Mercedes-Benz ziet toekomst in waterstofauto’s

Mercedes-Benz denkt dat auto’s op waterstof veel potentieel hebben. Diverse tests hebben het Duitse bedrijf overtuigd dat brandstofcelauto’s prima geschikt zijn voor dagelijks gebruik. Sinds enkele jaren rijden in Amerika en Europa zo’n tweehonderd waterstofauto’s rond, waarvan er één inmiddels 315.000 kilometer heeft afgelegd. “Onze diverse projecten hebben bewezen dat de tijd rijp is voor auto’s die door de brandstofceltechnologie worden aangedreven. Ook hebben ze het enorme potentieel van waterstof als energiebron aangetoond,” verklaart Thomas Weber, verantwoordelijk voor Group research en Cars development bij de Duitse fabrikant.

Voordeel van de waterstofvoertuigen van Mercedes-Benz ten opzichte van de elektrische voertuigen is dat ze een actieradius van vierhonderd kilometer hebben. Ook kunnen ze binnen enkele minuten weer volgetankt worden. Bij een elektrisch voertuig duurt dat al gauw vijftien tot twintig minuten.

Brandstofcel

De B-klasse-Fuelcell-auto’s zijn de eerste brandstofcelvoertuigen van Mercedes-Benz die onder serieproductie-omstandigheden worden gebouwd. De voor het rijden benodigde elektriciteit wordt in de auto zelf opgewekt via een chemische reactie tussen waterstof en zuurstof. Puur water is het enige restproduct van dat proces. Brandstofceltechnologie is een integraal onderdeel van Daimler’s lange termijn-strategie, met emissievrije mobiliteit als gewenst resultaat.

Tijdens de Mercedes-Benz F-cell World Drive drie jaar geleden reden drie B-klasse-auto’s in 125 dagen dertigduizend kilometer door veertien landen in een poging de dagelijkse inzetbaarheid van deze technologie aan te tonen. De Duitse autofabrikant vond de testresultaten overtuigend.

Duurzaamheid

Naast bijna tweehonderd B-klasse-voertuigen heeft het bedrijf sinds 2001 zestig A-klasse F-cell-auto’s, drie Sprinter-bestelauto’s en bijna zestig bussen aan vloottests laten deelnemen. Tot nu toe hebben de meer dan driehonderd brandstofcelauto’s gezamenlijk zo’n negen miljoen kilometer afgelegd, waarmee volgens de oosterburen het bewijs is geleverd voor de dagelijkse inzetbaarheid en duurzaamheid van waterstoftechnologie.

In het streven de beschikbaarheid van emissievrije technologie een ‘boost’ te geven en de investeringskosten verder te beperken, bereikte de Duitse fabrikant begin vorig jaar overeenstemming met Ford en Nissan over de gezamenlijke ontwikkeling van een brandstofcelsysteem. Het  achterliggende doel is om over drie jaar een concurrerende waterstofauto op de markt te brengen.

Waterstof

Mercedes-Benz verwacht dat tegen die tijd aanzienlijke vooruitgang is geboekt, met name in het creëren van een duurzame infrastructuur. Zo is recent besloten het huidige netwerk van vijftien waterstofstations in Duitsland uit te breiden naar zo’n vierhonderd vestigingen binnen tien jaar. Dit betekent dat een netwerk voor dagelijks gebruik zich niet alleen beperkt tot dichtbevolkte gebieden en belangrijke verkeersaders, maar ook het platteland omvat.

Hollywood-sterren Diane Kruger en Joshua Jackson laten in onderstaande film zien hoeveel potentieel de nieuwe technologie eigenlijk heeft, tijdens een reis door Death Valley in de Verenigde Staten, één van de droogste plaatsten op onze planeet.

Restproduct

In de onderstaande film ‘Defying Death Valley’ rijden de twee bij vijftig graden Celsius door het gortdroge gebied, zonder water bij zich te hebben. Hun levens zijn afhankelijk van de emissies van het Mercedes-voertuig. De Hollywood-sterren gebruiken water – het restproduct van het chemische proces dat in de auto plaatsvindt – als drinkwater en om mee te koken.

Lees ook: Duitsland krijgt groot netwerk van waterstoftankstations

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Mercedes-Benz ziet toekomst in waterstofauto’s | TankPro.nl

Mercedes-Benz ziet toekomst in waterstofauto’s

Mercedes-Benz denkt dat auto’s op waterstof veel potentieel hebben. Diverse tests hebben het Duitse bedrijf overtuigd dat brandstofcelauto’s prima geschikt zijn voor dagelijks gebruik. Sinds enkele jaren rijden in Amerika en Europa zo’n tweehonderd waterstofauto’s rond, waarvan er één inmiddels 315.000 kilometer heeft afgelegd. “Onze diverse projecten hebben bewezen dat de tijd rijp is voor auto’s die door de brandstofceltechnologie worden aangedreven. Ook hebben ze het enorme potentieel van waterstof als energiebron aangetoond,” verklaart Thomas Weber, verantwoordelijk voor Group research en Cars development bij de Duitse fabrikant.

Voordeel van de waterstofvoertuigen van Mercedes-Benz ten opzichte van de elektrische voertuigen is dat ze een actieradius van vierhonderd kilometer hebben. Ook kunnen ze binnen enkele minuten weer volgetankt worden. Bij een elektrisch voertuig duurt dat al gauw vijftien tot twintig minuten.

Brandstofcel

De B-klasse-Fuelcell-auto’s zijn de eerste brandstofcelvoertuigen van Mercedes-Benz die onder serieproductie-omstandigheden worden gebouwd. De voor het rijden benodigde elektriciteit wordt in de auto zelf opgewekt via een chemische reactie tussen waterstof en zuurstof. Puur water is het enige restproduct van dat proces. Brandstofceltechnologie is een integraal onderdeel van Daimler’s lange termijn-strategie, met emissievrije mobiliteit als gewenst resultaat.

Tijdens de Mercedes-Benz F-cell World Drive drie jaar geleden reden drie B-klasse-auto’s in 125 dagen dertigduizend kilometer door veertien landen in een poging de dagelijkse inzetbaarheid van deze technologie aan te tonen. De Duitse autofabrikant vond de testresultaten overtuigend.

Duurzaamheid

Naast bijna tweehonderd B-klasse-voertuigen heeft het bedrijf sinds 2001 zestig A-klasse F-cell-auto’s, drie Sprinter-bestelauto’s en bijna zestig bussen aan vloottests laten deelnemen. Tot nu toe hebben de meer dan driehonderd brandstofcelauto’s gezamenlijk zo’n negen miljoen kilometer afgelegd, waarmee volgens de oosterburen het bewijs is geleverd voor de dagelijkse inzetbaarheid en duurzaamheid van waterstoftechnologie.

In het streven de beschikbaarheid van emissievrije technologie een ‘boost’ te geven en de investeringskosten verder te beperken, bereikte de Duitse fabrikant begin vorig jaar overeenstemming met Ford en Nissan over de gezamenlijke ontwikkeling van een brandstofcelsysteem. Het  achterliggende doel is om over drie jaar een concurrerende waterstofauto op de markt te brengen.

Waterstof

Mercedes-Benz verwacht dat tegen die tijd aanzienlijke vooruitgang is geboekt, met name in het creëren van een duurzame infrastructuur. Zo is recent besloten het huidige netwerk van vijftien waterstofstations in Duitsland uit te breiden naar zo’n vierhonderd vestigingen binnen tien jaar. Dit betekent dat een netwerk voor dagelijks gebruik zich niet alleen beperkt tot dichtbevolkte gebieden en belangrijke verkeersaders, maar ook het platteland omvat.

Hollywood-sterren Diane Kruger en Joshua Jackson laten in onderstaande film zien hoeveel potentieel de nieuwe technologie eigenlijk heeft, tijdens een reis door Death Valley in de Verenigde Staten, één van de droogste plaatsten op onze planeet.

Restproduct

In de onderstaande film ‘Defying Death Valley’ rijden de twee bij vijftig graden Celsius door het gortdroge gebied, zonder water bij zich te hebben. Hun levens zijn afhankelijk van de emissies van het Mercedes-voertuig. De Hollywood-sterren gebruiken water – het restproduct van het chemische proces dat in de auto plaatsvindt – als drinkwater en om mee te koken.

Lees ook: Duitsland krijgt groot netwerk van waterstoftankstations

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.