accijnsactie2

Oppositie wil snel cijfers van accijnsinkomsten januari

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen snel duidelijkheid over hoeveel accijnzen de Nederlandse staat heeft ontvangen over januari. Ze dringen er bij staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën op aan dat hij nog deze maand de accijnsinkomsten naar de Kamer stuurt. Dat bleek tijdens een debat donderdag over het brandstoftoerisme. PVV, SP, 50Plus en CDA vinden dat de bewindsman niet moet wachten tot eind mei met het verstrekken van omzetcijfers over de eerste maand van dit jaar.

Erg toegeeflijk was de staatssecretaris niet. Pas na herhaaldelijk aandringen van diverse parlementsleden gaf Wiebes aan dat hij gaat onderzoeken wanneer hij de accijnsinkomsten over januari aan de Kamer kan meedelen. ”Ik wil geen misleidende cijfers rondsturen”, aldus Wiebes. Onder meer Pieter Omtzigt (CDA) en Arnold Merkies (SP) hopen dat er eind volgende week meer duidelijkheid komt, al zegde Wiebes dat niet toe.

Accijnsproblemen

Oppositiepartijen dienden diverse moties in om het accijnsprobleem aan te pakken. CDA wil onder andere dat er een teruggave-regeling komt, SP wil af van de automatische inflatiecorrectie van de accijnzen en de PVV drong aan op het terugdraaien van de verhogingen van begin dit jaar. ”Het geld loopt weg uit de schatkist. Hij is lek en het kabinet staat erbij en kijkt ernaar”, aldus Kamerlid Tony van Dijck van de PVV.

De staatssecretaris hield echter voet bij stuk. Hij adviseerde de Tweede Kamer om niet in te stemmen met de moties en peinst er niet over om de evaluatie van de accijnsverhogingen naar voren te halen. Hij houdt vast aan een onderzoek in de tweede helft van mei.

Evaluatie

Wiebes verwacht dan pas duidelijkheid te hebben over de gevolgen van de gewraakte belastingmaatregel. ”En op dat moment kan ik ook pas een goede analyse geven.” Hij benadrukte dat het dan nog steeds een van de snelste evaluaties is van een fiscale maatregel ooit. Over de moties werd donderdag geen besluit genomen. De stemming volgt later.

De vrees bestaat dat de komende tijd veel bedrijven failliet gaan of besluiten door te gaan als onbemande locatie. Een aantal pomphouders in de grensstreek heeft al besloten om personeel te ontslaan. Veel andere banen staan op de tocht. Vakbond FNV vreest dat er door het brandstoftoerisme drieduizend arbeidsplaatsen verdwijnen.

Grenspomphouders

Veel grenspomphouders hebben de afgelopen dagen contact gezocht met parlementsleden. Ze hebben benadrukt hoe moeilijk ze het hebben door het prijsverschil met België en Duitsland. Omzetten kelderden met tientallen procenten, lieten de pomphouders weten. Datzelfde bleek ook uit onderzoeken van diverse brancheverenigingen. Desondanks zijn kabinetspartijen VVD en PvdA niet overtuigd van de noodzaak van snelle actie.

Tom van Gurp

Lees ook: Limburgse pomphouders spreken Rutte aan op accijnsbeleid

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Oppositie wil snel cijfers van accijnsinkomsten januari | TankPro.nl
accijnsactie2

Oppositie wil snel cijfers van accijnsinkomsten januari

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen snel duidelijkheid over hoeveel accijnzen de Nederlandse staat heeft ontvangen over januari. Ze dringen er bij staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën op aan dat hij nog deze maand de accijnsinkomsten naar de Kamer stuurt. Dat bleek tijdens een debat donderdag over het brandstoftoerisme. PVV, SP, 50Plus en CDA vinden dat de bewindsman niet moet wachten tot eind mei met het verstrekken van omzetcijfers over de eerste maand van dit jaar.

Erg toegeeflijk was de staatssecretaris niet. Pas na herhaaldelijk aandringen van diverse parlementsleden gaf Wiebes aan dat hij gaat onderzoeken wanneer hij de accijnsinkomsten over januari aan de Kamer kan meedelen. ”Ik wil geen misleidende cijfers rondsturen”, aldus Wiebes. Onder meer Pieter Omtzigt (CDA) en Arnold Merkies (SP) hopen dat er eind volgende week meer duidelijkheid komt, al zegde Wiebes dat niet toe.

Accijnsproblemen

Oppositiepartijen dienden diverse moties in om het accijnsprobleem aan te pakken. CDA wil onder andere dat er een teruggave-regeling komt, SP wil af van de automatische inflatiecorrectie van de accijnzen en de PVV drong aan op het terugdraaien van de verhogingen van begin dit jaar. ”Het geld loopt weg uit de schatkist. Hij is lek en het kabinet staat erbij en kijkt ernaar”, aldus Kamerlid Tony van Dijck van de PVV.

De staatssecretaris hield echter voet bij stuk. Hij adviseerde de Tweede Kamer om niet in te stemmen met de moties en peinst er niet over om de evaluatie van de accijnsverhogingen naar voren te halen. Hij houdt vast aan een onderzoek in de tweede helft van mei.

Evaluatie

Wiebes verwacht dan pas duidelijkheid te hebben over de gevolgen van de gewraakte belastingmaatregel. ”En op dat moment kan ik ook pas een goede analyse geven.” Hij benadrukte dat het dan nog steeds een van de snelste evaluaties is van een fiscale maatregel ooit. Over de moties werd donderdag geen besluit genomen. De stemming volgt later.

De vrees bestaat dat de komende tijd veel bedrijven failliet gaan of besluiten door te gaan als onbemande locatie. Een aantal pomphouders in de grensstreek heeft al besloten om personeel te ontslaan. Veel andere banen staan op de tocht. Vakbond FNV vreest dat er door het brandstoftoerisme drieduizend arbeidsplaatsen verdwijnen.

Grenspomphouders

Veel grenspomphouders hebben de afgelopen dagen contact gezocht met parlementsleden. Ze hebben benadrukt hoe moeilijk ze het hebben door het prijsverschil met België en Duitsland. Omzetten kelderden met tientallen procenten, lieten de pomphouders weten. Datzelfde bleek ook uit onderzoeken van diverse brancheverenigingen. Desondanks zijn kabinetspartijen VVD en PvdA niet overtuigd van de noodzaak van snelle actie.

Tom van Gurp

Lees ook: Limburgse pomphouders spreken Rutte aan op accijnsbeleid

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.