laadpaal, elektrisch, Enexis

Stimulering van elektrische auto’s kostte Staat half miljard

Door de gunstige fiscale regelingen voor elektrische auto’s is de Staat een half miljard euro misgelopen. Onder meer de bijtelling en de BTW-aftrek maakten auto’s met stekker vorig jaar enorm populair. Vooral zakelijke rijders schaften massaal een volledig of semi-elektrisch voertuig aan. Inmiddels zijn enkele fiscale regelingen al gewijzigd.

Vooral de hybride variant van de Mitsubishi Outlander was bijna letterlijk niet aan te slepen in 2013. Het voertuig werd alleen al in december vorig jaar vijfduizend keer verkocht en werd massaal vanuit de hele wereld naar Nederland verscheept om aan de vraag te kunnen voldoen. Het belastingvoordeel dat alle Outlander-kopers bij elkaar genieten, is een kwart miljard. Dat schrijft de Volkskrant.

Hybride

Eind vorig jaar steeg de verkoop van elektrische en hybride voertuigen naar grote hoogte. Zo werden van de volledig elektrische Tesla S zeshonderd exemplaren verkocht in december vorig jaar en van de hybride Volvo V60 zelfs meer dan tweeduizend stuks. Aan de populariteit van de Outlander kon echter geen enkele andere auto tippen.

Reden voor de hausse waren de gunstige fiscale regelingen voor het hybride voertuig. Wie vóór het einde van 2013 bijvoorbeeld een Outlander kocht, rijdt tot eind 2018 met nul procent bijtelling. Kocht je het voertuig na de jaarwisseling, dan gold een bijtelling van zeven procent. Voor een honderd procent elektrisch voertuig is de bijtelling sinds begin dit jaar vier procent. Ook konden ondernemers die elektrisch gingen rijden profiteren van diverse aftrekmogelijkheden, zoals de Kleinschaligheids- en BTW-aftrek.

Elektrisch

Niet toevallig zakte de verkoop van elektrische en semi-elektrische auto’s in het begin van dit jaar fors in. Dat bleek uit cijfers van Bovag en Rai Vereniging. Overigens was de verkoop van nieuwe auto’s sowieso historisch laag in het eerste kwartaal van dit jaar. Het aantal verkochte voertuigen in de eerste drie maanden van 2014 was het laagst sinds 1969. De daling van auto’s met een stekker was echter veel sterker dan van voertuigen op andere energiedragers.

Lees ook: Verkoop elektrische voertuigen keldert in eerste maanden 2014

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Stimulering van elektrische auto’s kostte Staat half miljard | TankPro.nl
laadpaal, elektrisch, Enexis

Stimulering van elektrische auto’s kostte Staat half miljard

Door de gunstige fiscale regelingen voor elektrische auto’s is de Staat een half miljard euro misgelopen. Onder meer de bijtelling en de BTW-aftrek maakten auto’s met stekker vorig jaar enorm populair. Vooral zakelijke rijders schaften massaal een volledig of semi-elektrisch voertuig aan. Inmiddels zijn enkele fiscale regelingen al gewijzigd.

Vooral de hybride variant van de Mitsubishi Outlander was bijna letterlijk niet aan te slepen in 2013. Het voertuig werd alleen al in december vorig jaar vijfduizend keer verkocht en werd massaal vanuit de hele wereld naar Nederland verscheept om aan de vraag te kunnen voldoen. Het belastingvoordeel dat alle Outlander-kopers bij elkaar genieten, is een kwart miljard. Dat schrijft de Volkskrant.

Hybride

Eind vorig jaar steeg de verkoop van elektrische en hybride voertuigen naar grote hoogte. Zo werden van de volledig elektrische Tesla S zeshonderd exemplaren verkocht in december vorig jaar en van de hybride Volvo V60 zelfs meer dan tweeduizend stuks. Aan de populariteit van de Outlander kon echter geen enkele andere auto tippen.

Reden voor de hausse waren de gunstige fiscale regelingen voor het hybride voertuig. Wie vóór het einde van 2013 bijvoorbeeld een Outlander kocht, rijdt tot eind 2018 met nul procent bijtelling. Kocht je het voertuig na de jaarwisseling, dan gold een bijtelling van zeven procent. Voor een honderd procent elektrisch voertuig is de bijtelling sinds begin dit jaar vier procent. Ook konden ondernemers die elektrisch gingen rijden profiteren van diverse aftrekmogelijkheden, zoals de Kleinschaligheids- en BTW-aftrek.

Elektrisch

Niet toevallig zakte de verkoop van elektrische en semi-elektrische auto’s in het begin van dit jaar fors in. Dat bleek uit cijfers van Bovag en Rai Vereniging. Overigens was de verkoop van nieuwe auto’s sowieso historisch laag in het eerste kwartaal van dit jaar. Het aantal verkochte voertuigen in de eerste drie maanden van 2014 was het laagst sinds 1969. De daling van auto’s met een stekker was echter veel sterker dan van voertuigen op andere energiedragers.

Lees ook: Verkoop elektrische voertuigen keldert in eerste maanden 2014

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.