Kritiek op ’supermisleidende’ cijfers accijnsopbrengst

Pomphouders, brancheverenigingen en oppositiepartijen geloven niets van de cijfers van de accijnsopbrengsten die dinsdag bekend zijn gemaakt. Volgens de cijfers heeft de Belastingdienst ruim 22 procent meer benzineaccijnzen ontvangen in februari dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit terwijl de benzineheffing ’slechts’ met 1,7 procent steeg. Dit zou betekenen dat de Nederlandse automobilist ongeveer twintig procent meer benzine heeft getankt dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook bij diesel en lpg is een soortgelijke explosieve groei te zien.

Supermisleidend noemde CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt de cijfers. Zijn partij is net als de PVV, de SP en 50Plus fel tegenstander van de belastingverhoging van begin dit jaar en kan niet geloven dat de accijnsinkomsten zoveel zijn gestegen. Hij spreekt van een verkiezingsstunt, omdat net vóór de gemeenteraadsverkiezingen de rooskleurige cijfers naar buiten worden gebracht.

Pomphouders

Ook branchevereniging Bovag noemt het onwaarschijnlijk dat de accijnsinkomsten zoveel hoger zijn. Onlangs werd namelijk bekend dat de brandstofverkoop al twee jaar achter elkaar daalt. Ook vindt Bovag dat pomphouders niet de dupe mogen worden van een eventuele kleine stijging van de totale landelijke opbrengst. Belangenclub Beta heeft ook sterke twijfels bij de cijfers. “Te mooi om waar te zijn”, zegt Beta-voorzitter Petra van Stijn.

“Als deze gegevens ook voor de grensstreek zouden gelden, hadden we namelijk geen probleem. Dan waren alle grensondernemers tevreden. We weten allemaal dat dit niet klopt. De betrouwbare cijfers moeten nog komen.” Onder meer het feit dat veel bedrijven niet meer met rode diesel mogen werken sinds begin vorig jaar, kan voor verwarring zorgen, denkt Beta. Veel ondernemers hadden in de eerste periode van 2013 nog een voorraad rode diesel. Pas toen die op was, stapten ze over op witte diesel. En daar zit hogere accijns op.

Brandstofverkoop

Staatssecretaris Eric Wiebes maakte dinsdag bekend hoeveel de Belastingdienst aan brandstofaccijnzen ontving in februari. Die ontvangsten komen voort uit de brandstofverkopen van januari. De overheid kon 769 miljoen euro op de rekening bijschrijven. Dat was 608 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar, een stijging van 26,4 procent.

Oppositiepartijen CDA, PVV en SP hadden om snelle publicatie gevraagd van de accijnsopbrengsten. Omtzigt klaagde echter dat het niet ging om de betalingen van accijnzen, maar om de verbruikscijfers. Met andere woorden, hoeveel is er daadwerkelijk getankt bij de Nederlandse pompstations, niet hoeveel de belastingdienst ontvangen heeft.

Provincies

Staatssecretaris Wiebes geeft aan dat er inderdaad kanttekeningen moeten worden geplaatst bij de cijfers. Deze kunnen zijn beïnvloed door tijdelijke effecten of vertraging bij aangiftes. De staatssecretaris vormt dan ook geen oordeel op basis van de gepubliceerde inkomsten. Donderdag, de dag na de verkiezingen, verwacht het CBS de verkochte volumes per brandstofsoort in kaart te hebben gebracht.

Naast de diverse branches en Tweede Kamerfracties zijn ook lokale overheden in het verweer gekomen tegen het kabinetsbeleid. Eerder al drongen alle twaalf provincies aan op snelle maatregelen. De zeven grensprovincies hebben plannen om opnieuw een brief naar Den Haag te sturen om aandacht te vragen voor het grensprobleem.

Compensatie

Belangenorganisatie Beta maakt zich nog steeds hard voor compensatie van gedupeerde pomphouders. De vereniging werkt momenteel aan een standaardbrief voor tankstation-ondernemers die ze naar de lokale politiek kunnen sturen. Nu het kabinet geen haast maakt met compensatie, vindt Beta het een goed idee om als pomphouder de lokale overheid te benaderen. Die mag namelijk volgens de de-minimisregeling ook een ondernemer compenseren. De belangenclub geeft aan binnenkort ook met de landelijke politiek om de tafel te zitten om dit onderwerp te bespreken.

De tabaksbranche maakte woensdag ook cijfers bekend. Die zijn een stuk dramatischer. In vergelijking met vorig jaar zijn de accijnsopbrengsten in februari van dit jaar met bijna vijf miljoen euro gedaald. Vergeleken met twee jaar geleden gaat het zelfs om een daling van ruim achttien miljoen euro.

Verhoging

Oorzaak daarvan is volgens de branche de verhoging van de tabaksaccijnzen begin 2013. Toen ging de heffing op een pakje sigaretten met 35 cent omhoog. Voor een pakje shag moeten de rokers sindsdien zestig cent extra betalen. Voor begin volgend jaar staat opnieuw een verhoging gepland, ditmaal met negen cent per pakje rookwaar. De tabakshandel wil dan ook dat de diverse verhogingen zo snel mogelijk van tafel gaan, omdat Nederlanders nu massaal over de grens hun inkopen doen.

Tom van Gurp

Lees ook: Ook in Europa vragen over accijnsverhoging Nederland

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Kritiek op ’supermisleidende’ cijfers accijnsopbrengst | TankPro.nl

Kritiek op ’supermisleidende’ cijfers accijnsopbrengst

Pomphouders, brancheverenigingen en oppositiepartijen geloven niets van de cijfers van de accijnsopbrengsten die dinsdag bekend zijn gemaakt. Volgens de cijfers heeft de Belastingdienst ruim 22 procent meer benzineaccijnzen ontvangen in februari dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit terwijl de benzineheffing ’slechts’ met 1,7 procent steeg. Dit zou betekenen dat de Nederlandse automobilist ongeveer twintig procent meer benzine heeft getankt dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook bij diesel en lpg is een soortgelijke explosieve groei te zien.

Supermisleidend noemde CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt de cijfers. Zijn partij is net als de PVV, de SP en 50Plus fel tegenstander van de belastingverhoging van begin dit jaar en kan niet geloven dat de accijnsinkomsten zoveel zijn gestegen. Hij spreekt van een verkiezingsstunt, omdat net vóór de gemeenteraadsverkiezingen de rooskleurige cijfers naar buiten worden gebracht.

Pomphouders

Ook branchevereniging Bovag noemt het onwaarschijnlijk dat de accijnsinkomsten zoveel hoger zijn. Onlangs werd namelijk bekend dat de brandstofverkoop al twee jaar achter elkaar daalt. Ook vindt Bovag dat pomphouders niet de dupe mogen worden van een eventuele kleine stijging van de totale landelijke opbrengst. Belangenclub Beta heeft ook sterke twijfels bij de cijfers. “Te mooi om waar te zijn”, zegt Beta-voorzitter Petra van Stijn.

“Als deze gegevens ook voor de grensstreek zouden gelden, hadden we namelijk geen probleem. Dan waren alle grensondernemers tevreden. We weten allemaal dat dit niet klopt. De betrouwbare cijfers moeten nog komen.” Onder meer het feit dat veel bedrijven niet meer met rode diesel mogen werken sinds begin vorig jaar, kan voor verwarring zorgen, denkt Beta. Veel ondernemers hadden in de eerste periode van 2013 nog een voorraad rode diesel. Pas toen die op was, stapten ze over op witte diesel. En daar zit hogere accijns op.

Brandstofverkoop

Staatssecretaris Eric Wiebes maakte dinsdag bekend hoeveel de Belastingdienst aan brandstofaccijnzen ontving in februari. Die ontvangsten komen voort uit de brandstofverkopen van januari. De overheid kon 769 miljoen euro op de rekening bijschrijven. Dat was 608 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar, een stijging van 26,4 procent.

Oppositiepartijen CDA, PVV en SP hadden om snelle publicatie gevraagd van de accijnsopbrengsten. Omtzigt klaagde echter dat het niet ging om de betalingen van accijnzen, maar om de verbruikscijfers. Met andere woorden, hoeveel is er daadwerkelijk getankt bij de Nederlandse pompstations, niet hoeveel de belastingdienst ontvangen heeft.

Provincies

Staatssecretaris Wiebes geeft aan dat er inderdaad kanttekeningen moeten worden geplaatst bij de cijfers. Deze kunnen zijn beïnvloed door tijdelijke effecten of vertraging bij aangiftes. De staatssecretaris vormt dan ook geen oordeel op basis van de gepubliceerde inkomsten. Donderdag, de dag na de verkiezingen, verwacht het CBS de verkochte volumes per brandstofsoort in kaart te hebben gebracht.

Naast de diverse branches en Tweede Kamerfracties zijn ook lokale overheden in het verweer gekomen tegen het kabinetsbeleid. Eerder al drongen alle twaalf provincies aan op snelle maatregelen. De zeven grensprovincies hebben plannen om opnieuw een brief naar Den Haag te sturen om aandacht te vragen voor het grensprobleem.

Compensatie

Belangenorganisatie Beta maakt zich nog steeds hard voor compensatie van gedupeerde pomphouders. De vereniging werkt momenteel aan een standaardbrief voor tankstation-ondernemers die ze naar de lokale politiek kunnen sturen. Nu het kabinet geen haast maakt met compensatie, vindt Beta het een goed idee om als pomphouder de lokale overheid te benaderen. Die mag namelijk volgens de de-minimisregeling ook een ondernemer compenseren. De belangenclub geeft aan binnenkort ook met de landelijke politiek om de tafel te zitten om dit onderwerp te bespreken.

De tabaksbranche maakte woensdag ook cijfers bekend. Die zijn een stuk dramatischer. In vergelijking met vorig jaar zijn de accijnsopbrengsten in februari van dit jaar met bijna vijf miljoen euro gedaald. Vergeleken met twee jaar geleden gaat het zelfs om een daling van ruim achttien miljoen euro.

Verhoging

Oorzaak daarvan is volgens de branche de verhoging van de tabaksaccijnzen begin 2013. Toen ging de heffing op een pakje sigaretten met 35 cent omhoog. Voor een pakje shag moeten de rokers sindsdien zestig cent extra betalen. Voor begin volgend jaar staat opnieuw een verhoging gepland, ditmaal met negen cent per pakje rookwaar. De tabakshandel wil dan ook dat de diverse verhogingen zo snel mogelijk van tafel gaan, omdat Nederlanders nu massaal over de grens hun inkopen doen.

Tom van Gurp

Lees ook: Ook in Europa vragen over accijnsverhoging Nederland

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.