accijns, tankstation grens

Honderden meldingen bij CDA-meldpunt grensproblemen

Het CDA heeft binnen enkele dagen ruim vierhonderd meldingen ontvangen omtrent de problemen bij de grens. Veel consumenten, tankstation-ondernemers en andere winkeliers hebben gereageerd op de oproep van CDA om de gevolgen van de accijnsverhogingen in kaart te brengen. Daaruit blijkt dat veel pomphouders in de problemen zitten en dat Nederlandse automobilisten veel landgenoten tegenkomen bij tankstation in Duitsland en België. Bovag, Nove en VNPI hebben besloten de handen ineen te slaan om grootschalig de gevolgen van het accijnsbeleid te onderzoeken.

Volgens fractievoorzitter Sybrand Buma blijkt uit de meldingen dat veel pomphouders in acute problemen zitten. Enkele stations zijn inmiddels gestopt met hun bedrijf. Andere ondernemers hebben door de omzetdaling ontslag aangevraagd voor diverse medewerkers en besloten in sommige gevallen onbemand te worden.

Goedkoper

Begin dit jaar is de accijns op benzine, diesel en lpg omhoog gegaan. Daardoor is het verschil met brandstofprijzen in de buurlanden nog groter geworden. Veel automobilisten en truckers gaan de grens over om goedkoper te kunnen tanken. Tot afgrijzen van pomphouders in de grensstreek die tientallen procenten omzetverlies noteren deze maand, in vergelijking met januari 2013.

Voormalig staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) heeft aangegeven de gevolgen van de accijnsverhogingen te willen evalueren. Die evaluatie staat echter gepland voor eind mei van dit jaar. Pas dan kun je een goed beeld krijgen van de consequenties van de beleidsmaatregel, vindt hij.

Belasting

Veel te laat, zeggen brancheverenigingen en ondernemers. Zij willen een snelle inventarisatie van de gevolgen. Of liever nog, terugdraaiing van de gewraakte belastingmaatregel.

Om daarvoor draagvlak te creëren, zijn diverse verenigingen de omzetten van tankstations aan het monitoren. Bovag, Nove en VNPI hebben besloten hierin samen op te trekken. De organisaties roepen hun leden op om de verkoopgegevens over de maand januari aan te leveren, zodat zij het effect van het accijnsbeleid nauwkeurig in kaart kunnen brengen. De metingen starten vanaf 31 januari na de dagafsluiting, omdat de januarimaand dan voorbij is.

Den Haag

Voorzitter Clemens van Hulten van Bovag Tankstations legt uit: “Alleen door massaal de eigen resultaten aan te leveren, kunnen we Den Haag nauwkeurig inzicht verschaffen in de situatie tijdens de eerste maand van het jaar. We vragen van onze achterbannen niet alleen naar data over januari 2014, maar ook over de twee jaar ervoor.

”En vanaf volgende maand doen we dat over februari, in ieder geval tot aan de zomer.” Het onderzoek vertegenwoordigt volgens de verenigingen zo’n tachtig procent van de markt. ”Zo’n grote meting heeft niet eerder plaatsgevonden”, zegt Van Hulten.

Buurlanden

Directeur Erik de Vries van de Nove vult aan: “Het doel is om verschillen in omzet in kaart te brengen. Al eerder heeft een onderzoek van Ecorys aangetoond dat er wel degelijk grenseffecten optreden door verschillen in accijns met de buurlanden. We hebben nu voldoende en nauwkeurige cijfers nodig. Vandaar dat we niet alleen aan ondernemers in de grensstreek, maar ook anderen hebben gevraagd om mee te doen.”

Ondernemers die mee willen doen, kunnen een mail sturen aan onderzoek@bovag.nl. Zij krijgen dan een invulsheet toegezonden. De verenigingen verwachten eind volgende week met de officiële resultaten naar buiten te kunnen treden.

Beta

Ook branchevereniging Beta wil nauwkeurig in de gaten houden hoe de omzetten van de grenspomphouders zich ontwikkelen. Zij hebben daarvoor hun grensmonitor. Daarin worden de omzetten van grensstations vergeleken met landelijke gemiddelden.

Lees ook: CDA opent meldpunt voor problemen grensstreek

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Honderden meldingen bij CDA-meldpunt grensproblemen”

Rob van Gestel|01.02.14|12:12

Het is voor mij als iemand uit de branche niet te begrijpen waarom de brancheorganisaties niet of nauwelijks samenwerken. Erger is echter dat Jan met de pet en de politiek het dus al helemaal niet begrijpt. Nou levert die weer cijfers aan, en dan die partij, en dan schreeuwt die weer dat dát de juiste cijfers zijn. Dan staat er een verhaal van de Bovag in de krant, dan weer is de Beta op TV. Allemaal kleine eilandjes binnen het kleine Nederland. Zonde!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Honderden meldingen bij CDA-meldpunt grensproblemen | TankPro.nl
accijns, tankstation grens

Honderden meldingen bij CDA-meldpunt grensproblemen

Het CDA heeft binnen enkele dagen ruim vierhonderd meldingen ontvangen omtrent de problemen bij de grens. Veel consumenten, tankstation-ondernemers en andere winkeliers hebben gereageerd op de oproep van CDA om de gevolgen van de accijnsverhogingen in kaart te brengen. Daaruit blijkt dat veel pomphouders in de problemen zitten en dat Nederlandse automobilisten veel landgenoten tegenkomen bij tankstation in Duitsland en België. Bovag, Nove en VNPI hebben besloten de handen ineen te slaan om grootschalig de gevolgen van het accijnsbeleid te onderzoeken.

Volgens fractievoorzitter Sybrand Buma blijkt uit de meldingen dat veel pomphouders in acute problemen zitten. Enkele stations zijn inmiddels gestopt met hun bedrijf. Andere ondernemers hebben door de omzetdaling ontslag aangevraagd voor diverse medewerkers en besloten in sommige gevallen onbemand te worden.

Goedkoper

Begin dit jaar is de accijns op benzine, diesel en lpg omhoog gegaan. Daardoor is het verschil met brandstofprijzen in de buurlanden nog groter geworden. Veel automobilisten en truckers gaan de grens over om goedkoper te kunnen tanken. Tot afgrijzen van pomphouders in de grensstreek die tientallen procenten omzetverlies noteren deze maand, in vergelijking met januari 2013.

Voormalig staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) heeft aangegeven de gevolgen van de accijnsverhogingen te willen evalueren. Die evaluatie staat echter gepland voor eind mei van dit jaar. Pas dan kun je een goed beeld krijgen van de consequenties van de beleidsmaatregel, vindt hij.

Belasting

Veel te laat, zeggen brancheverenigingen en ondernemers. Zij willen een snelle inventarisatie van de gevolgen. Of liever nog, terugdraaiing van de gewraakte belastingmaatregel.

Om daarvoor draagvlak te creëren, zijn diverse verenigingen de omzetten van tankstations aan het monitoren. Bovag, Nove en VNPI hebben besloten hierin samen op te trekken. De organisaties roepen hun leden op om de verkoopgegevens over de maand januari aan te leveren, zodat zij het effect van het accijnsbeleid nauwkeurig in kaart kunnen brengen. De metingen starten vanaf 31 januari na de dagafsluiting, omdat de januarimaand dan voorbij is.

Den Haag

Voorzitter Clemens van Hulten van Bovag Tankstations legt uit: “Alleen door massaal de eigen resultaten aan te leveren, kunnen we Den Haag nauwkeurig inzicht verschaffen in de situatie tijdens de eerste maand van het jaar. We vragen van onze achterbannen niet alleen naar data over januari 2014, maar ook over de twee jaar ervoor.

”En vanaf volgende maand doen we dat over februari, in ieder geval tot aan de zomer.” Het onderzoek vertegenwoordigt volgens de verenigingen zo’n tachtig procent van de markt. ”Zo’n grote meting heeft niet eerder plaatsgevonden”, zegt Van Hulten.

Buurlanden

Directeur Erik de Vries van de Nove vult aan: “Het doel is om verschillen in omzet in kaart te brengen. Al eerder heeft een onderzoek van Ecorys aangetoond dat er wel degelijk grenseffecten optreden door verschillen in accijns met de buurlanden. We hebben nu voldoende en nauwkeurige cijfers nodig. Vandaar dat we niet alleen aan ondernemers in de grensstreek, maar ook anderen hebben gevraagd om mee te doen.”

Ondernemers die mee willen doen, kunnen een mail sturen aan onderzoek@bovag.nl. Zij krijgen dan een invulsheet toegezonden. De verenigingen verwachten eind volgende week met de officiële resultaten naar buiten te kunnen treden.

Beta

Ook branchevereniging Beta wil nauwkeurig in de gaten houden hoe de omzetten van de grenspomphouders zich ontwikkelen. Zij hebben daarvoor hun grensmonitor. Daarin worden de omzetten van grensstations vergeleken met landelijke gemiddelden.

Lees ook: CDA opent meldpunt voor problemen grensstreek

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Honderden meldingen bij CDA-meldpunt grensproblemen”

Rob van Gestel|01.02.14|12:12

Het is voor mij als iemand uit de branche niet te begrijpen waarom de brancheorganisaties niet of nauwelijks samenwerken. Erger is echter dat Jan met de pet en de politiek het dus al helemaal niet begrijpt. Nou levert die weer cijfers aan, en dan die partij, en dan schreeuwt die weer dat dát de juiste cijfers zijn. Dan staat er een verhaal van de Bovag in de krant, dan weer is de Beta op TV. Allemaal kleine eilandjes binnen het kleine Nederland. Zonde!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.