Celstraffen geëist voor grootschalige dieseldiefstal

Zes verdachten van een grootschalige diefstal van brandstoffen hebben celstraffen tegen zich horen eisen. De verdachten hebben in 2007 en 2008 tienduizenden liters diesel gejat met geskimde passen. Door aangiften van brandstofleveranciers en een onderzoek van de politie liepen de criminelen tegen de lamp. Het Openbaar Ministerie wil dat vier verdachten achter de tralies belanden. Tegen twee anderen zijn voorwaardelijke celstraffen geëist.

Tijdens het politieonderzoek werd duidelijk dat er op grote schaal fraude plaatsvond met vervalste tankpassen. De passen werden uit vrachtwagens gestolen door een inbraak met minimale en bijna onzichtbare schade.

Fraude

Als bij de tankpas ook een pincode werd gevonden, werd de tankpas ter plaatse geskimd en weer teruggelegd. Op deze manier werden de gekopieerde tankpassen pas geblokkeerd op het moment dat de fraude werd ontdekt. Doordat de inbraak niet direct werd ontdekt, kon het soms wel enkele weken duren voordat het betreffende transportbedrijf of de brandstofleverancier in de gaten had dat er gefraudeerd werd.

Uit de verzamelde informatie bleek dat de vertankingen grotendeels plaatsvonden op en nabij de as Venlo-Rotterdam, bij voornamelijk onbemande tankstations, gelegen op korte afstand van de snelweg. Er werden camera’s geplaatst waarmee de strafbare feiten aan het licht kwamen. In april 2008 werd een onderzoek gestart met de naam ‘Zeebaars’. Op 2 september van dat jaar werden verschillende verdachten aangehouden en panden doorzocht.

Boete

De duur van de geëiste straffen ligt tussen de zes maanden en ruim twee jaar. Eén verdachte moet bovendien zesduizend euro boete betalen, als het aan het OM ligt. De verdachten zijn al eerder veroordeeld tot langdurige celstraffen, maar gingen daartegen in beroep. De rechter doet op 13 februari uitspraak.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Celstraffen geëist voor grootschalige dieseldiefstal | TankPro.nl

Celstraffen geëist voor grootschalige dieseldiefstal

Zes verdachten van een grootschalige diefstal van brandstoffen hebben celstraffen tegen zich horen eisen. De verdachten hebben in 2007 en 2008 tienduizenden liters diesel gejat met geskimde passen. Door aangiften van brandstofleveranciers en een onderzoek van de politie liepen de criminelen tegen de lamp. Het Openbaar Ministerie wil dat vier verdachten achter de tralies belanden. Tegen twee anderen zijn voorwaardelijke celstraffen geëist.

Tijdens het politieonderzoek werd duidelijk dat er op grote schaal fraude plaatsvond met vervalste tankpassen. De passen werden uit vrachtwagens gestolen door een inbraak met minimale en bijna onzichtbare schade.

Fraude

Als bij de tankpas ook een pincode werd gevonden, werd de tankpas ter plaatse geskimd en weer teruggelegd. Op deze manier werden de gekopieerde tankpassen pas geblokkeerd op het moment dat de fraude werd ontdekt. Doordat de inbraak niet direct werd ontdekt, kon het soms wel enkele weken duren voordat het betreffende transportbedrijf of de brandstofleverancier in de gaten had dat er gefraudeerd werd.

Uit de verzamelde informatie bleek dat de vertankingen grotendeels plaatsvonden op en nabij de as Venlo-Rotterdam, bij voornamelijk onbemande tankstations, gelegen op korte afstand van de snelweg. Er werden camera’s geplaatst waarmee de strafbare feiten aan het licht kwamen. In april 2008 werd een onderzoek gestart met de naam ‘Zeebaars’. Op 2 september van dat jaar werden verschillende verdachten aangehouden en panden doorzocht.

Boete

De duur van de geëiste straffen ligt tussen de zes maanden en ruim twee jaar. Eén verdachte moet bovendien zesduizend euro boete betalen, als het aan het OM ligt. De verdachten zijn al eerder veroordeeld tot langdurige celstraffen, maar gingen daartegen in beroep. De rechter doet op 13 februari uitspraak.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.