Kamervragen PVV over problemen van grenspomphouders

De Tweede Kamerfractie van de PVV heeft vragen gesteld over de problemen van tankstations aan de grens. De partij is bezorgd over het feit dat door de accijnsverhogingen van 1 januari nog meer automobilisten de grens overgaan om daar te tanken en andere producten te kopen dan was voorzien. Branchevereniging Beta krijgt momenteel verschillende noodkreten uit de grensstreek van pomphouders die hun omzetten nog verder zien kelderen dan gedacht. De branchevereniging overweegt een gang naar de rechter om compensatie voor gedupeerde ondernemers af te dwingen.

Begin dit jaar gingen de accijnzen op benzine, diesel en lpg omhoog, met respectievelijk 1,5 cent, 4,5 cent en 9,2 cent. PVV-Kamerlid Machiel de Graaf heeft geen goed woord over voor de verhoging van de belastingtarieven. “Rutte helpt de Nederlandse pomphouders definitief om zeep. Hij sleurt hen met zijn destructieve accijnsverhogingen allemaal de werkloosheid in.”

Weekers

De partij wil dat de maatregel ongedaan wordt gemaakt en de brandstofaccijnzen worden verlaagd naar 1 cent onder het niveau van de omringende landen. Daarnaast wil de PVV weten van verantwoordelijk staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) of hij van plan is om alsnog te verhoging terug te draaien.

Beta spreekt aanstaande donderdag tijdens een al eerdere geplande vergadering in Venlo over de problemen aan de grens. De vereniging wil sowieso vasthouden aan de compensatie voor pomphouders aan de grens. Per bedrijf wil de belangenclub honderdduizend euro vergoeding.

De-minimus

Eerder wees Weekers de mogelijkheid voor compensatie van de hand. Brussel zou een dergelijke maatregel niet toestaan. Beta is het daar niet mee eens. De belangenbehartiger ziet juist wel mogelijkheid voor die steun, onder de zogeheten de-minimusregeling. Compensatie is daarom gewoon toegestaan volgens Beta-juriste Lisanne Henneveld, tot een bedrag van maximaal twee ton per bedrijf. In de jaren negentig vond een dergelijke compensatieregeling ook al plaats voor 621 tankstations op minder dan twintig kilometer van de grens.

De belangenclub denkt na over een gang naar de rechter. Op die manier wil ze duidelijkheid over de vraag of compensatie wel of niet mogelijk is. Al geeft Beta aan te hopen dat een rechtszaak niet noodzakelijk is. Weekers gaf echter woensdag opnieuw aan dat in zijn ogen een compensatie voor pomphouders niet is toegestaan.

Lees ook: Overheid maakt accijnstarieven voor 2014 bekend

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Kamervragen PVV over problemen van grenspomphouders | TankPro.nl

Kamervragen PVV over problemen van grenspomphouders

De Tweede Kamerfractie van de PVV heeft vragen gesteld over de problemen van tankstations aan de grens. De partij is bezorgd over het feit dat door de accijnsverhogingen van 1 januari nog meer automobilisten de grens overgaan om daar te tanken en andere producten te kopen dan was voorzien. Branchevereniging Beta krijgt momenteel verschillende noodkreten uit de grensstreek van pomphouders die hun omzetten nog verder zien kelderen dan gedacht. De branchevereniging overweegt een gang naar de rechter om compensatie voor gedupeerde ondernemers af te dwingen.

Begin dit jaar gingen de accijnzen op benzine, diesel en lpg omhoog, met respectievelijk 1,5 cent, 4,5 cent en 9,2 cent. PVV-Kamerlid Machiel de Graaf heeft geen goed woord over voor de verhoging van de belastingtarieven. “Rutte helpt de Nederlandse pomphouders definitief om zeep. Hij sleurt hen met zijn destructieve accijnsverhogingen allemaal de werkloosheid in.”

Weekers

De partij wil dat de maatregel ongedaan wordt gemaakt en de brandstofaccijnzen worden verlaagd naar 1 cent onder het niveau van de omringende landen. Daarnaast wil de PVV weten van verantwoordelijk staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) of hij van plan is om alsnog te verhoging terug te draaien.

Beta spreekt aanstaande donderdag tijdens een al eerdere geplande vergadering in Venlo over de problemen aan de grens. De vereniging wil sowieso vasthouden aan de compensatie voor pomphouders aan de grens. Per bedrijf wil de belangenclub honderdduizend euro vergoeding.

De-minimus

Eerder wees Weekers de mogelijkheid voor compensatie van de hand. Brussel zou een dergelijke maatregel niet toestaan. Beta is het daar niet mee eens. De belangenbehartiger ziet juist wel mogelijkheid voor die steun, onder de zogeheten de-minimusregeling. Compensatie is daarom gewoon toegestaan volgens Beta-juriste Lisanne Henneveld, tot een bedrag van maximaal twee ton per bedrijf. In de jaren negentig vond een dergelijke compensatieregeling ook al plaats voor 621 tankstations op minder dan twintig kilometer van de grens.

De belangenclub denkt na over een gang naar de rechter. Op die manier wil ze duidelijkheid over de vraag of compensatie wel of niet mogelijk is. Al geeft Beta aan te hopen dat een rechtszaak niet noodzakelijk is. Weekers gaf echter woensdag opnieuw aan dat in zijn ogen een compensatie voor pomphouders niet is toegestaan.

Lees ook: Overheid maakt accijnstarieven voor 2014 bekend

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.