Eerste ondernemers van brandstofcoöperatie starten 1 juli

Een handvol pomphouders start in juli met het verkopen van brandstof die door inkoopcoöperatie De Vrije Pomp is ingekocht. Ze zijn de eersten die een dergelijke stap zetten. In een later stadium willen meer tankstation-ondernemers ook die overstap maken. Inmiddels hebben meer dan honderd ondernemers zich aangemeld voor de eerder dit jaar opgerichte inkooporganisatie. In totaal hebben de pomphouders samen ongeveer tweehonderd tankstations. Dat zegt mede-initiatiefnemer Ewout Klok.

De ondernemers die per 1 juli starten, zijn niet tevreden over hun huidige constructie met de brandstofleverancier. Ze willen meer ruimte om verkoopprijzen te hanteren met een betere marge. Bij de vaak gehanteerde ’Adviesprijs-Min’-constructie is die ruimte voor veel ondernemers beperkt.

Brandstof

Inkoopcoöperatie De Vrije Pomp is eerder dit jaar opgericht door een aantal pomphouders die meer zelfstandigheid willen. Ze besloten samen brandstof in te kopen om op die manier een betere prijs te kunnen bedingen bij hun leverancier. En ze willen de mogelijkheid hebben om van leverancier te wisselen als een andere maatschappij of handelaar gunstigere prijzen hanteert. Ook het voeren van een eigen merk en een eigen brandstofkaart behoren tot de mogelijkheden.

De ondernemers die per 1 juli overstappen, starten waarschijnlijk nog niet met een eigen merk, uitstraling en card. De inkoopcoöperatie heeft nog net bepaald hoe uitstraling en kaart vorm moeten krijgen. In het verleden is al wel de naam en signing van De Vrije Pomp genoemd (zie afbeeldingen onder dit artikel).

Ondernemer

”Of dit de definitieve uitstraling wordt, is nog niet bepaald”, zegt Ewout Klok, mede-initiatiefnemer van de coöperatie. ”Daarover wordt nog overleg gevoerd.” Wel is al bekendgemaakt dat er op de luifel ruimte komt voor de naam van de ondernemer zelf.

In de coöperatie worden verschillende paden bewandeld. Sommige ondernemers worden compleet zelfstandig. Anderen bundelen per oliemaatschappij de krachten. Bijvoorbeeld BP-ondernemers die besluiten samen in te kopen bij BP.

Contract

Klok zelf hoort niet bij de eersten die de overstap maken. Hij heeft nog een doorlopend contract. Wie de ondernemers zijn die in juli van start gaan, wil Klok nog niet bekend maken. Dit om hun relatie met de huidige leverancier niet te bruuskeren.

De brandstof die vanaf juli wordt verkocht, is dus ingekocht door de coöperatie zelf. ”We hebben een commissie Inkoop. Die voert namens de pomphouders de gesprekken met de leverancier. Zij maken de afspraken over de prijzen en de voorwaarden. De betreffende ondernemers voeren dus niet zelf de gesprekken. Al vindt natuurlijk wel overleg plaats tussen de inkoopcommissie en de pomphouders.”

Prijzen

Welke prijzen de commissie heeft weten te bedingen en of deze lager zijn dan de prijzen die de betreffende ondernemers vóór de overstap betalen, wil Klok niet zeggen. ”Maar ze zijn zéér marktconform”, zegt de Hoogeveense pomphouder enigszins mysterieus.

Tankstation-ondernemers die zich bij het initiatief aan willen melden, kunnen dat nog steeds doen. Het entreegeld voor deelname aan de coöperatie is vijfhonderd euro per locatie, exclusief BTW. Daarnaast is nog een jaarlijkse contributie verschuldigd.

Tom van Gurp

Lees ook: Pomphouders starten dit jaar met eigen kaart en merk

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Eerste ondernemers van brandstofcoöperatie starten 1 juli | TankPro.nl

Eerste ondernemers van brandstofcoöperatie starten 1 juli

Een handvol pomphouders start in juli met het verkopen van brandstof die door inkoopcoöperatie De Vrije Pomp is ingekocht. Ze zijn de eersten die een dergelijke stap zetten. In een later stadium willen meer tankstation-ondernemers ook die overstap maken. Inmiddels hebben meer dan honderd ondernemers zich aangemeld voor de eerder dit jaar opgerichte inkooporganisatie. In totaal hebben de pomphouders samen ongeveer tweehonderd tankstations. Dat zegt mede-initiatiefnemer Ewout Klok.

De ondernemers die per 1 juli starten, zijn niet tevreden over hun huidige constructie met de brandstofleverancier. Ze willen meer ruimte om verkoopprijzen te hanteren met een betere marge. Bij de vaak gehanteerde ’Adviesprijs-Min’-constructie is die ruimte voor veel ondernemers beperkt.

Brandstof

Inkoopcoöperatie De Vrije Pomp is eerder dit jaar opgericht door een aantal pomphouders die meer zelfstandigheid willen. Ze besloten samen brandstof in te kopen om op die manier een betere prijs te kunnen bedingen bij hun leverancier. En ze willen de mogelijkheid hebben om van leverancier te wisselen als een andere maatschappij of handelaar gunstigere prijzen hanteert. Ook het voeren van een eigen merk en een eigen brandstofkaart behoren tot de mogelijkheden.

De ondernemers die per 1 juli overstappen, starten waarschijnlijk nog niet met een eigen merk, uitstraling en card. De inkoopcoöperatie heeft nog net bepaald hoe uitstraling en kaart vorm moeten krijgen. In het verleden is al wel de naam en signing van De Vrije Pomp genoemd (zie afbeeldingen onder dit artikel).

Ondernemer

”Of dit de definitieve uitstraling wordt, is nog niet bepaald”, zegt Ewout Klok, mede-initiatiefnemer van de coöperatie. ”Daarover wordt nog overleg gevoerd.” Wel is al bekendgemaakt dat er op de luifel ruimte komt voor de naam van de ondernemer zelf.

In de coöperatie worden verschillende paden bewandeld. Sommige ondernemers worden compleet zelfstandig. Anderen bundelen per oliemaatschappij de krachten. Bijvoorbeeld BP-ondernemers die besluiten samen in te kopen bij BP.

Contract

Klok zelf hoort niet bij de eersten die de overstap maken. Hij heeft nog een doorlopend contract. Wie de ondernemers zijn die in juli van start gaan, wil Klok nog niet bekend maken. Dit om hun relatie met de huidige leverancier niet te bruuskeren.

De brandstof die vanaf juli wordt verkocht, is dus ingekocht door de coöperatie zelf. ”We hebben een commissie Inkoop. Die voert namens de pomphouders de gesprekken met de leverancier. Zij maken de afspraken over de prijzen en de voorwaarden. De betreffende ondernemers voeren dus niet zelf de gesprekken. Al vindt natuurlijk wel overleg plaats tussen de inkoopcommissie en de pomphouders.”

Prijzen

Welke prijzen de commissie heeft weten te bedingen en of deze lager zijn dan de prijzen die de betreffende ondernemers vóór de overstap betalen, wil Klok niet zeggen. ”Maar ze zijn zéér marktconform”, zegt de Hoogeveense pomphouder enigszins mysterieus.

Tankstation-ondernemers die zich bij het initiatief aan willen melden, kunnen dat nog steeds doen. Het entreegeld voor deelname aan de coöperatie is vijfhonderd euro per locatie, exclusief BTW. Daarnaast is nog een jaarlijkse contributie verschuldigd.

Tom van Gurp

Lees ook: Pomphouders starten dit jaar met eigen kaart en merk

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.