas was nog niet actief op de Noordzee en heeft vooral activiteiten in het Midden-Oosten en India. Volgens ingewijden is Chevron niet de enige met plannen om de investeringen in Noordzee-energie op te geven. Ook diverse andere partijen zouden overwegen om hun belangen van de hand te doen.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.