50Plus-partij in de bres voor grenspomphouders

Tankstation-ondernemers in de grensstreek hebben dinsdagochtend in Swalmen gesproken met leden van de 50Plus-partij. Onder andere europarlementariër Toine Manders en Eerste Kamerlid Jan Nagel waren aanwezig. Ook ex-Tweede Kamerlid Henk Krol schoof aan bij de gesprekken. Manders wil in Europa aandacht vragen voor de problemen, de anderen in Den Haag. Daarnaast heeft branchevereniging Bovag opnieuw de nijpende situatie van grenspomphouders aan de kaak gesteld tijdens een gesprek met staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën.

De pomphouders zien hun verkopen sterk teruglopen de laatste tijd. Sommige ondernemers hebben meer dan de helft van hun literafzet verloren. Door het prijsverschil met Duitsland en België rijden veel automobilisten in de grensstreek naar het buitenland om daar hun brandstof in te kopen. Ook veel transportbedrijven tanken tegenwoordig over de grens.

Grens

Daarnaast zijn tabaksproducten, alcohol en diverse levensmiddelen goedkoper bij winkels in de buurlanden. Daardoor wordt het voor Nederlanders aan de grens nóg aantrekkelijker om internationaal te shoppen.

De vertegenwoordigers van 50Plus hebben aangegeven opnieuw om een debat te gaan vragen in Den Haag. Een eerder debat zorgde weliswaar niet voor de omslag, maar onder andere pomphouders Lisenka van Oppen en Roger Smeets hopen dat continue druk op de staatssecretaris alsnog voor een ommekeer kan zorgen.

Diesel

Wiebes heeft tot dusver altijd aangegeven pas in de tweede helft van mei te beginnen met een evaluatie van de accijnsverhogingen op diesel en lpg van begin dit jaar. Een eerder onderzoek naar de gevolgen van de belastingverhoging heeft hij altijd van de hand gewezen.

Tot grote spijt van diverse brancheorganisaties. Onder meer Bovag, Nove en transportorganisatie TLN zaten vrijdag met Wiebes om de tafel. ”We hebben nogmaals onze cijfers toegelicht. Die geven aan dat de afzet van diesel en lpg in de eerste maanden van dit jaar fors is gedaald en we hebben de dramatische gevolgen voor de pomphouders in de grensstreek nog eens geschetst”, aldus Bovag-directeur Koos Burgman.

Accijnsbeleid

“We hebben gepleit voor een breder afwegingskader als het gaat om accijnsbeleid. Het kan wat ons betreft niet zo zijn dat politici besluiten tot accijnsverhoging op diesel en lpg, zonder zorgvuldig mee te wegen wat de neveneffecten zijn. Wat doen consumenten? Wat betekent het voor de staatskas? Haal je wel op wat je denkt binnen te halen? Zo’n besluit moet wat ons betreft gedegen worden getoetst.”

Als het aan de branchevereniging ligt, wordt de accijnsverhoging van begin dit jaar zo snel mogelijk teruggedraaid. ”Tot voor kort waren er nog voor- en nadelen aan de grens. Je kon als pomphouder in ieder geval met diesel en lpg nog concurreren, met benzine was dat al langer niet meer mogelijk. Nu zijn er alleen nog maar nadelen, en is van een gelijk speelveld geen sprake meer.”

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

50Plus-partij in de bres voor grenspomphouders | TankPro.nl

50Plus-partij in de bres voor grenspomphouders

Tankstation-ondernemers in de grensstreek hebben dinsdagochtend in Swalmen gesproken met leden van de 50Plus-partij. Onder andere europarlementariër Toine Manders en Eerste Kamerlid Jan Nagel waren aanwezig. Ook ex-Tweede Kamerlid Henk Krol schoof aan bij de gesprekken. Manders wil in Europa aandacht vragen voor de problemen, de anderen in Den Haag. Daarnaast heeft branchevereniging Bovag opnieuw de nijpende situatie van grenspomphouders aan de kaak gesteld tijdens een gesprek met staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën.

De pomphouders zien hun verkopen sterk teruglopen de laatste tijd. Sommige ondernemers hebben meer dan de helft van hun literafzet verloren. Door het prijsverschil met Duitsland en België rijden veel automobilisten in de grensstreek naar het buitenland om daar hun brandstof in te kopen. Ook veel transportbedrijven tanken tegenwoordig over de grens.

Grens

Daarnaast zijn tabaksproducten, alcohol en diverse levensmiddelen goedkoper bij winkels in de buurlanden. Daardoor wordt het voor Nederlanders aan de grens nóg aantrekkelijker om internationaal te shoppen.

De vertegenwoordigers van 50Plus hebben aangegeven opnieuw om een debat te gaan vragen in Den Haag. Een eerder debat zorgde weliswaar niet voor de omslag, maar onder andere pomphouders Lisenka van Oppen en Roger Smeets hopen dat continue druk op de staatssecretaris alsnog voor een ommekeer kan zorgen.

Diesel

Wiebes heeft tot dusver altijd aangegeven pas in de tweede helft van mei te beginnen met een evaluatie van de accijnsverhogingen op diesel en lpg van begin dit jaar. Een eerder onderzoek naar de gevolgen van de belastingverhoging heeft hij altijd van de hand gewezen.

Tot grote spijt van diverse brancheorganisaties. Onder meer Bovag, Nove en transportorganisatie TLN zaten vrijdag met Wiebes om de tafel. ”We hebben nogmaals onze cijfers toegelicht. Die geven aan dat de afzet van diesel en lpg in de eerste maanden van dit jaar fors is gedaald en we hebben de dramatische gevolgen voor de pomphouders in de grensstreek nog eens geschetst”, aldus Bovag-directeur Koos Burgman.

Accijnsbeleid

“We hebben gepleit voor een breder afwegingskader als het gaat om accijnsbeleid. Het kan wat ons betreft niet zo zijn dat politici besluiten tot accijnsverhoging op diesel en lpg, zonder zorgvuldig mee te wegen wat de neveneffecten zijn. Wat doen consumenten? Wat betekent het voor de staatskas? Haal je wel op wat je denkt binnen te halen? Zo’n besluit moet wat ons betreft gedegen worden getoetst.”

Als het aan de branchevereniging ligt, wordt de accijnsverhoging van begin dit jaar zo snel mogelijk teruggedraaid. ”Tot voor kort waren er nog voor- en nadelen aan de grens. Je kon als pomphouder in ieder geval met diesel en lpg nog concurreren, met benzine was dat al langer niet meer mogelijk. Nu zijn er alleen nog maar nadelen, en is van een gelijk speelveld geen sprake meer.”

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.