Kelderende grensverkopen in maart sluiten dramatisch kwartaal af

De diesel en lpg-verkoop is in maart nog verder weggezakt dan in voorgaande maanden. Met gemiddeld ongeveer 51 procent minder lpg-afzet en bijna 27 procent minder dieselverkoop dan vorig jaar sluiten veel grenspomphouders een bedroevend kwartaal af. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van branchevereniging Beta.

De belangenclub ontving van negentien grensstations de literverkoop en zag dat bij de deelnemende vestigingen nog minder werd getankt dan in januari en februari van dit jaar. Toen al noteerden locaties aan de grens gemiddeld twintig tot dertig procent verlies.

Belasting

Vergeleken met de literverkoop in maart 2012 zijn de nieuwste cijfers nog treuriger. De lpg-verkoop daalde in twee jaar tijd met ruim 56 procent, de dieselafzet met plusminus 51 procent. Oorzaak: de diverse belastingverhogingen van de afgelopen jaren en het daaruit voortvloeiende brandstoftoerisme. Vooral de accijnsstijging van begin dit jaar op diesel en lpg doet heel veel pijn.

Belangenverenigingen, ook uit andere branches, hopen dan ook dat de regering snel besluit de gewraakte maatregel terug te draaien. Daar zijn echter geen plannen voor. Eerst komt een evaluatie van de recente verhoging, in de tweede helft van mei. Of bij tegenvallende resultaten ook daadwerkelijk een aanpassing plaatsvindt, heeft verantwoordelijk staatssecretaris Eric Wiebes nog niet bekendgemaakt.

PvdA

Beta lobbyt momenteel bij diverse partijen in de Tweede Kamer. Onder andere met de financiële woordvoerders van SGP en PvdA is gesproken. ”We zijn positief verrast door de aandacht die de partijen hebben voor ons verhaal over de acute nood van de grensstations en de snelle oplossing via een compensatieregeling”, aldus Edsko Schuitema.

De brancheorganisatie hoopt dat gedupeerde pomphouders worden gecompenseerd vanwege de enorme omzetverliezen. Omdat vanuit politiek Den Haag voorlopig niet tot schadevergoeding is overgegaan, besloot Beta om tankstation-exploitanten op te roepen zelf actie te ondernemen. De vereniging zette daarom vorige week voorbeeldbrieven online, die pomphouders kunnen downloaden en opsturen naar de lokale en de landelijke overheid.

Bovag

Ook Bovag en Nove verzamelen momenteel cijfers van de maart-omzetten. Pomphouders kunnen uiterlijk vrijdag hun literverkoop doorgeven aan beide verenigingen.

Lees ook: 50Plus-partij in de bres voor grenspomphouders

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Kelderende grensverkopen in maart sluiten dramatisch kwartaal af”

Hennie Boumans|25.04.14|06:30

Maar het komt denk ik ook door de motorrijtuigenbelasting,iemand die een oude auto op gas had,moet nu ook betalen.(belastingvrij is eraf)
Er zijn een hoop auto’s opgeruimd.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Kelderende grensverkopen in maart sluiten dramatisch kwartaal af | TankPro.nl

Kelderende grensverkopen in maart sluiten dramatisch kwartaal af

De diesel en lpg-verkoop is in maart nog verder weggezakt dan in voorgaande maanden. Met gemiddeld ongeveer 51 procent minder lpg-afzet en bijna 27 procent minder dieselverkoop dan vorig jaar sluiten veel grenspomphouders een bedroevend kwartaal af. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van branchevereniging Beta.

De belangenclub ontving van negentien grensstations de literverkoop en zag dat bij de deelnemende vestigingen nog minder werd getankt dan in januari en februari van dit jaar. Toen al noteerden locaties aan de grens gemiddeld twintig tot dertig procent verlies.

Belasting

Vergeleken met de literverkoop in maart 2012 zijn de nieuwste cijfers nog treuriger. De lpg-verkoop daalde in twee jaar tijd met ruim 56 procent, de dieselafzet met plusminus 51 procent. Oorzaak: de diverse belastingverhogingen van de afgelopen jaren en het daaruit voortvloeiende brandstoftoerisme. Vooral de accijnsstijging van begin dit jaar op diesel en lpg doet heel veel pijn.

Belangenverenigingen, ook uit andere branches, hopen dan ook dat de regering snel besluit de gewraakte maatregel terug te draaien. Daar zijn echter geen plannen voor. Eerst komt een evaluatie van de recente verhoging, in de tweede helft van mei. Of bij tegenvallende resultaten ook daadwerkelijk een aanpassing plaatsvindt, heeft verantwoordelijk staatssecretaris Eric Wiebes nog niet bekendgemaakt.

PvdA

Beta lobbyt momenteel bij diverse partijen in de Tweede Kamer. Onder andere met de financiële woordvoerders van SGP en PvdA is gesproken. ”We zijn positief verrast door de aandacht die de partijen hebben voor ons verhaal over de acute nood van de grensstations en de snelle oplossing via een compensatieregeling”, aldus Edsko Schuitema.

De brancheorganisatie hoopt dat gedupeerde pomphouders worden gecompenseerd vanwege de enorme omzetverliezen. Omdat vanuit politiek Den Haag voorlopig niet tot schadevergoeding is overgegaan, besloot Beta om tankstation-exploitanten op te roepen zelf actie te ondernemen. De vereniging zette daarom vorige week voorbeeldbrieven online, die pomphouders kunnen downloaden en opsturen naar de lokale en de landelijke overheid.

Bovag

Ook Bovag en Nove verzamelen momenteel cijfers van de maart-omzetten. Pomphouders kunnen uiterlijk vrijdag hun literverkoop doorgeven aan beide verenigingen.

Lees ook: 50Plus-partij in de bres voor grenspomphouders

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Kelderende grensverkopen in maart sluiten dramatisch kwartaal af”

Hennie Boumans|25.04.14|06:30

Maar het komt denk ik ook door de motorrijtuigenbelasting,iemand die een oude auto op gas had,moet nu ook betalen.(belastingvrij is eraf)
Er zijn een hoop auto’s opgeruimd.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.