Pomphouders spreken Wiebes bij accijnsactie in Diepenheim

Actievoerende tankstation-ondernemers hebben met staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes gesproken over het accijnsbeleid van het kabinet. Gedurende ongeveer twintig minuten praatten ze met de bewindsman over hun eigen nijpende situatie. Wiebes bleef echter bij zijn standpunten: geen accijnsverlaging en geen compensatie. De pomphouders protesteerden dinsdag in het Overijsselse Diepenheim, waar de politici momenteel samenkomen voor overleg.

Wel gaf de staatssecretaris aan de situatie aan de grens nauwlettend te volgen. Toezeggingen werden echter niet gedaan. De bewindsman heeft eerder al aangegeven rond Prinsjesdag met nieuwe cijfers te komen over de accijns-inkomsten. Of tegenvallende opbrengsten ook resulteren in aanpassing van het beleid is niet duidelijk.

Tankstation

”We hebben Wiebes opnieuw uitgelegd hoe problematisch onze situatie aan de grens is”, aldus de Gelderse pomphouder Gerrit Heinen, een van de actievoerders. Hij heeft een tankstation in De Heurne, vlakbij Aalten, op ongeveer zes kilometer van de grens.

”Ik ben al vijftig procent van mijn omzet kwijtgeraakt in één jaar tijd en heb vijf man personeel moeten ontslaan. Andere stations noteren dezelfde cijfers, of soms zelfs erger als ze nog dichter bij de grens zitten”, aldus de Achterhoekse pomphouder.

Brandstof

De ondernemers vroegen onder andere aan de staatssecretaris of de jaarlijkse inflatiecorrectie van de accijnzen uit de wet geschrapt kon worden. ”Als die wet niet wordt gewijzigd, is er over vijf jaar geen tankstation meer over aan de grens.” Wiebes bleef echter op de vlakte over de inflatiecorrectie of eventuele andere maatregelen. Of de politici binnenskamers spreken over de accijnzen is niet bekend.

Bij de actie in Overijssel waren ongeveer vijftien pomphouders uit diverse delen van het land aanwezig. Zij protesteerden tegen het feit dat de brandstofheffingen in Nederland stukken hoger zijn dan in België en Duitsland. Daardoor tanken veel autorijders en truckers over de grens en kopen daar ook hun tabak. Tankstations noteren omzetverliezen van zeventig of zelfs tachtig procent in vergelijking met vorig jaar of het jaar daarvoor.

Compensatie

Bovendien verbazen de ondernemers zich over het feit dat agrarische bedrijven worden gecompenseerd vanwege de Russische boycot, terwijl de petrolbedrijven op geen enkele steun kunnen rekenen. Dat de telers worden gesteund, vinden ze begrijpelijk. ”Maar ook wij ondervinden veel last van kabinetsmaatregelen”, zeggen diverse tankstation-ondernemers.

Om die compensatie alsnog af te dwingen, besloten brancheorganisaties Beta en Bovag om gezamenlijk naar de rechter te stappen. Ze hebben daarom twee juridische procedures opgestart: Een kort geding voor stations waar het water nu al aan de lippen staat en een reguliere rechtszaak. Naar verwachting is er dit najaar al een eerste gerechtelijke uitspraak in de accijnskwestie.

Tom van Gurp

Lees ook: Belgische oliebedrijven vrezen accijnsverhoging op diesel

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Pomphouders spreken Wiebes bij accijnsactie in Diepenheim | TankPro.nl

Pomphouders spreken Wiebes bij accijnsactie in Diepenheim

Actievoerende tankstation-ondernemers hebben met staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes gesproken over het accijnsbeleid van het kabinet. Gedurende ongeveer twintig minuten praatten ze met de bewindsman over hun eigen nijpende situatie. Wiebes bleef echter bij zijn standpunten: geen accijnsverlaging en geen compensatie. De pomphouders protesteerden dinsdag in het Overijsselse Diepenheim, waar de politici momenteel samenkomen voor overleg.

Wel gaf de staatssecretaris aan de situatie aan de grens nauwlettend te volgen. Toezeggingen werden echter niet gedaan. De bewindsman heeft eerder al aangegeven rond Prinsjesdag met nieuwe cijfers te komen over de accijns-inkomsten. Of tegenvallende opbrengsten ook resulteren in aanpassing van het beleid is niet duidelijk.

Tankstation

”We hebben Wiebes opnieuw uitgelegd hoe problematisch onze situatie aan de grens is”, aldus de Gelderse pomphouder Gerrit Heinen, een van de actievoerders. Hij heeft een tankstation in De Heurne, vlakbij Aalten, op ongeveer zes kilometer van de grens.

”Ik ben al vijftig procent van mijn omzet kwijtgeraakt in één jaar tijd en heb vijf man personeel moeten ontslaan. Andere stations noteren dezelfde cijfers, of soms zelfs erger als ze nog dichter bij de grens zitten”, aldus de Achterhoekse pomphouder.

Brandstof

De ondernemers vroegen onder andere aan de staatssecretaris of de jaarlijkse inflatiecorrectie van de accijnzen uit de wet geschrapt kon worden. ”Als die wet niet wordt gewijzigd, is er over vijf jaar geen tankstation meer over aan de grens.” Wiebes bleef echter op de vlakte over de inflatiecorrectie of eventuele andere maatregelen. Of de politici binnenskamers spreken over de accijnzen is niet bekend.

Bij de actie in Overijssel waren ongeveer vijftien pomphouders uit diverse delen van het land aanwezig. Zij protesteerden tegen het feit dat de brandstofheffingen in Nederland stukken hoger zijn dan in België en Duitsland. Daardoor tanken veel autorijders en truckers over de grens en kopen daar ook hun tabak. Tankstations noteren omzetverliezen van zeventig of zelfs tachtig procent in vergelijking met vorig jaar of het jaar daarvoor.

Compensatie

Bovendien verbazen de ondernemers zich over het feit dat agrarische bedrijven worden gecompenseerd vanwege de Russische boycot, terwijl de petrolbedrijven op geen enkele steun kunnen rekenen. Dat de telers worden gesteund, vinden ze begrijpelijk. ”Maar ook wij ondervinden veel last van kabinetsmaatregelen”, zeggen diverse tankstation-ondernemers.

Om die compensatie alsnog af te dwingen, besloten brancheorganisaties Beta en Bovag om gezamenlijk naar de rechter te stappen. Ze hebben daarom twee juridische procedures opgestart: Een kort geding voor stations waar het water nu al aan de lippen staat en een reguliere rechtszaak. Naar verwachting is er dit najaar al een eerste gerechtelijke uitspraak in de accijnskwestie.

Tom van Gurp

Lees ook: Belgische oliebedrijven vrezen accijnsverhoging op diesel

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.