Voorlopig geen compensatie voor grenspomphouders

Pomphouders in de grensstreek krijgen de komende tijd geen compensatie. Dat blijkt uit brieven die staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën naar diverse ondernemers heeft gestuurd. Ook vanuit Europa valt voorlopig weinig te verwachten. De Europese commissie laat in een brief weten dat accijnsbeleid een nationale aangelegenheid is, waarin het zich niet wil mengen. De Europese fractie van de 50Plus-partij had vragen gesteld in Brussel over de accijnsproblematiek.

De tankstation-ondernemers lijden door de accijnsverschillen met Duitsland en België enorme verliezen van tientallen procenten. Ze willen daarom gecompenseerd worden door de overheid en hebben hiertoe een verzoek ingediend bij zowel het Rijk als bij gemeenten. Laatstgenoemde gaven eerder al nul op het rekest. Onlangs hebben ook provincie Limburg en de landelijke overheid duidelijk gemaakt dat ze voorlopig niet tot compensatie overgaan.

Brandstofverkoop

De gemeenten en provincie wijzen naar het kabinet, omdat de accijnsverhoging een landelijke maatregel is. De regering wil eerst de evaluatie van het huidige beleid afwachten. Dat onderzoek begint halverwege deze maand. Tot die tijd wil Wiebes geen uitspraken doen over een eventuele compensatie voor pomphouders.

Een van de gedupeerden is ondernemer Gert-Jan Lingen uit Weert. Hij heeft een station een paar honderd meter van de grens met België en noteert ook forse verliezen in de brandstofverkoop. ”Ik heb ook gevraagd om compensatie. Maar de provincie Limburg verwijst naar Den Haag.” En vanuit Den Haag valt voorlopig niet zoveel te verwachten als het om schadevergoeding gaat.

Diesel

Het water staat Lingen inmiddels tot aan de lippen. Benzine wordt al jaren slecht verkocht bij het Weertse station. ”Maar na de verhoging van begin dit jaar, ben ik ook bijna alle diesel- en lpg-klanten kwijt. De prijzen in België zijn zoveel lager dan hier.” Ook de tabak is bij verkopers over de grens niet aan te slepen, merkt de Limburgse ondernemer, terwijl de verkoop daarvan in Nederland juist fors terugloopt.

Enkele maanden geleden sprak hij, samen met enkele andere pomphouders, premier Mark Rutte aan op het kabinetsbeleid. ”Toen heb ik een brief overhandigd, waarin ik vroeg om een accijnsvrijstelling zodat ik kan concurreren met de stations over de grens. Rutte beloofde me dat hij antwoord zou geven, maar ik heb nog steeds niets gehoord. Als hij besluit om niet akkoord te gaan, kan hij toch in ieder geval iets laten weten.”

Belasting

Enkele weken geleden gaf staatssecretaris Wiebes tijdens een debat aan dat de belastingmaatregelen van de regering snel moeten worden aangepast bij tegenvallende resultaten. Welke aanpassing dan plaatsvindt, heeft de bewindsman nog niet meegedeeld.

Tijdens het debat zijn diverse moties ingediend door oppositiepartijen. Ze riepen het kabinet onder meer op om zich voor te bereiden op een verlaging van de accijnzen in juli (CDA) of de heffingen te verlagen tot één cent onder het niveau van de buurlanden (PVV). De moties werden echter, zoals verwacht, niet gesteund door een meerderheid in de Tweede Kamer.

Grenspomphouders

Ondertussen lijden de grenspomphouders nog steeds pijn. Stations moeten sluiten of worden onbemand, zoals bijvoorbeeld een locatie in Glanerbrug, een Overijssels dorp dat tegen de grens met Duitsland ligt. De eigenaar van het station heeft door teruglopende verkopen geen geld meer voor personeel en besloot daarom zijn shop te sluiten.

Vanuit brancheverenigingen Beta en Bovag komt een opvallend initiatief. Beide verenigingen hebben tot nu toe altijd hun eigen pad bewandeld bij de aanpak van het tanktoerisme. De belangenclubs hebben nu besloten om samen op te trekken en de cijfers over april te gaan verzamelen. Beide verenigingen willen op deze manier een eenduidig signaal afgeven richting de politiek.

Tankstations

Die trekt op haar beurt de laatste tijd regelmatig het land in om op bezoek te gaan bij tankstations. Tweede Kamerlid van de VVD Helma Neppérus bracht een bezoek aan het Limburgse ondernemerspaar Roger Smeets en Lisenka van Oppen. De Europese fractie van het CDA gaat kijken bij een grensstation in Overijssel.

Tom van Gurp

Lees ook: Wiebes staat open voor aanpassing accijnsbeleid

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Voorlopig geen compensatie voor grenspomphouders | TankPro.nl

Voorlopig geen compensatie voor grenspomphouders

Pomphouders in de grensstreek krijgen de komende tijd geen compensatie. Dat blijkt uit brieven die staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën naar diverse ondernemers heeft gestuurd. Ook vanuit Europa valt voorlopig weinig te verwachten. De Europese commissie laat in een brief weten dat accijnsbeleid een nationale aangelegenheid is, waarin het zich niet wil mengen. De Europese fractie van de 50Plus-partij had vragen gesteld in Brussel over de accijnsproblematiek.

De tankstation-ondernemers lijden door de accijnsverschillen met Duitsland en België enorme verliezen van tientallen procenten. Ze willen daarom gecompenseerd worden door de overheid en hebben hiertoe een verzoek ingediend bij zowel het Rijk als bij gemeenten. Laatstgenoemde gaven eerder al nul op het rekest. Onlangs hebben ook provincie Limburg en de landelijke overheid duidelijk gemaakt dat ze voorlopig niet tot compensatie overgaan.

Brandstofverkoop

De gemeenten en provincie wijzen naar het kabinet, omdat de accijnsverhoging een landelijke maatregel is. De regering wil eerst de evaluatie van het huidige beleid afwachten. Dat onderzoek begint halverwege deze maand. Tot die tijd wil Wiebes geen uitspraken doen over een eventuele compensatie voor pomphouders.

Een van de gedupeerden is ondernemer Gert-Jan Lingen uit Weert. Hij heeft een station een paar honderd meter van de grens met België en noteert ook forse verliezen in de brandstofverkoop. ”Ik heb ook gevraagd om compensatie. Maar de provincie Limburg verwijst naar Den Haag.” En vanuit Den Haag valt voorlopig niet zoveel te verwachten als het om schadevergoeding gaat.

Diesel

Het water staat Lingen inmiddels tot aan de lippen. Benzine wordt al jaren slecht verkocht bij het Weertse station. ”Maar na de verhoging van begin dit jaar, ben ik ook bijna alle diesel- en lpg-klanten kwijt. De prijzen in België zijn zoveel lager dan hier.” Ook de tabak is bij verkopers over de grens niet aan te slepen, merkt de Limburgse ondernemer, terwijl de verkoop daarvan in Nederland juist fors terugloopt.

Enkele maanden geleden sprak hij, samen met enkele andere pomphouders, premier Mark Rutte aan op het kabinetsbeleid. ”Toen heb ik een brief overhandigd, waarin ik vroeg om een accijnsvrijstelling zodat ik kan concurreren met de stations over de grens. Rutte beloofde me dat hij antwoord zou geven, maar ik heb nog steeds niets gehoord. Als hij besluit om niet akkoord te gaan, kan hij toch in ieder geval iets laten weten.”

Belasting

Enkele weken geleden gaf staatssecretaris Wiebes tijdens een debat aan dat de belastingmaatregelen van de regering snel moeten worden aangepast bij tegenvallende resultaten. Welke aanpassing dan plaatsvindt, heeft de bewindsman nog niet meegedeeld.

Tijdens het debat zijn diverse moties ingediend door oppositiepartijen. Ze riepen het kabinet onder meer op om zich voor te bereiden op een verlaging van de accijnzen in juli (CDA) of de heffingen te verlagen tot één cent onder het niveau van de buurlanden (PVV). De moties werden echter, zoals verwacht, niet gesteund door een meerderheid in de Tweede Kamer.

Grenspomphouders

Ondertussen lijden de grenspomphouders nog steeds pijn. Stations moeten sluiten of worden onbemand, zoals bijvoorbeeld een locatie in Glanerbrug, een Overijssels dorp dat tegen de grens met Duitsland ligt. De eigenaar van het station heeft door teruglopende verkopen geen geld meer voor personeel en besloot daarom zijn shop te sluiten.

Vanuit brancheverenigingen Beta en Bovag komt een opvallend initiatief. Beide verenigingen hebben tot nu toe altijd hun eigen pad bewandeld bij de aanpak van het tanktoerisme. De belangenclubs hebben nu besloten om samen op te trekken en de cijfers over april te gaan verzamelen. Beide verenigingen willen op deze manier een eenduidig signaal afgeven richting de politiek.

Tankstations

Die trekt op haar beurt de laatste tijd regelmatig het land in om op bezoek te gaan bij tankstations. Tweede Kamerlid van de VVD Helma Neppérus bracht een bezoek aan het Limburgse ondernemerspaar Roger Smeets en Lisenka van Oppen. De Europese fractie van het CDA gaat kijken bij een grensstation in Overijssel.

Tom van Gurp

Lees ook: Wiebes staat open voor aanpassing accijnsbeleid

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.