VVD: doorrijders al na één overtreding hard aanpakken

Wie tankt zonder te betalen moet al na één keer bestraft worden. Nu nog mogen doorrijders tweemaal zonder strafvervolging tanken. Als de pomphouder de dader weet op te sporen, hoeft hij alleen de brandstof alsnog af te rekenen. Een boete blijft achterwege. Pas de derde keer vindt rechtsvervolging plaats. Daar moet een einde aan komen, vindt regeringspartij VVD. Parlementslid Klaas Dijkhoff stelde daarom Kamervragen aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Brancheorganisatie Bovag juicht het initiatief toe.

Dijkhoff vindt dat ook degenen die voor de eerste en tweede keer niet afrekenen, bestraft moeten worden. Hij wil weten of de minister het met hem eens is. Daarnaast vraagt hij zich af hoe vaak pomphouders aangiften hebben gedaan waarbij bruikbare beelden zijn aangeleverd. En hoeveel zaken uiteindelijk tot een veroordeling hebben geleid.

Kamervragen

“Je ziet in praktijk dat doorrijders meestal geen mensen zijn die vergeten te betalen”, aldus het Tweede Kamerlid. “Natuurlijk kan het een enkele keer gebeuren. Maar dat is een klein percentage. De meeste mensen die tanken zonder te betalen doen dat met opzet.” Antwoorden op Dijkhoff’s vragen zijn er nog niet. Afhankelijk van de antwoorden volgt wellicht een debat over deze kwestie.

Belangenclub Bovag zou ook graag zien dat doorrijders na één keer worden vervolgd. ”Dat er nu Kamervragen zijn gesteld, vinden we daarom een goede ontwikkeling”, aldus Jan Bessembinders van Bovag Tankstations. ”We hebben al laten weten aan de politie hoe wij er over denken. En we zullen een gesprek aangaan met het Openbaar Ministerie over snellere vervolging.”

Aangiftes

Tot vorig jaar konden pomphouders aangifte doen via de website tankenzonderbetalen.nl. Meldingen kwamen toen binnen bij het OM. De site is in het najaar van 2013 overgegaan naar de politie, omdat OM van mening was dat aangiftes verwerken niet tot het eigen takenpakket hoort. De vervolging van doorrijders wel.

Sinds de overgang ligt het aantal aangiftes tussen de 400 en de 550 per maand. ”Dat is iets lager dan in de periode dat het OM de aangiften nog registreerde”, zegt Bessembinders. ”De politie is enthousiast over de overgang, omdat nu iedere aangifte rechtstreeks binnenkomt.”

Pomphouder

Tanken zonder betalen is voor pomphouders een ware plaag. Als een tankstation-ondernemer al kan achterhalen wie de dader is, moet hij vaak hemel en aarde bewegen om het geld terug te krijgen. Wanneer niet alsnog een betaling plaatsvindt, draait de ondernemer zelf op voor de kosten. Dit kan oplopen tot duizenden euro’s per jaar. Lukt het de pomphouder wél om het geld terug te krijgen, gaat een groot deel van de opbrengst naar de overheid.

Als de doorrijder wel kan worden achterhaald, vindt vervolging lang niet altijd plaats. Zelfs niet als de pomphouder over duidelijk bewijsmateriaal beschikt, bijvoorbeeld videobeelden. Volgens de wet is een ’klant’ pas strafbaar als hij drie keer niet betaalt. Dit omdat een bestuurder ook kan vergeten te betalen, is de redenering.

Social media

Mede uit frustratie nemen veel pomphouders het recht in eigen hand. Ze zetten afbeeldingen van doorrijders op social media. Soms met succes. Zo werd bij AVIA-ondernemer René Winkels uit het Overijsselse Westerhaar-Vriezeveensewijk getankt zonder te betalen. Nadat de dader had gezien dat zijn gezicht op Twitter stond, kwam hij dezelfde middag alsnog afrekenen. De Brabantse Shell-pomphouder Pascal Tausch heeft zelfs een digitale schandpaal opgezet.

Tom van Gurp

Lees ook: Pomphouders pakken doorrijders via Twitter

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “VVD: doorrijders al na één overtreding hard aanpakken”

Willem Van de Ven|15.05.14|22:15

Dan ook tuig dat een taxi neemt zonder aan het einde van de rit keihard aanpakken.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

VVD: doorrijders al na één overtreding hard aanpakken | TankPro.nl

VVD: doorrijders al na één overtreding hard aanpakken

Wie tankt zonder te betalen moet al na één keer bestraft worden. Nu nog mogen doorrijders tweemaal zonder strafvervolging tanken. Als de pomphouder de dader weet op te sporen, hoeft hij alleen de brandstof alsnog af te rekenen. Een boete blijft achterwege. Pas de derde keer vindt rechtsvervolging plaats. Daar moet een einde aan komen, vindt regeringspartij VVD. Parlementslid Klaas Dijkhoff stelde daarom Kamervragen aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Brancheorganisatie Bovag juicht het initiatief toe.

Dijkhoff vindt dat ook degenen die voor de eerste en tweede keer niet afrekenen, bestraft moeten worden. Hij wil weten of de minister het met hem eens is. Daarnaast vraagt hij zich af hoe vaak pomphouders aangiften hebben gedaan waarbij bruikbare beelden zijn aangeleverd. En hoeveel zaken uiteindelijk tot een veroordeling hebben geleid.

Kamervragen

“Je ziet in praktijk dat doorrijders meestal geen mensen zijn die vergeten te betalen”, aldus het Tweede Kamerlid. “Natuurlijk kan het een enkele keer gebeuren. Maar dat is een klein percentage. De meeste mensen die tanken zonder te betalen doen dat met opzet.” Antwoorden op Dijkhoff’s vragen zijn er nog niet. Afhankelijk van de antwoorden volgt wellicht een debat over deze kwestie.

Belangenclub Bovag zou ook graag zien dat doorrijders na één keer worden vervolgd. ”Dat er nu Kamervragen zijn gesteld, vinden we daarom een goede ontwikkeling”, aldus Jan Bessembinders van Bovag Tankstations. ”We hebben al laten weten aan de politie hoe wij er over denken. En we zullen een gesprek aangaan met het Openbaar Ministerie over snellere vervolging.”

Aangiftes

Tot vorig jaar konden pomphouders aangifte doen via de website tankenzonderbetalen.nl. Meldingen kwamen toen binnen bij het OM. De site is in het najaar van 2013 overgegaan naar de politie, omdat OM van mening was dat aangiftes verwerken niet tot het eigen takenpakket hoort. De vervolging van doorrijders wel.

Sinds de overgang ligt het aantal aangiftes tussen de 400 en de 550 per maand. ”Dat is iets lager dan in de periode dat het OM de aangiften nog registreerde”, zegt Bessembinders. ”De politie is enthousiast over de overgang, omdat nu iedere aangifte rechtstreeks binnenkomt.”

Pomphouder

Tanken zonder betalen is voor pomphouders een ware plaag. Als een tankstation-ondernemer al kan achterhalen wie de dader is, moet hij vaak hemel en aarde bewegen om het geld terug te krijgen. Wanneer niet alsnog een betaling plaatsvindt, draait de ondernemer zelf op voor de kosten. Dit kan oplopen tot duizenden euro’s per jaar. Lukt het de pomphouder wél om het geld terug te krijgen, gaat een groot deel van de opbrengst naar de overheid.

Als de doorrijder wel kan worden achterhaald, vindt vervolging lang niet altijd plaats. Zelfs niet als de pomphouder over duidelijk bewijsmateriaal beschikt, bijvoorbeeld videobeelden. Volgens de wet is een ’klant’ pas strafbaar als hij drie keer niet betaalt. Dit omdat een bestuurder ook kan vergeten te betalen, is de redenering.

Social media

Mede uit frustratie nemen veel pomphouders het recht in eigen hand. Ze zetten afbeeldingen van doorrijders op social media. Soms met succes. Zo werd bij AVIA-ondernemer René Winkels uit het Overijsselse Westerhaar-Vriezeveensewijk getankt zonder te betalen. Nadat de dader had gezien dat zijn gezicht op Twitter stond, kwam hij dezelfde middag alsnog afrekenen. De Brabantse Shell-pomphouder Pascal Tausch heeft zelfs een digitale schandpaal opgezet.

Tom van Gurp

Lees ook: Pomphouders pakken doorrijders via Twitter

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “VVD: doorrijders al na één overtreding hard aanpakken”

Willem Van de Ven|15.05.14|22:15

Dan ook tuig dat een taxi neemt zonder aan het einde van de rit keihard aanpakken.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.