shell, brandstofpomp,benzinepistool

CBS: brandstofverkoop in januari licht gestegen

De brandstofverkoop in januari van dit jaar is met 0,7 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag publiceerde. De verwachting was dat de verkopen juist minder zouden zijn dan vorig jaar door de verhoogde accijnzen en het grenseffect. Cijfers van het CBS tonen dit echter niet aan. Bovag en Beta zetten vraagtekens bij de cijfers.

Volgens het statistiekbureau werd in januari 1.079 miljoen liter brandstof verkocht. Iets meer dan in januari vorig jaar. De stijging zou vooral worden veroorzaakt door een toename van de dieselverkoop. Daarvan werden in de eerste maand van dit jaar 603 miljoen liters verkocht. Dat is 3,6 procent meer dan vorig jaar in dezelfde periode. Bij de andere traditionele brandstoffen was wel een daling te zien. Benzine daalde met 1,4 procent naar 438 miljoen liter. Lpg nam af met zeventien procent naar 36 miljoen liter.

Diesel

Volgens Bovag-woordvoerder Paul de Waal zijn de cijfers vertekend door drie factoren. ”Het CBS pakt de accijnsinkomsten en rekent dan terug naar het aantal liters, maar begin dit jaar moesten de pomphouders extra accijns betalen over hun voorraden. En omdat vooral de accijnzen op diesel en lpg fors stegen, zorgde dat voor extra accijnsinkomsten.”

”Ten tweede werd het gebruik van rode diesel grotendeels afgeschaft per 1 januari vorig jaar. Op die rode diesel zat echter wel een lager accijnstarief en daar werd begin vorig jaar nog volop gebruik van gemaakt. De voorraden zijn inmiddels op, waardoor mensen nu witte diesel moeten kopen, met hogere accijnzen. Dat zorgt ook voor een vertekend beeld.” Daarnaast kunnen door langere betalingstermijnen de accijnsinkomsten beïnvloed worden, terwijl dit niet per definitie iets zegt over de werkelijke literafzet, denkt Bovag. De cijfers geven daarom ook geen goed beeld van de verkopen van tankstations in de grensstreek. ”Wij vragen de pomphouder naar hun werkelijke literverkoop. En daaruit blijken andere trends.”

Brandstoffen

Belangenorganisatie Beta benadrukt dat ze blij is dat er landelijk een opgaande lijn te zien is in de verkoop van brandstoffen. “Blijkbaar worden de enorme accijnsverliezen in de grensstreek toch gecompenseerd door de extra inkomsten elders in het land. Maar hoe hoog zouden de inkomsten zijn geweest zijn als de verhoging niet was doorgevoerd en alle pomphouders hadden kunnen profiteren van de economische opleving”, aldus voorzitter Petra van Stijn.

Dinsdag maakte staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes al cijfers bekend over de accijnsopbrengsten van januari. Daarin werd een toename gemeld van 26,4 procent. Dat die cijfers een getrouw beeld geven van de werkelijke afzet, spreken de donderdag gepubliceerde CBS-cijfers dus tegen. Ook oppositiepartijen en brancheverenigingen vonden de cijfers van dinsdag misleidend en ongeloofwaardig.

Wiebes

Beta heeft het gevoel dat over de rug van een beperkte groep ondernemers mooi weer gespeeld wordt door Wiebes. “En dat is een tegenvaller na zijn eerste open minded-houding ten aanzien van de grensproblematiek. De gemeenteraadsverkiezingen hebben laten zien hoe ver je komt met dit beleid. Wij blijven dan ook hameren op twee punten: het terugdraaien van de accijnsverhoging van begin dit jaar en compensatie voor getroffen ondernemers.”

Tom van Gurp

Lees ook: Kritiek op supermisleidende cijfers accijnsopbrengst

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.