17 aanmeldingen voor kort geding tegen accijnsbeleid

De stichting die vanwege de accijnsverhogingen een rechtszaak tegen de Staat aanspant, heeft inmiddels zeventien aanmeldingen ontvangen. Het gaat hierbij om het voeren van een kort geding, namens bedrijven bij wie het water nu al aan de lippen staat. In het najaar hopen de betrokken partijen al een rechterlijke uitspraak te hebben. Parallel aan het kort geding vindt ook een reguliere juridische procedure plaats, die waarschijnlijk langer gaat duren. Ook is onlangs bekend geworden dat Wiebes heeft overwogen om iets te doen aan de hoge dieselaccijnzen, maar later besloot de heffing ongemoeid te laten.

Voorlopers in het juridische gevecht met het Rijk, zijn brancheorganisaties Bovag en Beta. Beide verenigingen werken samen bij deze zaak, waarbij het doel is om financiële compensatie te krijgen voor tankstations die door het prijsverschil met de buurlanden veel klanten zijn kwijtgeraakt. Een accijnsverlaging afdwingen bij de rechter is niet mogelijk.

Kabinet

Om de procedure officieel op te starten hebben beide verenigingen gezamenlijk een aansprakelijkheidsbrief naar minister Dijsselbloem van Financiën gestuurd. In deze brief vragen ze of de Staat alsnog aansprakelijkheid voor de geleden schade van grenspomphouders wil erkennen.

De overheid moet binnen twee weken reageren. De verwachting is uiteraard dat het kabinet voet bij stuk houdt. De uitspraak in het eerste kort geding wordt dit najaar verwacht. De reguliere procedure wordt waarschijnlijk een kwestie van de lange adem.

Pomphouders

De brancheverenigingen roepen zoveel mogelijk gedupeerde ondernemers op om zich aan te melden bij de stichting. Ook tankstations die geen lid zijn van Beta of Bovag mogen deelnemen aan de rechtsgang. Hoe meer pomphouders zich aanmelden, hoe lager de kosten per ondernemer.

Het kabinet is echter niet van plan om iets aan de hoge brandstofaccijnzen te doen. Twee maanden geleden besloot staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes om de heffingen ongemoeid te laten. Echter, het compenseren van de hoge dieselbelasting is wél een serieuze optie geweest voor de bewindsman.

Wiebes

Hij overwoog een teruggave-regeling van ongeveer drie cent per liter diesel voor internationaal vrachtverkeer. Uiteindelijk is dat plan weer van tafel verdwenen. In september (met Prinsjesdag) wil Wiebes met nieuwe cijfers komen over de brandstofafzet en accijnsinkomsten. Of bij tegenvallende resultaten het beleid wordt aangepast, is op dit moment niet duidelijk.

Lees ook: Nog dit jaar uitspraak in rechtszaak tegen accijnsverhoging

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “17 aanmeldingen voor kort geding tegen accijnsbeleid”

Rob van Gestel|31.07.14|12:52

Volgens mij is het een no-brainer: €500 uitgeven voor een grote kans om €100.000 te verdienen.
Als Beta en Bovag er samen de schouders onder zetten hebben we binnenkort toch zo honderden aanmeldingen?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

17 aanmeldingen voor kort geding tegen accijnsbeleid | TankPro.nl

17 aanmeldingen voor kort geding tegen accijnsbeleid

De stichting die vanwege de accijnsverhogingen een rechtszaak tegen de Staat aanspant, heeft inmiddels zeventien aanmeldingen ontvangen. Het gaat hierbij om het voeren van een kort geding, namens bedrijven bij wie het water nu al aan de lippen staat. In het najaar hopen de betrokken partijen al een rechterlijke uitspraak te hebben. Parallel aan het kort geding vindt ook een reguliere juridische procedure plaats, die waarschijnlijk langer gaat duren. Ook is onlangs bekend geworden dat Wiebes heeft overwogen om iets te doen aan de hoge dieselaccijnzen, maar later besloot de heffing ongemoeid te laten.

Voorlopers in het juridische gevecht met het Rijk, zijn brancheorganisaties Bovag en Beta. Beide verenigingen werken samen bij deze zaak, waarbij het doel is om financiële compensatie te krijgen voor tankstations die door het prijsverschil met de buurlanden veel klanten zijn kwijtgeraakt. Een accijnsverlaging afdwingen bij de rechter is niet mogelijk.

Kabinet

Om de procedure officieel op te starten hebben beide verenigingen gezamenlijk een aansprakelijkheidsbrief naar minister Dijsselbloem van Financiën gestuurd. In deze brief vragen ze of de Staat alsnog aansprakelijkheid voor de geleden schade van grenspomphouders wil erkennen.

De overheid moet binnen twee weken reageren. De verwachting is uiteraard dat het kabinet voet bij stuk houdt. De uitspraak in het eerste kort geding wordt dit najaar verwacht. De reguliere procedure wordt waarschijnlijk een kwestie van de lange adem.

Pomphouders

De brancheverenigingen roepen zoveel mogelijk gedupeerde ondernemers op om zich aan te melden bij de stichting. Ook tankstations die geen lid zijn van Beta of Bovag mogen deelnemen aan de rechtsgang. Hoe meer pomphouders zich aanmelden, hoe lager de kosten per ondernemer.

Het kabinet is echter niet van plan om iets aan de hoge brandstofaccijnzen te doen. Twee maanden geleden besloot staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes om de heffingen ongemoeid te laten. Echter, het compenseren van de hoge dieselbelasting is wél een serieuze optie geweest voor de bewindsman.

Wiebes

Hij overwoog een teruggave-regeling van ongeveer drie cent per liter diesel voor internationaal vrachtverkeer. Uiteindelijk is dat plan weer van tafel verdwenen. In september (met Prinsjesdag) wil Wiebes met nieuwe cijfers komen over de brandstofafzet en accijnsinkomsten. Of bij tegenvallende resultaten het beleid wordt aangepast, is op dit moment niet duidelijk.

Lees ook: Nog dit jaar uitspraak in rechtszaak tegen accijnsverhoging

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “17 aanmeldingen voor kort geding tegen accijnsbeleid”

Rob van Gestel|31.07.14|12:52

Volgens mij is het een no-brainer: €500 uitgeven voor een grote kans om €100.000 te verdienen.
Als Beta en Bovag er samen de schouders onder zetten hebben we binnenkort toch zo honderden aanmeldingen?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.