overval handboeien politie dief

Beta en Tokheim zien toename van brandstofdiefstal via telwerk

Branchevereniging Beta en pompproducent Tokheim merken dat er de laatste tijd regelmatig op geraffineerde wijze brandstof wordt gestolen op tankstations, zowel in Nederland als in België. De dieven manipuleren het telwerk en zuigen de voorraadtank volledig leeg. Stations kunnen zich hier tegen wapenen door een brandstofdiefstal-alert in te stellen.

De criminelen gaan zeer brutaal te werk. Na analyse van diverse camerabeelden blijkt dat ze gekleed zijn in een opvallend geel hesje, waarmee de indruk wordt gewekt dat ze op de locatie aan het werk zijn. De realiteit is echter anders.

Diefstal

Ze manipuleren het telwerk en kunnen daardoor hun slag slaan. De dieven maken hiervoor gebruik van de bestaande dispensers en pompen op het station. Vooral stations met ’highspeed’ dispensers en pompen lopen grote risico’s, omdat het aantal liters sneller oploopt dan bij ’lowspeed’ dispensers.

Tankstations kunnen brandstofdiefstal tijdig detecteren door middel van een ‘alarmbericht’. Om zo’n bericht te detecteren, dient het station gebruik te maken van een Tokheim Fuel Pos (kassa), van een gekoppeld accuraat tankinhoud-meetsysteem en van een dispenser met het IFSF/Lon-protocol.

Voorraad

Zodra de Fuel Pos detecteert dat het niet meer in verbinding staat met het telwerk en tegelijkertijd een verlies constateert in de voorraadtank, wordt een alarmbericht verzonden. Dit bericht kan per e-mail of sms aan de pomphouder worden verstuurd. Het alarmbericht komt uit de Petrol Manager, een server die meldingen van de Fuel Pos detecteert en waarop alle tankstations kunnen worden aangesloten.

Als een ondernemer al werkt met bovengenoemde server kan hij dit alarmbericht zelf activeren, zodat een sms of e-mail wordt verstuurd. Als een tankstation nog geen gebruik maakt van Petrol Manager adviseert Tokheim om dit zo snel mogelijk te doen.

Tankstation

Deze risicobeperkende maatregel is toe te passen op alle tankstations die voorzien zijn van dispensers met het IFSF/Lon protocol. De meeste producenten van dispensers hebben zich toegelegd op dit Europese protocol en voorzien sinds geruime tijd hun producten hiervan. Daarnaast moet aan de Fuel Pos een tankinhoud-meetsysteem gekoppeld zijn dat verliezen kan detecteren. Tokheim beschikt over een dergelijk systeem, Tokheim ProGauge, wat hiervoor toepasbaar is.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Beta en Tokheim zien toename van brandstofdiefstal via telwerk | TankPro.nl
overval handboeien politie dief

Beta en Tokheim zien toename van brandstofdiefstal via telwerk

Branchevereniging Beta en pompproducent Tokheim merken dat er de laatste tijd regelmatig op geraffineerde wijze brandstof wordt gestolen op tankstations, zowel in Nederland als in België. De dieven manipuleren het telwerk en zuigen de voorraadtank volledig leeg. Stations kunnen zich hier tegen wapenen door een brandstofdiefstal-alert in te stellen.

De criminelen gaan zeer brutaal te werk. Na analyse van diverse camerabeelden blijkt dat ze gekleed zijn in een opvallend geel hesje, waarmee de indruk wordt gewekt dat ze op de locatie aan het werk zijn. De realiteit is echter anders.

Diefstal

Ze manipuleren het telwerk en kunnen daardoor hun slag slaan. De dieven maken hiervoor gebruik van de bestaande dispensers en pompen op het station. Vooral stations met ’highspeed’ dispensers en pompen lopen grote risico’s, omdat het aantal liters sneller oploopt dan bij ’lowspeed’ dispensers.

Tankstations kunnen brandstofdiefstal tijdig detecteren door middel van een ‘alarmbericht’. Om zo’n bericht te detecteren, dient het station gebruik te maken van een Tokheim Fuel Pos (kassa), van een gekoppeld accuraat tankinhoud-meetsysteem en van een dispenser met het IFSF/Lon-protocol.

Voorraad

Zodra de Fuel Pos detecteert dat het niet meer in verbinding staat met het telwerk en tegelijkertijd een verlies constateert in de voorraadtank, wordt een alarmbericht verzonden. Dit bericht kan per e-mail of sms aan de pomphouder worden verstuurd. Het alarmbericht komt uit de Petrol Manager, een server die meldingen van de Fuel Pos detecteert en waarop alle tankstations kunnen worden aangesloten.

Als een ondernemer al werkt met bovengenoemde server kan hij dit alarmbericht zelf activeren, zodat een sms of e-mail wordt verstuurd. Als een tankstation nog geen gebruik maakt van Petrol Manager adviseert Tokheim om dit zo snel mogelijk te doen.

Tankstation

Deze risicobeperkende maatregel is toe te passen op alle tankstations die voorzien zijn van dispensers met het IFSF/Lon protocol. De meeste producenten van dispensers hebben zich toegelegd op dit Europese protocol en voorzien sinds geruime tijd hun producten hiervan. Daarnaast moet aan de Fuel Pos een tankinhoud-meetsysteem gekoppeld zijn dat verliezen kan detecteren. Tokheim beschikt over een dergelijk systeem, Tokheim ProGauge, wat hiervoor toepasbaar is.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.