CBS maakt rekenfout bij bepalen dieselverkoop februari

Het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt een rekenfout te hebben gemaakt bij haar cijfers over de dieselafzet in ons land. De afzet in de tweede maand van dit jaar was volgens het CBS aanvankelijk één procent hoger dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Nu staat er op de site dat de werkelijke verkoop drie procent lager is. Het bureau gaf maandag aan dat dat door een rekenfout komt. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft inmiddels vragen gesteld over de kwestie.

De aanvankelijke cijfers over stijgende verkopen deden in de branche veel wenkbrauwen fronsen. De verwachting was juist dat sinds de verhoging van de accijnzen begin dit jaar, de verkoop zou dalen. Dat bleek eerst niet uit de cijfers van het CBS.

Pomphouders

Zij noteerden een verkoop van 584 miljoen liter dit jaar tegenover 578 miljoen liter vorig jaar. Het bureau heeft ergens in de afgelopen dagen dat aantal verandert in 560 miljoen liter, ontdekte de Telegraaf. Dat betekent juist een daling van ruim drie procent, wat meer in overeenstemming is met de ervaringen van veel pomphouders.

Vorige week bleek al dat sinds begin dit jaar de verkoop van brandstoffen is teruggelopen. Vooral in maart werd een forse daling genoteerd, van acht procent. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes heeft toegezegd in de tweede helft van deze maand een onderzoek te starten naar de gevolgen van de accijnsverhogingen van begin dit jaar. De uitkomst hiervan wordt op korte termijn verwacht.

Brandstofverkoop

Omtzigt heeft naar aanleiding van de CBS-correctie vragen gesteld aan Wiebes. Hij vraagt onder meer om een reactie van de bewindsman op de uitlatingen van branchevereniging Bovag dat het CBS regelmatig cijfers over brandstofverkoop achteraf naar beneden bijstelt.

Ook wil het Kamerlid weten welke organisaties om input is gevraagd bij de accijnsevaluatie die het kabinet momenteel uitvoert en of bij de verkoopcijfers ook rekening wordt gehouden met de afschaffing van rode diesel. Daarnaast vraagt Omtzigt in hoeverre er aparte cijfers worden verzameld over de verkopen bij grensstations.

Lees ook: Afname brandstofverkoop 2014 blijkt ook uit cijfers CBS

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.