Werkgever wil onnodig brandstofverbruik hybride leaseauto’s terugdringen

Werkgevers, leasemaatschappijen en importeurs gaan in juni met elkaar in gesprek om te bekijken hoe ze plug-in hybrides vaker elektrisch kunnen laten rijden. Veel werkgevers zien dat de brandstofkosten van de hybride leaseauto’s van hun personeel veel hoger uitvallen dan berekend, omdat de auto bijvoorbeeld niet tussentijds wordt opgeladen. “We brengen personen met ervaring bij elkaar in een zogenaamde ‘plug-in coalitie’, om ervoor te zorgen dat in de toekomst beter gebruik wordt gemaakt van de voertuigen”, aldus Renate Hemerik van de Verneniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA).

Werkgevers willen dat de leaserijders de extra gemaakte kosten zelf betalen, omdat de extra brandstofkosten voor sommigen ‘de pan uit rijzen’. “Het is niet meer dan normaal dat werkgevers afspraken maken met hun werknemers over het brandstofgebruik van de auto van de zaak. Maar het lastige aan de situatie is dat er op veel plekken bijvoorbeeld een tekort aan laadpalen is. In zo’n geval zal er dus toch gewoon op brandstof gereden moeten worden. En op het moment dat je aan het einde van de dag onverwacht nog naar een extra afspraak door moet rijden, dan is het hetzelfde verhaal”, aldus de VNA-directeur.

Hybride

Veel elektrische leaserijders zouden in hun oplaadbare auto nog te vaak op benzine rijden. Dit omdat de auto niet op tijd aan een stopcontact wordt gelegd of doordat tussentijds opladen onmogelijk is. De personen die niet zuinig genoeg rijden met hun plug-in hybride, krijgen van hun werkgever vaak een brandstofrekening gepresenteerd. Vereniging Auto van de Zaak, die opkomt voor de belangen van leaserijders, komt deze week met een plan voor het verrekenen van de extra kosten.

Met de plug-in coalitie willen de betrokken partijen zo veel mogelijk een einde maken aan de extra kosten voor brandstofverbruik. Hemerik: “Er zijn immers ook genoeg voorbeelden van bedrijven waar wel veel elektrische kilometers worden gemaakt. Het is dus een kwestie van met elkaar ervaringen uitwisselen. Daarnaast is met nieuwe technologieën altijd even tijd nodig om er beter gebruik van te leren maken. We willen op de korte termijn tot mogelijke oplossingen komen om het brandstofverbruik terug te brengen.”

Stekker

In de laatste maanden van 2013 steeg de verkoop van elektrische en hybride voertuigen naar grote hoogte. Reden voor de hausse waren de gunstige fiscale regelingen bij de aanschaf van het voertuig. Leaserijders die vóór het einde van 2013 op een hybride overgingen, kunnen het voertuig privé immers belastingvrij gebruiken.

Eind 2012 werd al een onderzoek uitgevoerd naar het brandstofverbruik van 60 hybride auto’s. Het verbruik bleek toentertijd 80 procent hoger dan de fabrieksnorm. Reden voor het meerverbruik was met name het (rij)gedrag van de bestuurder, zo kwam uit de data naar voren. Veel elektrische rijders zouden hun hybride niet goed gebruiken. De auto’s in het onderzoek kostten toentertijd gemiddeld 73 euro per maand meer dan begroot.

Coulant

Naast het tekort aan laadpalen dat volgens Hemerik moet worden aangepakt, is er volgens haar in de huidige maatschappij dus een attitudeverandering nodig, waar het het gebruik van elektrische en semi-elektrische voertuigen betreft. “We moeten eigenlijk op een punt komen dat niemand er meer raar van opkijkt als je bijvoorbeeld een afspraak even onderbreekt, omdat je je auto aan de lader moet leggen. We moeten wat coulanter met elkaar omgaan.”

Roosmarijn Dierick

Auteur: Steven Don

1 reactie op “Werkgever wil onnodig brandstofverbruik hybride leaseauto’s terugdringen”

Andre Goud|15.05.14|11:11

Misschien moet er eerst iets gedaan worden aan de belachelijk hoge prijs voor het snelladen onderweg. Bijna euro 8,50 voor 80% vol in een half uur.
Dat is dan voor maximaal 35km
Dan is op benzine rijden goedkoper.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Werkgever wil onnodig brandstofverbruik hybride leaseauto’s terugdringen | TankPro.nl

Werkgever wil onnodig brandstofverbruik hybride leaseauto’s terugdringen

Werkgevers, leasemaatschappijen en importeurs gaan in juni met elkaar in gesprek om te bekijken hoe ze plug-in hybrides vaker elektrisch kunnen laten rijden. Veel werkgevers zien dat de brandstofkosten van de hybride leaseauto’s van hun personeel veel hoger uitvallen dan berekend, omdat de auto bijvoorbeeld niet tussentijds wordt opgeladen. “We brengen personen met ervaring bij elkaar in een zogenaamde ‘plug-in coalitie’, om ervoor te zorgen dat in de toekomst beter gebruik wordt gemaakt van de voertuigen”, aldus Renate Hemerik van de Verneniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA).

Werkgevers willen dat de leaserijders de extra gemaakte kosten zelf betalen, omdat de extra brandstofkosten voor sommigen ‘de pan uit rijzen’. “Het is niet meer dan normaal dat werkgevers afspraken maken met hun werknemers over het brandstofgebruik van de auto van de zaak. Maar het lastige aan de situatie is dat er op veel plekken bijvoorbeeld een tekort aan laadpalen is. In zo’n geval zal er dus toch gewoon op brandstof gereden moeten worden. En op het moment dat je aan het einde van de dag onverwacht nog naar een extra afspraak door moet rijden, dan is het hetzelfde verhaal”, aldus de VNA-directeur.

Hybride

Veel elektrische leaserijders zouden in hun oplaadbare auto nog te vaak op benzine rijden. Dit omdat de auto niet op tijd aan een stopcontact wordt gelegd of doordat tussentijds opladen onmogelijk is. De personen die niet zuinig genoeg rijden met hun plug-in hybride, krijgen van hun werkgever vaak een brandstofrekening gepresenteerd. Vereniging Auto van de Zaak, die opkomt voor de belangen van leaserijders, komt deze week met een plan voor het verrekenen van de extra kosten.

Met de plug-in coalitie willen de betrokken partijen zo veel mogelijk een einde maken aan de extra kosten voor brandstofverbruik. Hemerik: “Er zijn immers ook genoeg voorbeelden van bedrijven waar wel veel elektrische kilometers worden gemaakt. Het is dus een kwestie van met elkaar ervaringen uitwisselen. Daarnaast is met nieuwe technologieën altijd even tijd nodig om er beter gebruik van te leren maken. We willen op de korte termijn tot mogelijke oplossingen komen om het brandstofverbruik terug te brengen.”

Stekker

In de laatste maanden van 2013 steeg de verkoop van elektrische en hybride voertuigen naar grote hoogte. Reden voor de hausse waren de gunstige fiscale regelingen bij de aanschaf van het voertuig. Leaserijders die vóór het einde van 2013 op een hybride overgingen, kunnen het voertuig privé immers belastingvrij gebruiken.

Eind 2012 werd al een onderzoek uitgevoerd naar het brandstofverbruik van 60 hybride auto’s. Het verbruik bleek toentertijd 80 procent hoger dan de fabrieksnorm. Reden voor het meerverbruik was met name het (rij)gedrag van de bestuurder, zo kwam uit de data naar voren. Veel elektrische rijders zouden hun hybride niet goed gebruiken. De auto’s in het onderzoek kostten toentertijd gemiddeld 73 euro per maand meer dan begroot.

Coulant

Naast het tekort aan laadpalen dat volgens Hemerik moet worden aangepakt, is er volgens haar in de huidige maatschappij dus een attitudeverandering nodig, waar het het gebruik van elektrische en semi-elektrische voertuigen betreft. “We moeten eigenlijk op een punt komen dat niemand er meer raar van opkijkt als je bijvoorbeeld een afspraak even onderbreekt, omdat je je auto aan de lader moet leggen. We moeten wat coulanter met elkaar omgaan.”

Roosmarijn Dierick

Auteur: Steven Don

1 reactie op “Werkgever wil onnodig brandstofverbruik hybride leaseauto’s terugdringen”

Andre Goud|15.05.14|11:11

Misschien moet er eerst iets gedaan worden aan de belachelijk hoge prijs voor het snelladen onderweg. Bijna euro 8,50 voor 80% vol in een half uur.
Dat is dan voor maximaal 35km
Dan is op benzine rijden goedkoper.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.